rss
  • A füge gyógyító ereje

  • A füge frissen és szárítva is fontos táplálék- és gyógynövény. Húsos, magas cukortartalmú gyümölcshúsát alkohol, bor és kávéadalék elõállítására is felhasználják. A fügérõl már a Bibliában olvashatunk, Mózes elsõ könyve (3:7) is megemlíti. Köztudott, hogy Ádám és Éva leveleibõl készített "körülkötõket" maguknak, de az Ótestamentum több könyve és az Újtestamentum is hivatkozik rá különbözõ példázatokban. Ézsaiás próféta például fügekalács-pakolással gyógyítja Ezékiás fekélyeit és ez a felhasználás a mai napig fennmaradt, hiszen például szájnyálkahártya-gyulladás esetén a tejben fõzött vagy áztatott fügét kell a gyulladt területre tenni.

    A jólét és béke jelképe

    A füge sütemény-alapanyagként és kereskedelmi termékként is szerepel a Bibliában. Gyakran a szõlõ mellett találkozhatunk vele, hiszen mindkettõ az Ígéret földjének hét adománya közé tartozik, s így a jólétet és a békét jelképezik.

    Szíriában, Palesztínában, Egyiptomban és Arábiában már a Kr. e. 3. évezredben termesztették és terméseit gyógyszerként, valamint tápláléknövényként egyaránt felhasználták. Viszonylag késõn, csak a Kr. e. VIII. században került az egyiptomiak közvetítésével Görögországba, ahol Dionüszoszt tekintették a füge megteremtõjének, nyilván a belõle erjesztett alkoholos italok hatására, bár mind a görögök, mind pedig a rómaiak elsõsorban az atléták eledeleként tisztelték. Egészen a középkorig szárított formában egészségesebbnek tartották, mint frissen. Pedaniosz Dioszkoridész római katonaorvos az elsõ században különösen a füge nedvének gyógyhatásait hangsúlyozta ki:
    "Nedve árpaliszttel kiütések, ótvar, sömör, rüh, napégések és ragyák ellen való. Tisztítja és gyógyítja az arc és a test minden foltját. Jó fogfájásra, ha vattára cseppentik és a fogra teszik. Elûzi a szemölcsöket, ha a húst körülöttük körbevágják. A fügék megfõzve, széttörve és felkenve elûzik a kemény keléseket és a fültõmirigy keléseit, lágyítják a nyak kemény keléseit és dagadásait (strúmák), fõképpen azok, melyekbe nátront, nõsziromgyökeret vagy meszet kevertek..."

    Indiában a fügefát különösen szentnek tekintették, a buddhista szimbolikában például a megvilágosodás jelképe.

    Használták torok-, illetve mandulagyulladás esetén gargalizálószerként, bár Hildegard von Bingen, aki a rettegés szimbólumának tekintette, csak betegeknek javasolta a fogyasztását:
    "...Aki gyakran eszi a gyümölcsét, az élvhajhász és csapodár lesz tõle, ezért érdemes evés elõtt borba vagy ecetbe áztatni. A testnek is árt, mert felingerli a nedveket, a betegek azonban fogyaszthatják, mert megerõsíti õket, de csak addig, amíg jobban nem lesznek..."

    Fája és gyümölcse

    A fügefa a Moraceae (eperfafélék) családjába tartozik. Kétlaki, lombhullató, 2-10 méter magas cserjévé vagy kisebb fává fejlõdõ növény. Kérge palaszürke sötét mintázattal. Levelei szórt állásúak, szíves vállúak, fûrészeltek, 10-20 cm szélesek és hosszúak, tenyeresen 3-5 karéjúak, széles, kerek karéjokkal. Minden fügefaj közös jellemzõje, hogy kérgüket megsértve tejnedvet eresztenek. A termõs virágok a húsos, nedvdús, kancsószerû virágzati tengely belsõ falán ülnek, ebbõl fejlõdnek a jellegzetes alakú áltermések (fügék), melyek 2 év alatt érnek be, bár a második évben többször is szüretelhetõk, éretten 5-8 cm hosszúak, barnások vagy lilás-zöldek.

