rss
 • A kényszeres evés lelki háttere

 • A bulimiában megbetegedettek családjában gyakran figyelhetünk meg konfliktusokkal teli kapcsolatrendszereket, melyek részesek a betegség kialakulásában és fennállásában. Ez a megállapítás természetesen erõs ellenállást vált ki az érintettek szüleibõl. A szülõk ugyanis legjobb tudásukkal próbálták gyermeküket nevelni, boldog életet biztosítani nekik. És most még õk is a hibásak a gyermek megbetegedésében. Természetesen ez így nem igaz, hisz tény, hogy a család egy olyan rendszer, amely hatását több személy összjátéka révén fejti ki, így nem beszélhetünk tettesrõl és áldozatról.

  A legfontosabb azt a kérdést tisztáznunk, hogy vajon hogyan funkcionál a család, és hogyan változhat meg.

  Bulimia, mint a zavart családi atmoszféra eredménye

  A bulimiás személyek családja kívülrõl nézve normálisnak hat. Az apa legtöbbször jólkeresõ szakmában dolgozik, az anya pedig ugyan dolgozik, fõ tevékenysége mégis a háziasszonykodás, teljesen a háztartás vezetésének és a gyermekek nevelésének szenteli magát. Mindkét szülõ kötelességtudó és erõsen tartják magukat a társadalmi normákhoz, értékekhez. A gyermek iskolai teljesítménye általában nagyon jó, de mindenesetre átlagos. Kívülrõl nézve tehát egy harmonikus család képét látjuk, s ezáltal még nehezebben érthetõ az étkezési zavarok kialakulása.

  Merev és homályos törvények

  Minden családnak megvannak a maga törvényei, amelyek az együttélést szabályozzák, és elõírják kinek milyen jogai és kötelességei vannak.

  E törvények nagy részét a szülõk saját nevelésük útján sajátították el, és most továbbadják családjuknak. Ezek a törvények azonban rugalmasak, és pl. a kamaszkor kezdetével változtathatók. A bulimiások családja lényegesen eltér ettõl a normától. E családoknak is megvannak a maguk törvényei, ezek azonban merevek, és kevés individuális szabadságot hagynak a gyereknek. A törvények megkérdõjelezése nem megengedett alkalmazásuk pedig figyelmen kívül hagyja a megváltozott igényeket és képességeket. Gyakran megfigyelhetõ, hogy húsz év körüli bulimiásokat a szülõk még mindig gyermekként kezelnek.

  Konfliktuskerülés

  A család klímáját a teljes harmóniára való törekvés határozza meg. Az érzelmek kimutatását a család legtöbbször bünteti, különösen ha negatív érzelmekrõl van szó, mint a harag, csalódottság, irigység vagy szomorúság. Nyílt viták elkerülendõk hiszen ezek tönkretehetnék a családot. Mivel a családi béke a legfontosabb, minden ki úgy tesz, mintha egyáltalán nem lennének konfliktusok. A bulimiás megtanulja, hogy nem bízhat a saját érzéseiben, hisz érzi ugyan maga körül az agresszivitást és elégedetlenséget, viszont tudja, hogy errõl beszélni lehetetlen.

  Elnyomott igények

  Az egyes családtagok igényeirõl nem lehet nyíltan beszélni: mindenkinek ki kell találnia, mit akar a másik, és ez természetesen félreértésekhez vezet. Míg az egyik családtag meg nem értettnek érzi magát, a másik dühét próbálja elnyomni: a találgatásokra utaltság bizonytalansághoz vezet. A gyermek igényeit (pl. éhség) a szülõ nem veszi figyelembe, nem kérdezi a gyereket vágyai után. "Mi (a szülõk) jobban ismerjük az igényeid, mint te". Így aztán a gyereknek kevés lehetõsége lesz arra, hogy saját maga tanuljon meg dönteni.

