rss
  • A gyógynövények használatának aranyszabályai

  • Napjainkban - akár gyógyításra, akár szépítésre - egyre többen használnak fel különbözõ növényeket, nem számolva az esetleges következményekkel. Pedig a természetgyógyászatban is vannak alapszabályok, amelyeket célszerû betartani. Az alábbi összeállítás a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet. 1. Ne használjunk egy idõben különbözõ növényeket, mert elképzelhetõ, hogy összeférhetetlenek egymással. Legalább 4-5 órát hagyjunk a használatuk között.

    2. Bármilyen váratlan hatás, következmény jelentkezik, a növény használatát azonnal hagyjuk abba.

    3. Mielõtt használni kezdenénk egy növényt, szerezzünk róla alapos ismereteket.

    4. Forduljunk szakemberhez, mielõtt egy-egy növényt gyógykezelésre használnák.

    5.A gyógyhatással rendelkezõ növények gyógyszernek minõsülnek, ezért valóban csak indokolt esetben használjuk õket.

    6. Az egyes növényeknél vegyük figyelembe az ellenjavallatokat, mert így elkerülhetjük a kellemetlen következményeket.

    7. Pontosan ismerni kell, hogy mikor, mibõl, mennyit használjunk? Ez ügyben forduljunk szakemberhez.

    8. A növények hatását sok minden befolyásolja az életkortól, az egészségi állapoton át a pillanatnyi idõjárásig, ezért ebben is alapos ismereteket kell szereznünk.

    9. Bár a növények többségét magunk is gyûjthetjük, mégis az a legbiztosabb, ha gyógyszertárban,vagy gyógynövényboltban vásároljuk meg.

    10. A friss és a szárított növénynek ugyanazok az összetevõi, de szárítás közben a bennük lévõ illóolaj mennyisége csökkenhet.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Melyik csokoládéhoz melyik bor illik? - Íz-szüret és egészség

    A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt fõleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el - hangzott el a csütörtöki, Íz-szüret elnevezésû sajtótájékoztatón.

    A csokoládét és a bort együtt kóstolva azt tapasztalhatjuk, hogy a társítás eredménye egy meglepõen izgalmas, új ízharmónia.

  • Öt étek, amelynek fogyasztása naponta ajánlott

    Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütõtök az öt sztár, amelynek fogyasztását naponta ajánlja valamilyen formában egy horvát táplálkozási szakember.

    Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" az osteoporosis (csontritkulás) ellen és csökkenti a koleszterin szintet. A spenót tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerûbb elkészítési módja, ha forrásban levõ vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olivaolajjal máris tálalható.

  • Sárgaborsó, a téli napokra

    A szárazborsó fogyasztása kiválóan ellátja a szervezetet molibdénnel, a hántolatlannak kiváló az étkezési rost-tartalma, de jelentõs mennyiségben tartalmaz triptofánt is.

    Mint látjuk, magas a fehérjetartalma, ráadásul nagyon kedvezõ az aminosav-összetétele. Ez a növény jelentõs helyen áll az egészséges élelmiszerek csoportjában, mert kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.

  • Segítség egy teljesebb élethez

    A „Segítség egy teljesebb élethez” kezdeményezés elsõ eredményei alapján – 35 centrumban több mint 400 résztvevõ – elmondható, hogy a komplex életmód program nem csupán a pszichiátriai betegek testsúlyára, valamint az õket az átlagnépességhez képest jobban sújtó szív-és érrendszeri megbetegedések megelõzésére van pozitív hatással, hanem javítja a pszichoterápia hatékonyságát és az orvos-beteg együttmûködést is. A Lilly Hungária 2003 õszén mutatta be Magyarországon egyedülálló edukációs kezdeményezését.

  • A sör: gyógyszer

    A sört általánosan kedveljük. De vajon miért? Milyen hatással van a szervezetre, mit mond errõl az igazi szakértõ? Hoschke Ágoston professzort, a Szent István Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének vezetõjét kerestük meg. Azt már a beszélgetésünk elõtt is sejtettük, hogy nem fog a sörivástól való merev tartózkodás mellett érvelni. De arra nem számítottunk, amit megtudtunk: a sörnek számos élettanilag elõnyös, sõt kimondottan gyógyhatása van, és a mértékletes fogyasztása egyenesen egészséges!

  • A pizza fogyasztása megóv a ráktól

    A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthetõ a fejlõdõ stádiumban lévõ nyelõcsõ daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva. Ám mielõtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. "A hagyományos olasz pizzával ellentétben a brit változat tele van zsíros húsokkal és sajtokkal, melyek az elhízásért felelõsek, így közvetetten a rák kialakulásának rizikófaktorai" - olvasható a BBC honlapján.

  • A céklalé csökkenti a vérnyomást

    A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében - idézte londoni kutatók megállapítását.

    A céklalé jótékony hatására vonatkozó tanulmány a Hypertension címû amerikai szakfolyóiratban jelent meg. Szerzõi szerint 24 órán át csökkentette a vizsgálatba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentõsebb a hatás, akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt. A kutatók úgy vélik, a magas vérnyomást a mostaninál természetesebb módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a nitrát.

  • Miért pont saláta?

    A táplálkozástudományi szakértõk szerint teljesen mindegy, hogy a fõétel elõtt esszük a salátát vagy mellé. A legfontosabb az, hogy friss, nyers zöldségféle mindenképpen szerepeljen az étrendünkben.