    Hatóanyagai

    A fügefának zöld vagy érett terméseit és leveleit használják. A fügéknek édes illata és kissé nyálkás, mézédes íze van, emellett számos hatóanyagot tartalmaznak:

    az érett termés 50-70 százalék invertcukrot, 5 százalék pektint, 4,3 százalék zsírt és fehérjét, gyümölcssavat, A-, B-, C- és D-vitamint, enzimeket és nyálkát; a levelek kumarinszármazékokat; a zöld termések pedig gyantából, kaucsukból, kumarinokból, ásványi sókból, proteinekbõl (cradin és ficin) és alkaloidokból álló csípõs tejnedvet tartalmaznak.

    Kinek és mire jó?

    Ma a gyógyászatban a fügét enyhe hashajtó és erõsítõszernek, reuma elleni szernek tekintik, ízmódosítóként és (fõként köhögés elleni) teakeverékek összetevõjeként alkalmazzák. Porított formában kávéadaléknak is használható.

    A leveleket felhasználják a pigmenthiányos bõr kezelésére. Tejnedvének egyik alkaloidja gátolja a szarkómák (rosszindulatú daganat) növekedését, a benne található enzimek (fõként a ficin) pedig féreghajtó hatásáról gondoskodnak.

    A gyógyításban két formában használják: fügeszirupként az összetett készítményekben és tapaszként.

    Köteles Ferenc–Varsányi Péter/www.ideal.hu


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az idei nyár slágere: a jegeskávé

    Mi kell hozzá? Jó erõs szemeskávé, valamilyen fagylalt és sok-sok igazi tejszínhab! Meg egy kis szabadidõ... A kávé ismét slágercikk lett a magyar vendéglátásban - de másképp mint hajdanán, a presszók fénykorában. Az idén a jeges kávék, kávés "long drinkek" és koktélok a legdivatosabbak, miközben a jó erõs fekete híveinek száma nõ. Az alkoholos kávés koktélok közül az idén is a krémlikõrös és a Cointreau-val megbolondított fajták vezetnek. Néhol - nosztalgiaként - a rum is felbukkan.

  • Rendkívül egészséges gyümölcs a licsi

    Rendkívül egészséges gyümölcs a licsiA licsit hívják licsiszilvának vagy kínai ikerszilvának is. A lényeg az, hogy a licsi rendkívül egészséges gyümölcs. Kiváló zamata mellett figyelmet érdemel magas C-vitamin-tartalma is. A licsinek magas a C-vitamin-tartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, csak csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. Ott, ahol a licsi honos, termését, levelét, kérgét, sőt még a gyökerét is használják gyógyászati célokra. A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyanúgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják.

  • Alma, körte, sárgarépa és vöröshagyma: A tavaszi táplálkozás kellékei

    A tavaszi meghûlés ellen véd egy fej vöröshagyma, de az alma, körte és sárgarépa is csodákra képes.

    Alma

    Tartalmaz kalciumot, magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, mangát. K-, B-, A-, valamint C-vitamint, és kiemelkedõ rostmennyiséget. Kiváló emésztési zavarok esetén, hashajtóként, bél- és vértisztítóként. Oldja és kimossa a káros koleszterinlerakódásokat a szervezetbõl. Ízületi gyulladásokra is kedvezõ.

  • Ételkészítési fogalmak és eljárások II.

    Olyan mûveleteket, fortélyokat mutattam be az elsõ részben, mint az abálás és a blansírozás. Ezek az eljárások segítik a kezdõ, avagy gyakorló háziasszonyok munkáját.
    Fõzési módszereket, technikai fogásokat ismertetek a továbbiakban is, amik egyszerûsítik mindennapi konyhai tevékenységeinket.

    A fõzési módszerek helyes kiválasztása nagyon fontos, hiszen sokkal ízletesebbek lesznek ételeink és jobban megõrzik a táplálékban lévõ értékes anyagokat.

  • Minden országnak saját süti

    A cukrászat a gasztronómiának az a területe, amely a leginkább divatérzékeny. Színekben, formákban, de még a felhasznált alapanyagokban is idõrõl idõre változik a trend. Ezt Magyarországon talán tucatnyi cukrász követi naprakészen, a többség legfeljebb a torták esetében változtat.