  A teljesítmény és siker túlhangsúlyozása

  Teljesítmény és siker rendkívül hangsúlyozottak a családban. A gyerek gyakran mintagyerekként nevelõdik, akitõl a szülõ kimagasló teljesítményt vár el. A család legtöbbször szintén elvárja, hogy a gyerek figyeljen külsõ megjelenésére. A csinos külsõ megléte elengedhetetlen, hiszen minden egyes családtag az egész család reprezentánsa. Ez a beállítottság az étkezési zavarok kialakulásához vezethet. A bulimiások anyja legtöbbször maga is súlyproblémákkal küszködik, ez magyarázza azt is, hogy a gyerek betegségét csak késõn ismerik fel. A legtöbb bulimiás nõ a felnõttkorban is folytatja a gyermekként megtanult konkuráló magatartásformákat, és továbbra is a legjobb eredményeket próbálja elérni. Sikereiket sohasem tudják élvezni, mert mindig hiányzik az az érzésük, hogy elég jók. Nagyon fontos számukra, hogy teljesítményüket mások elismerjék. Önértékelésük másoktól való függése megfelel a korán kialakult félelemnek, hogy nem felelnek meg szüleik elvárásainak.

  A határok átlépése

  A bulimiás személy családja zárt rendszert alkot a külvilággal szemben, amely külvilág fenyegetõként jelenik meg számára. A nagyszülõkkel való kapcsolat legtöbbször nagyon szoros, a család nem határolódik el tõlük. Nagyon sokszor egy családban élnek, vagy legalábbis sûrûn találkoznak, miáltal a nagyszülõk is jelentõs befolyást gyakorolnak a család eseményeire. A család és annak normáinak szem elõtt tartása fontos követelmény, a másság és az önállósági törekvések pedig büntetendõk. Mivel mindez a "csak a legjobbat akarjuk" álarca alatt történik, így a visszautasítás meglehetõsen nehéz.

  A szülõknek általában kevés barátja van, külvilághoz való kapcsolatuk nagyrészt a társadalmi kötelezettségek teljesítésében merül ki. Feltûnõ, hogy a szülõk és nagyszülõk erõsen beleavatkoznak az egyes családtagok érzéseibe, gondolataiba, kommunikációjába, így az egyének önállósága korlátozott.

  A másik személyes szférájába való behatolás, az intim területek megsértése magától értetõdõ dolgok. Mivel az elhatárolódások nem megengedettek, a családtagok "kontúrjai" igen gyengék. Ez az elmosódottság nyilvánul meg a másik tulajdonával való bánásmódban: mindenki magától értetõdõen használja a másik pénzét, ruháját, evõeszközét stb. Titkokat nem tûr meg a család, gyakran egymás leveleit, naplóját olvassák, és a bizalmasan elmesélt dolgokat a családtagok gátlás nélkül mesélik tovább. Az ajtók legtöbbször nyitva állnak, mert a zárt ajtókat a család elutasításként értékeli. Nagyon gyakran a fürdõszoba- és wc-ajtók is nyitva vannak azok használatakor. Ha valaki a szobájába húzódik, a többiek kopogás nélkül lépnek be hozzá. A családtagok természetesnek tartják a meztelenséget, figyelmen kívül hagyva a tinédzser esetleges szégyenérzéseit. A családtagok gyakran kommentálják a másik testformáját, pl. az apa a lány növekvõ melleirõl nyilatkozik vagy éppen gyarapodó testsúlyáról.

  Minimális összetartozás és szerepkeveredések A család általában kevés idõt tölt együtt. A családtagok nem sokat tudnak egymással kezdeni, így inkább kitérnek a másik útjából. Feltûnõ, hogy inkább egymásról, mint egymással beszélnek. Az anya látszólag teljesen elmerül házias tevékenységeiben, de szerepét titokban elutasítja, depresszióban és belsõ ürességben szenved. Önfeláldozásának állandó hangsúlyozásával bûntudatot ébreszt a többi családtagban.

