rss
  • Pálinkavilág - magazin pálinkabarátoknak

  • Budapest - Megjelent Magyarország elsõ pálinkamagazinja: a lap 52 oldalon szinte kizárólag a pálinkával és az azt körülvevõ világgal foglalkozik.

    A pálinka a magyaroknak ugyanolyan nemzeti sajátossága, mint a pirospaprika vagy a tokaji aszú. Míg régen a reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, manapság inkább ünnepi eseményeken, családi összejöveteleken fogyasztják. Népszerûsége egyre nõ, köszönhetõ ez annak is, hogy a szakértõk egyre több felületet találnak a kulturált pálinkafogyasztás népszerûsítésére, a jó minõségû hungarikum megismertetésére.

    A Pálinkavilág címû színes havilap egy újabb felület, egy újabb információforrás, amely kellõ szakmaisággal foglalkozik a pálinkával, de mégsem szaklap, hanem kellemes olvasnivaló.

    Jónás József a lap fõszerkesztõje az MTI-nek elmondta: a szerkesztõség célja, hogy a pálinkakedvelõk minél több információt kapjanak errõl a kitûnõ italról, a lap pedig hozzájáruljon ahhoz, hogy a pálinka valóban nemzeti ital lehessen és a világ legkiemelkedõbb párlatai között végre elfoglalja méltó helyét.

    A lapban magyar kereskedelmi fõzdéket és fõzõmestereket mutatnak be, hasznos ismereteket adnak közre a pálinkakészítésrõl, a gyümölcspárlatok múltjáról és jelenérõl. Nem hiányzik a pálinkateszt sem, amelynek az az érdekessége, hogy a bírálók minden esetben szakkereskedések polcairól választják ki a pálinkákat, tehát nem küldött minta alapján tesztelnek.

    A magazin figyelmet szentel a pálinkán túli világnak is, így van gasztronómiai-, utazás-, wellness rovat is, ám minden témát a pálinka oldaláról dolgoznak fel. Aki pedig ismert emberek pálinkáról alkotott véleményére kíváncsi a közérzet címû rovat interjújában ezt is megtalálja.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vigyázzunk, mert nyáron könnyen romlanak az ételek

    Néhány egyszerû tanáccsal segítünk elkerülni a nyár egyik kellemetlenségét, a baktériumok okozta fertõzéseket, amit ételmérgezésnek szoktak nevezni.

    Több fertõzés kellemetlen, ám rövid ideig tartó betegséget okoz, de súlyos következményekkel járó megbetegedések is elõfordulnak. Nyáron gyakran a szabadban sütünk-fõzünk és étkezünk, ezért megkétszerezõdik a fertõzések elõfordulása. Szerencsére azonban némi odafigyeléssel és elõrelátással a nagyobb baj megelõzhetõ. Mindenekelõtt figyeljünk a tünetekre: hasmenés, hányás és hasgörcs.

  • Nem sütött krumplit és hamburgert: felmondott a Michelin-csillagos étterem szakácsa

    Felmondott egy Michelin-csillaggal jutalmazot brit étterem fõszakácsa, mert nem akart sült krumplit és hamburgert készíteni. A közép-angliai Oxfordshire-ben lévõ The Goose nevû étterem fõszakácsa, Ryan Simpson vezetésével januárban kapta meg a nagy szakmai elismerésnek számító Michelin-csillagot. Simpson elmondta: "Nagyon boldogok voltunk, hiszen ez nagy teljesítmény. Nem sokkal késõbb azonban a tulajdonos bejelentette, hogy változtat a koncepción, és az éttermet pubbá alakítja, ahol hamburgert és sült krumplit is felszolgálnak majd".

  • Jönnek a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek

    Brit szakemberek fontolóra vették, hogy a jövõben D-vitaminnal dúsított élelmiszereket dobjanak a piacra, miután egy friss felmérésbõl kiderült: az ország lakosságának 40 százaléka D-vitamin hiányban szenved.

    A vitamint a jövõben számtalan élelmiszerhez hozzáadhatják, például a tejhez, hogy megóvják az emberek egészségét. Mivel a britek majdnem felének szervezetében annyira alacsony a D-vitamin szint, hogy az már az egészségükre is veszélyes lehet, a tudósok úgy gondolták, fontolóra veszik, hogy a jövõben vitaminnal dúsított termékeket dobjanak a piacra.