    A görög vendéglõkben – mielõtt a húsból és zöldségköretbõl álló fõétel az asztalra kerülne – elõször általában egy adag friss uborkát, paradicsomot és vöröshagymát szolgálnak fel. Az olaszok étkezési szokásai is hasonlóak: a tésztából álló (spagetti, makaróni) elõétel és a húsos fõétel között fogyasztanak valamilyen nyers salátát.

  • Az adalékanyagok miatt 6 hónap alatt sem romlik meg a hamburger?

    Sally Davis manhattani fotómûvész vásárolt egy adag sültkrumplit és egy hamburgert a legközelebbi gyorsétteremben és hat hónapon keresztül minden nap lefotózta. A mûvész arra számított, hogy hamarosan penészgombák és rohadás jelei mutatkoznak majd az ételen, de nem így történt.

    Az amerikai fotós áprilisban vásárolta meg a kísérletre szánt menüt, az elsõ meglepetés két nappal késõbb érte, amikor észrevette, hogy az ételnek egyáltalán nincs szaga, annyira sem, hogy a kutyája figyelmét felkeltse.

  • Hódításra készül a bálnaburger

    Bálnaburgerrel szeretné meghódítani a japán fiatalokat a távol-keleti szigetország egyik gyorsétterme. Mivel az ifjú vásárlók többsége jobban kedveli a hamburgert, mint a hagyományos japán konyhát, az egyik japán étterem gondolt egy nagyot: rántott bálnahússal, salátával és majonézes és ketchupos szósszal töltött szendvicseket hozott forgalomba. A bálnaburgert egy hónapban mindössze egyetlen napon árusítják, de így is sikert hozott az újítás: a premier napján: 700 darabot adtak el belõle. "A fiatalok szerint a bálna húsa és a kenyér íze remekül illik egymáshoz, ezért a cetburger viszonylag népszerû - mondta az étterem tulajdonosa, Akiji Icsihara.

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • A paprika története

    Láng Görgyöt faggatta egy angol vendége a magyar konyha titkairól. Ezt válaszolta: édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sûrû tejföl és ezer év tapasztalat. Emeljük ki ezek közül a paprikát, a hazai gasztronómia büszkeségét, amelynek nimbuszát az utóbbi idõben igencsak sikerült megtépázni. Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fûszer. A paprika a magyar konyhamûvészet számára nemcsak egy fûszer a sok közül, hanem ...

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • Probiotikumok étellel-itallal

    Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

  • Jobban szereted az érdekesebb éttermeket?

    A világ legeredetibb éttermei

    Canberra - Egyre inkább divatba jönnek a szokatlan éttermek - így van már nudistavendéglõ és jeges étterem is.

    A világ legeredetibb éttermeit a News.com.au címû ausztrál hírportál gyûjtötte csokorba. Az összeállítás szerint immár három éve üzemel New Yorkban a Clothing Optional Dinner, ahol csupán a felszolgálók lehetnek felöltözve. A vendégek viszont a maguk természetes mivoltában mutatkoznak meg, s hogy a személyi higiénián sem essen csorba, mindenki a saját egyéni ülõpárnáján foglal helyet.

  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

    Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

  • Gyógyító fûszernövények

    Napjainkban egyre inkább elterjedt, hogy próbáljuk kiváltani a gyógyszereket egyes gyógynövényekkel.

    A fûszernövényeket évszázadok óta használják gyógyítási célokra. Számos növény alkalmas betegségek kezelésére, de egészségünk megõrzése szempontjából is érdemes rendszeresen fogyasztani belõlük.

    Nézzük végig, milyen fûszernövények találhatók a konyhában, melyek gyógyhatását nem érdemes kárba veszni.

  • Alacsony zsírtartalmú tej és margarin - vigyázzunk velük

    Legalábbis ha gyermeket szeretne. Egyre több az olyan kutatás, mely azt vizsgálja, az egyes élelmiszereknek milyen negatív hatásai lehetnek a szervezetre. És néhánynál azt találták, hogy meddõséget okoz. Az alacsony zsírtartalmú tej. Egy nyolc éven keresztül folytatott amerikai kutatás szerint azoknak a nõknek, akik teherbe szeretnének esni, sokkal jobb választás a magas zsírtartalmú tej, joghurt és egyéb tejtermék, mint a zsírszegény fajták.

  • Dzsemek és lekvárok készítése forralt borral

    Dzsemek és lekvárok készítése forralt borralA forralt bort inkább a téli, hidegebb hónapokban helyezzük előtérbe, de nyáron is kiválóan hasznosíthatjuk. Ez a kiválóan felmelegítő ital remek ízesítője lekvárjainknak is, sőt, egy kis zselésítő anyag hozzáadásával ő maga is alkalmas eltenni télire. Az így készült borlekvár nem csak ajándéknak kiváló: képzeljük el, amint egy ráérős reggelinél a friss péksüteményt kenjük meg vele. Mivel a forralás következtében csak minimális mennyiségű alkohol marad meg bennük, attól sem kell tartanunk, hogy fogyasztásuk után nem tudnánk felvenni a napi ritmust.

  • A fekete titkai

    Úgy tûnik, hiába sulykolják belénk a reklámok, a dietetikusok, a táplálkozási szakértõk, hogy az egészséges életmód és táplálkozás mennyire fontos, a megkérdezettek többségében még mindig nem tudatosult, hogy megfelelõ élelmiszerek fogyasztásával igenis felvehetjük a harcot a civilizációs ártalmak ellen.

    Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.