  Az apa szerepe a pénzkeresésre korlátozódik, és elutasítja az apai és férji szerepekkel együttjáró kötelezettségeket. A háztartás és a gyerekek terhe számára magától értetõdõen az asszony kötelessége. Az anya erõsen orientálódik lányára, és minden helyzetben figyelemmel kíséri. A lány önállósági kísérleteit erõsen kritizálja, hálátlanságként és elutasításként éli meg. Anya és lánya között erõs kötõdés figyelhetõ meg, tisztázatlan határokkal és szerepekkel. Az anya üzenetei a nõiességrõl, a nõi szexualitásról kifejezetten negatívak, a testi vágyat nyíltan vagy titokban elutasítja. Az anya és lánya szoros kapcsolata mellett sok esetben az apa számára is lánya az egyetlen, akiben bízhat.

  A szülõk házassági problémáinak következtében az apa - akit felesége szexuálisan elutasít - lányára irányíthatja szexuális vágyait, ami akár zaklatáshoz is vezethet. A lány tehát olyan felelõsséget vállal magára, ami valójában a szülõk dolga. Gyakran játssza el a "jó" gyermek szerepét, hogy a családtagok közti feszültségeket kiegyenlítse. A szülõk büszkék kötelességtudó gyermekükre, és nem sejtik, hogy milyen megterhelés a gyerek számára ez a szerep, mint ahogy az ezzel összefüggõ félelmet sem sejtik, amelyet a kudarctól való rettegés okoz.

  Varró Szilvia

  További információk anorexia és bulimia témákban <<<


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Csokoládé helyett gyümölcsöt a sulibüfékbe is!

  Jelentõsen nõtt az egészséges ételeket kínáló iskolai büfék száma

  Budapest - Konyhai eszközöket és kisgépeket vásároltak, valamint "egészségnapokat", "egészségheteket" szerveznek azok az iskolák, amelyek az Egészséges Településekért Alapítvány, valamint a Generali a Biztonságért Alapítvány meghívásos pályázatán kaptak 2 millió forintos támogatást, hogy egészségesebben táplálkozzanak az ott tanuló diákok.

 • Rémségek a virsliben - el se hinné, miket eszünk

  Porc, inak, csontvelõ, sok víz és adalékanyagok - el se tudnánk képzelni, hogy mi készülhet mindebbõl. Az élelmiszergyártóknak több fantáziájuk van a hústermékek elõállításához, õk ezekbõl virslit készítenek. Épp ezért a szakemberek szerint érdemes meggondolni, hogy kisgyermekeknek adjunk-e belõle, vagy hogy a kerti partikon megsüssük-e. Az olcsó virsli olcsó alapanyagból készül. A Magyarországon kapható átlagos virsliben fõleg víz van és úgynevezett húspép, ami a csontokon maradt, nehezen eltávolítható hús, porc, inak, csontvelõ összedarálásával keletkezik.

 • Májvédõ hatású a kurkuma

  A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

  A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.

 • Így tudjuk tovább megőrizni a gyümölcsök frissességét

  Így tudjuk tovább megőrizni a gyümölcsök frissességétBeindult az eper, a cseresznye, a meggy, a málna és a ribizliszezon is, és nem sokára követi a szeder és az áfonya. A nyáron el vagyunk kényeztetve bogyós gyümölcsökből. Azonban ha érésnek indulnak, nem győzzük szedni és enni. Eltehetjük lekvárnak, befőttnek vagy a fagyasztóba, hogy a szűkebb téli napokon is hozzájussunk egy kis vitaminhoz. Azonban arra is van egy házi praktika, hogyan tudjuk akár 2-3 hétig megőrizni frissességüket. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbál minél többet enni ezekből a kék-piros gyümölcsökből.

 • Levessel kezdjük a helyes táplálkozást!