  • Savanyú káposzta: egészséges és fogyókúrához is tökéletes

    A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthetõ, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. A savanyú káposzta – ami fejeskáposztából készül – fõzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is gazdag vitamin- és tápanyagforrás. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen magas (100 gramm 20 milligramm C-vitamint tartalmaz), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy más, értékes összetevõit sem – így rendszeres fogyasztásával a náthás megbetegedéseket is távol tarthatod.

  • Az elhízás mozgásterápiája

    Dr. Jákó Péter

    Az elhízás kialakulásában számos tényezõ játszhat szerepet (genetikai hajlam, hypothalamikus szindrómák, endokrinológiai betegségek, gyógyszerek hatása, stb.), azonban az esetek döntõ többségében mégis az étrend szerepével, valamint a rendszeres testedzés hiányával magyarázható, hogy az obesitas prevalenciája világszerte növekvõ tendenciát mutat.

  • A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknak

    A garciniával búcsút mondhatunk a plusz kilóknakA garcinia úgy segít a zsírpárnák eltüntetésében ,hogy csökkenti az éhségérzetet! A felszedett kilóktól csak kitartó munka árán tudunk általában megszabadulni, és az öröm legtöbbször nem tart sokáig. Ilyenkor a visszafogott étkezéseknek köszönhetően nem csak éhezés kínozza az embert, de a csökkentett tápanyagbevitelnek köszönhetően még el is fárad. Ekkor nyúlunk a különböző nassolnivalókhoz, mely tönkre teheti addigi próbálkozásinkat. Kevesen tudják, hogy lehet úgy is fogyókúrázni, hogy zsírégető gyümölcsöt iktatunk rendszeresen az étrendünkbe.

  • Csírában az erõ

    Látványnak ugyan egész furcsa is lehet, ha csírákkal szórjuk meg a salátát vagy szendvicset, a csírákban rejlõ roppant hasznos anyagok miatt azonban érdemes megbarátkozni velük. A csírák rendszeres fogyasztásával bármely évszakban elegendõ mennyiségû vitaminhoz juthat szervezetünk. Nem új keletû felfedezés, hogy a magokból nedves és meleg környezetben elõbújó csírák egészségesek, magas rosttartalmúak és teli vannak vitaminnal, ám sok idõ elteltével csak mostanában kezdünk újra rájönni, hogy a friss csírák - könnyen emészthetõ formában!

  • Mérgezõ mártogatós ételek

    A szennyezett salsa és guacamole mártogatók gyakran okoznak ételmérgezést az éttermekben, ezért az élelmiszer-biztonsági szakembereknek fokozottabb figyelmet kell erre fordítaniuk - állítják egészségügyi szakemberek.

    Állításuk szerint az 1998 és 2008 közötti étellel kapcsolatos megbetegedések közül majdnem minden 25. kezdõdött valamelyik mártogatóval, melyek általában nyers, felkockázott hagymát, paradicsomot, paprikát, avokádót és fûszereket tartalmaznak.

  • A legegészségesebb ételek

    Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

    Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzõje összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...

  • Kávéivás nemcsak finom és élénkítõ, de véd a cukorbetegség ellen is

    Szingapúr - A rendszeres kávé- vagy a feketetea-fogyasztás bizonyos mértékben megvéd a felnõttkori cukorbetegségtõl, míg a zöld teának ilyen jótékony hatását nem észlelték. A kávékedvelõk számára biztató vizsgálati eredményt az American Journal of Clinical Nutrition októberi száma közölte.

    A világ számos részében foglalkoztak azzal, hogy az utolsó évtizedben mind gyakoribb cukorbetegség kialakulását miként lehetne csökkenteni. A skandináv országokban több tanulmány igazolta, hogy a rendszeres kávézás gátolja a cukorbaj kialakulását.

  • Életmódról és életkorról is árulkodnak az ujjlenyomatok

    Brit kutatók szerint az ujjlenyomatokból nemcsak az ember személyére, hanem életkorra és életmódra is lehet következtetni. Az ujjlenyomatok nem csak azonosításra szolgálnak, hanem életkorra vagy életmódra vonatkozó információk is kiolvashatók belõlük - állítják brit kutatók. A digitalizált ujjlenyomatok sokat segíthetnek a rendõrségnek abban, hogy leszûküljön a gyanúsítottak köre, ugyanis azok a bûntett helyszínén nyomot hagyó bûnözõ életmódjáról is szolgáltatnak információt.