    Pataki János, a Cukrász Ipartestület elnöke szerint a jó cukrászda az, ahol minél több munkafolyamat készül kézmûvesen, és kiváló minõségû alapanyagokat használnak. A cukrászatban évtizedek óta a franciák azok, akik a divatot diktálják.

  • Egyre népszerûbb étel a gyros

    A görög konyha remeke a Gyros.

    A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült. A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi.

  • Befõtt tartósítószer nélkül

    A tartósítószer nélküli befõttekhez nem használunk kémiai tartósítószereket, sem mesterséges anyagokat, ezért különösen fontos szempontok a következõk:

    - Csak hibátlan, légmentesen zárható, csavaros tetejû vagy patentzáras üvegeket használjunk!

    - Akkora üvegbe tegyük a készítményeket, melyeknek tartalmát, a felbontást követõen, rövid idõd belül elfogyasztjuk.

  • Befõzési tanácsok

    A befõzés megkezdése elõtt mindent gondosan készítsünk elõ. Vegyük számba, hogy mire lesz szükségünk: befõzõ lábasra, tálra, fakanálra, merõkanálra - esetleg gyümölcspasszírozóra -, tiszta üvegekre, tetõkre, celofánra vagy pergamenpapírra, gumigyûrûre vagy zsinegre a lekötéshez, tartósítószerre, a nedves gõzöléshez megfelelõ nagyságú edényre, a száraz gõzöléshez pokrócokra, újságpapírra az üvegek betekeréséhez. A befõzéshez használt edények, eszközök legyenek tökéletesen tiszták és szagtalanok. A hagymaszagú lábosban fõzött szirup vagy az ilyen fakanállal kevert lekvár élvezhetetlen.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárga

    Szervezetünk megfelelő rézszükségletéhez elengedhetetlen a spárgaA spárgát mint értékes táplálékot tartják számon a szakemberek, mert nagyon gazdag K, C, A-vitaminban és folátban. Jól ellátja szervezetünket tryptophannal, B1,B2, B6, B3 vitaminnal, mangánnal, rézzel, foszforral, fehérjével, potassziummal, rosttal. Találunk benne vasat, cinket, magnéziumot, szelént és kalciumot is. A folsav a szív, érrendszer fontos védelmezője. Fontos szerepet játszik a szervezet számára életfontosságú folyamatokban. Ha a folsav-szint alacsony, akkor megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázata is.

  • Légúttisztító táplálékok

    Légúttisztító táplálékokAz allergia kiváltó oka, mindig ott van a környezetünkben. A helytelen táplálkozás és a környezeti hatások is komoly szerepet játszanak az allergia kialakulásában. Ha szénanáthával küzdünk fokozottan kell ügyelnünk légutaink egészségére, és a felső légúti szervek tisztán tartására. Segítségükkel biztosíthatjuk a nyálkahártya egészségének védelmét, emellett biztosítják a könnyű légzést, és gátolják a nátha, valamint az allergia tüneteinek kifejlődését. Néhány étel kimondottan jó hatással van az allergiás időszakban a szervezetünkre, ugyanis tisztítják a légutakat.

  • Mûízûek és gyenge minõségûek a dobozos pudingok - fõzz magad finom pudingot!

    Budapest - Mi van a dobozos pudingokban? Mint a Kosár fogyasztóvédelmi magazin vizsgálata során kiderült, rengeteg olyan anyag, amelyre nincs a szervezetnek szüksége. Ráadásul a puding egyszerû étel, amely rövid idõ alatt, házilag is elkészíthetõ - hívják fel e kissé elfeledett tényre a figyelmet a fogyasztóvédõk.

    A kereskedelmi forgalomban lévõ dobozos kész pudingok ugyanakkor népszerû élelmiszerek, hiszen könnyen szállítható reggelik, uzsonnák, desszertek, ezért a felnõttek és a gyerekek egyaránt kedvelik.