  A leves a világ egyik legõsibb és legízletesebb étele. Az utóbbi években azonban a rohanó életmódunk miatt, szinte kihagyjuk az étkezéseinkbõl ezt fogást. Pedig remekül beilleszthetõ a helyes táplálkozásba, melyet a táplálkozási szakemberek véleménye is alátámaszt. A legkézenfekvõbb válasz, mert ízletes és olcsó, de ezen kívül számos érv is szól mellette. A leves értékes szervezetünk számára, hiszen...

 • Fogyjon így: igyon és ne éhezzen!

  A fogyni vágyónak fel kell rázni az anyagcseréjét. Az evés élvezet. Szenteljen idõt neki: étkezzen terített asztalnál, és élvezze az étel ízét. Napközben nem szabad éhesnek lennie, ezért reggelizzen, ebédeljen, vacsorázzon, lehetõleg mindig ugyanabban az idõben. Legkésõbb 18 órakor vacsorázzon, de az utolsó esti és az elsõ reggeli étkezés között 14 óra legyen, vagyis ha 18 órakor vacsorázik, akkor 8 órakor reggelizzen. Ez alatt az idõ alatt ne egyen gyümölcsöt se, esetleg csak folyadékot.

 • Tojásfestés, -díszítés

  A fogyasztásra szánt húsvéti tojásokat ételszínezékkel vagy tojásfestékkel fessük, melyek általában a fehér héjú tojásokon mutatnak jól. A festéket (hacsak nem ír mást a használati utasítás) tegyük a tojásfõzõ vízbe, és tegyünk hozzá két evõkanál ecetet, ezzel élénkebbé, teltebbé tehetjük a színeket.

  A készen kapható tojásfestékeken kívül természetes anyagokat is használhatunk a húsvéti tojásfestéshez. A vöröshagymahéjjal együtt fõzött tojások színe mélysárga lesz, a vöröskáposzta levélbe csomagolté pedig halványlila.

 • Öröklõdik a túlsúly?

  A család táplálkozási szokásai elõrevetítik a felnõttkori alkatunkat. A rossz minta nagyon ragadós!

  A világon minden ötödik gyermek túlsúlyos. A gyermekkori elhízás azért veszélyes, mert a felnõttkori súlyproblémák – és az ezzel járó betegségek – fokozott kockázatát rejti magában. A fiatalkori túlsúlyért elsõsorban a szülõk felelnek, noha a genetikai hajlam is meghatározó lehet. Mégsem szabad pusztán erre hivatkozva elhárítani a problémát: diétával, egészséges életmóddal lehet tenni ellene.

 • Tavaszi salátaötletek

  Tavaszi salátaötletekTavasszal nemcsak kinti programokban dúskálunk, hanem szerencsére friss, vitamindús alapanyagokban is. Használjuk ki a piacok adta lehetőséget, és készítsünk el néhány finom fogást! Tavasszal rengeteg zöldség kerül a boltok polcaira, a piacok standjaira. Élmény válogatni a színesebbnél színesebb áruk közül, hiszen ilyenkor már a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma is kielégítő. Épp ezért érdemes több salátát fogyasztani, variálni ezeket a finom ételeket. Ehhez adunk most két tavaszköszöntő ötletet!

 • A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóval

  A szépség és a fiatalság megőrzése avokádóvalTöbb mint 25 féle nélkülözhetetlen tápanyagot és vitamint tartalmaz (többek közt A-, E- és B-vitamint, luteint). Telítetlen zsírsav-, rost-, kálium- és antioxidáns-tartalmánál fogva a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint a szívbetegségek leküzdésében egyaránt hatékony. Rendszeres fogyasztása csökkenti az ízületi fájdalmakat, és még a rák és cukorbetegség megelőzésében is segít! Magas olajtartalma miatt kiváló bőrápoló szer, még a legérzékenyebb bőr ápolására is alkalmas.

