Egyre több magyar cég jelzi, hogy termékeikben van Indiából származó guar gumi adalék. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetõje, Búza László az InfoRádióban felszólított mindekit: ha nem muszáj, ne fogyasszon olyan ételeket, melyekben E412-es számú adalékanyag van. Az E412 élelmiszeripari adalékanyag felhasználásának felfüggesztését azért rendelte el a fõállatorvos, mert Magyarországra is kerülhettek olyan Indiából származó guar gumi szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek. Mi is az az E412?
A mérgezõ guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különbözõ káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévõ guar gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérõanyagait is. Allergiát okozó anyag.
Búza László szerint vasárnap délig hét mintát vittek be vizsgálatra az igazgatóságra, mindegyik egy vállalkozótól származik, aki ugyan konkrétan indiai eredetû guar gumit nem használ, de attól tart, hogy a Franciaországból importált elõkeverékben esetleg elõfordulhat.
Elvileg a legveszélytelenebb adalékanyag
Az igazgató szerint a guar gumi a legveszélytelenebb élelmiszeripari adalékanyag, éppen ezért nagyon széles körben elterjedt.
Használják lekvárok, szörpök, szószok gyártásakor, a sütõiparban a tészta alapanyagába is kevernek belõle. A töltelékes tészták esetében például arra használják, hogy a töltelék ne folyjon ki, de megjelenik a tej-, a hús-, a papír- és a textiliparban is.
Búza László hangsúlyozta, hogy a guar gumi alapvetõen veszélytelen, de a szállítmányok 80 százaléka Indiából jön, és az egyikben találtak az egészségre veszélyes, rákkeltõ dioxint.