  • Mégis szívet véd a telített zsír?

    korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történõ evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

    Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzõs hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertette.

  • A nyári ételfertõzéseket jobb megelõzni!

    Nyaranta jelentõsen megugrik az életmérgezések, ételfertõzések száma, és nem csak a hírhedt szalmonella állhat a háttérben.

    A nagy melegben nem is kell különösebben nagy hanyagság ahhoz, hogy romlott, fertõzött élelmiszert fogyasszunk, éppen ezért még fokozottabban kell ügyelnünk a konyhai higiéniára.

    Íme egy-két jó tanács, hogyan tudod elkerülni a kellemetlen nyári betegséget!

  • Bajai halászlé álomdiéta módra

    Rövidesen itt a Bajai Halászléfõzõ Népünnepély.

    Nálunk sokak megrökönyödésére tésztával eszik a halászlét. Hogy alakult ez ki? Baja mindig is nagy kikötõváros volt. Hal az volt, a gabonakereskedelem egyik központjaként pedig gabona is. A munkásoknak régen járt az ebéd, hogy dolgozni tudjanak. A hallé magában nem túl laktató, viszont tésztával már más a helyzet. Ezért, hogy dolgozni tudjanak a kikötõi munkások, összekombinálták a halászlét és a tésztát, Így született meg a bajai halászlé. Mitõl lesz álomdiétás egy halászlé?

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • Fogyj banánnal! Tévhit, hogy hízlal!

    A sárga energiabomba remek fogyókúrás étel, hiszen nem tartalmaz zsírt vagy koleszterint, viszont rendbe teszi emésztésed, és segít leküzdeni a stresszt is. Fáradtság, energiahiány, fakó, sápadt bõr, hajhullás, teltségérzet... Mindezek tipikus jelei annak, hogy szervezeted elfáradt, méreganyagokkal túlterhelt, és hogy külsõ segítség nélkül már nem képes tökéletesen megbirkózni az elfogyasztott kalóriákkal, a kívülrõl bejutott vagy szervezetedben felszabaduló káros anyagokkal és a vég nélküli stresszel.

  • Fantáziadús finomságok finnyásoknak - cselezze ki a válogatós családtagokat

    Az amerikai Cornell Food and Brand Lab kísérletei szerint az ételekre adott reakció legalább annyira a fejünkben, mint a szánkban dõl el. Ha hiszünk benne, hogy egy étel finom, akkor jobban is fogjuk élvezni. Így hát kicselezhetjük a válogatós családtagokat azzal, ha egy-egy aprócska trükk bevetésével elõre meggyõzzük õket az étel ízletességérõl. Próbálkozzunk csábító, hangulatos vagy vicces ételnevekkel! Az amerikai intézet szakértõi „megerõsítõ befolyásolásnak” nevezték el...

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellen

    A rostban gazdag táplálkozás véd a cukor- és szívbetegség ellenAzoknál, akik rostdús teljes kiőrlésű magvakban gazdag étrendet fogyasztanak, kisebb valószínűséggel jelentkezik cukorbetegség vagy szívbetegség - áll egy, az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság megbízásából elvégzett metaelemzésben. A Társaság állásfoglalása szerint a rostdús magvak fogyasztása és a csökkent betegségkockázat között \"gyenge összefüggés\" mutatható ki, a legerősebb hatást a gabona eredetű rostok esetében írták le. Rostdús gabonafélének számítanak egyes reggelizőpelyhek és pékáruk, továbbá a barna rizs.

  • Veszélyes a kumarin tartalmú fahéjas termékek fogyasztása

    A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal az Európai Unió Gyors Veszély Jelzési Rendszerén keresztül értesült arról, hogy Németországból származó ropogós, fahéj ízû falatkák kumarin tartalma meghaladja a jogszabályban megengedett határértéket. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal hatósági jogkörrel nem rendelkezik, ezért a riasztást intézkedésre továbbította az élelmiszerellenõrzõ hatóságokhoz. A jogszabályban megengedett határérték élelmiszerekre 2 mg/kg.