2020.12.04. - Borbála, Barbara

Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?

Betiltott guar gumi: mire figyeljünk ételvásárláskor?
Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgatója az InfoRádióban elmondta: folyamatosan gyarapszik azon vállalkozások listája, amelyek használják az E412-es számú alapanyagot, akár a 200 ezret is elérheti a cégek száma.

Mi is az az E412?

A mérgezõ guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különbözõ káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévõ guar gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérõanyagait is. Allergiát okozó anyag.

Búza László szerint vasárnap délig hét mintát vittek be vizsgálatra az igazgatóságra, mindegyik egy vállalkozótól származik, aki ugyan konkrétan indiai eredetû guar gumit nem használ, de attól tart, hogy a Franciaországból importált elõkeverékben esetleg elõfordulhat.

Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag

Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.

Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütõiparban a tészta alapanyagába is kevernek belõle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.

Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetõen veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltõ dioxint.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!