 • Természetes C-vitamin forrás

  A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A vegyes táplálkozás többnyire fedezi az átlagos vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során - fõleg hevítés hatására - a vitaminok 10-50%-a is elbomolhat, elveszhet. C-vitaminra folyamatosan szüksége van a szervezetünknek, fõleg most, hogy a hûvösebb idõ beköszöntével egyre többen megbetegednek - de azt talán kevesen tudják, hogy mennyi is az ideális mennyiség.

 • A mikrohullámú sütõ a legjobb konyhai sterilizátor

  Mire jó a mikrohullámú sütõnk ételeink melegítésén túl? El sem hinnénk, hogy ez a modern háztartási eszköz az egyik legjobb konyhai sterilizátor. A konyhában használatos szivacsok a kórokozók melegágyai, hiszen a meleg, nedves helyen kiválóan szaporodhatnak. Hihetetlen, de egy szivacsban átlag 7.2 milliárd kórokozó található Ezek elpusztításában sajnos az sem segít sokat, ha a szivacsokat kellõen kiöblítjük minden egyes használat után. Ráadásul a konyhapult vagy asztal letörölgetésével mi magunk járulunk hozzá a fertõzések terjesztésében.

 • Magvak a táplálkozásban

  A diónak, mandulának, egyéb magvaknak ott a helye az asztalunkon, mert az egészséges táplálkozás részei. Tárolásuk, beszerzésük egyszerû, és nyersen is fogyaszthatók, így nem károsodnak a bennük lévõ hasznos anyagok.

  Telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, ezért védik a szív, érrendszert. Akik hajlamosak ezekre a betegségekre, vagy már szenvednek is valamelyiktõl, azok jól teszik, ha különféle nasik helyett diót vagy mandulát rágcsálnak. A diófélék, a mandula, csökkenti az LDL, vagyis a káros koleszterin szintjét a vérben.

 • Naspolya, az õsi gyógyító

  Nevének eredete kétséges, a latin mespila szó elolaszosodott nespula változatából származhat. Népies elnevezése lasponya, és a miszpolya.

  A naspolya Közép-Ázsiából, a Kaukázus déli lejtõirõl származó növény, a Fekete-tenger vidékén vadon is terem. Magyarországra valószínûleg olasz közvetítéssel került. Gyümölcse miatt, de díszfaként is termesztik. Érésének idején más hazai gyümölcs már ritkán található. A naspolya gyümölcse utóérõ, vagyis a fáról leszedve frissen nem fogyasztható.

 • Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

  Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
  Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

  A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

 • Káposzta félék

  10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg)! Igaz, hogy hõ hatására (fõzéskor, forraláskor) C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért egyél belõle minél többet nyersen, vagy salátába keverve! Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévõ mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elõsegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását.

 • 5 étel a mellrák ellen

  A mellrák a nõket fenyegetõ halálokok között továbbra is az elsõ helyen áll. Ugyanakkor talán ez az egyetlen olyan rákos megbetegedés, amelynek kockázatát egy kis odafigyeléssel és egészséges életvitellel szinte a nullára csökkenthetjük. Nem véletlenül hangsúlyozzák a szakemberek a mammográfiai szûrések fontosságát: a korai felismerés akár életeket menthet! A mellrák megelõzéséért azonban az egészséges életvitellel, a megfelelõ táplálkozással is sokat tehetünk.

 • A cappuccino fizikája

  "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

  A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

  A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

 • Probiotikumok étellel-itallal

  Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.

 • Feng Shui a konyhában

  A Feng Shuit a kínai császárok uralmuk fenntartására titkos eszközként használták évezredekkel ezelõtt. Mao Ce Tung, hogy védje hatalmát, Kínában betiltotta e tudomány gyakorlását, õ maga viszont aktívan tanulmányozta.

  Ha ez a többezer éves tudomány mindmáig fennmaradt, és nálunk is ismertté vált, adjunk esélyt magunknak egy sikeres, harmonikus, kiegyensúlyozott élet megteremtéséhez! Kezdjük ezt a konyhában!