  • Megvan a húsvéti tojásrekord

    Megszületett a magyar hímestojás-rekord. Hétfõn délben hitelesítették azt az ezerötszáz kiállított alkotást, amelyeket Mosonyi Éva pécsi tojásíró készített. Ezzel új kategóriát állítottak fel a magyar rekordok történetében, a következõ lépés pedig a Guiness-rekord lesz. Az alkotó azt a célt tûzte ki maga elé, hogy összegyûjtse és rendszerezze a Kárpát-medence írott tojásmintáit, amit valódi tojásokra rá is festett. Mára a gyûjtemény elérte az 1500 darabot, ami hazai rekord.

  • Coca Cola: Történelem és a titkos recept

    A XIX. század végén az eredetileg gyógyszernek szánt ital gyártási jogait a kiváló üzleti érzékkel rendelkezõ Asa Griggs Candler vásárolta meg.

    Agresszív marketingtaktikájának köszönhetõen a XX. század során a Coca-Cola uralta az üdítõitalok piacát. Bár számos kritika érte egészségügyi hatásai, illetve a cég üzleti módszerei miatt, a márka napjainkig népszerû maradt. A The Coca-Cola Company csak az üdítõ alapjául szolgáló kólasûrítményt gyártja, amelyet a világ minden táján található helyi palackozó cégek vásárolnak meg. Ezek a palackozó cégek a számukra kijelölt területre kizárólagos jogokkal rendelkeznek.

  • Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedret

    Öregedésgátló hatása miatt is kedveljük a szedretAmellett, hogy védekezőképességünket erősíti, rostjai révén elősegíti az emésztést, és antioxidáns vegyülete mérsékli a szabadgyökök káros hatását, így csökkenti a rákbetegség kockázatát. Kiemelkedő mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, különféle nyomelemeket, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. Érdemes kirándulások alkalmával saját kezűleg szüretelni a savanyúbb, kisebb méretű vadon termő fekete szedret, mivel akár tízszeresét is tartalmazhatja a nagyobb és édesebb, termesztett szeder mangántartalmának!

  • Konyakos meggy, vajkrém, macskanyelv, Dobos-torta - patinás cukrászdák édes találmányai

    A 19. század végén, a kiegyezés után fellendült a gazdasági élet és azon belül a szolgáltatóipar és a vendéglátás is.

    Francia cukrászok és szakácsok érkeztek Magyarországra és a magyarok is útra keltek, hogy világot lássanak majd itthon fellendítsék a cukrászipart. "Találmányaik" segítették elõ a patinás kávéházak és cukrászdák akkori sikerét, és alapozták meg a ma is élõ legendákat.

  • Zsírdús ételeket a kicsiknek!

    Nem tanácsos zsírszegény diétán tartani a növésben lévõ gyermekeket az elhízás megelõzése érdekében, mert fejlõdésükhöz több zsírra van szükségük, mint eddig gondolták - mutatták ki angol táplálkozáskutatók. Kutatók kimutatták, hogy a gyermekek lényegesen több zsírt égetnek el, mint a felnõttek, mármint a kalóriabevételükhöz képest. A szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyermekek energiafelvételének több mint egyharmada zsírból kell hogy álljon, annak érdekében, hogy egészségesen fejlõdjék.

  • Betiltanák a világ legdrágább kávéjának fogyasztását

    Indonézia legfelsõbb iszlám csoportosulása megtiltaná a hívõk számára, hogy fogyasszanak a világ legdrágább kávéjából, amelynek szemeit a cibetmacskák ürülékébõl gyûjtik össze, ezért a muszlimok szerint tisztátalannak számít.

    A Kopi Luwak kávé babja a cibetmacskák táplálékául szolgál, majd a kávészemek fermentálódnak az állat bélrendszerében. Az ürülékbõl kiválogatott szemeket megpörkölik. Hívei lelkesednek a Kopi Luwak lágy ízéért, illetve a specialitás utóízéért, amely nélkülöz minden kesernyésséget.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.

  • Mit együnk ha fáradtak vagyunk?

    A legnagyobb problémák amin a fizikailag aktív férfiak átmennek naponta az a munkában nyújtott teljesítmény, testmozgás és szocializálódás. Ehhez elég az energiaszintjük.

    Ha belegondolunk, munka után már minden gondolatunk a körül forog, hogy gyorsan hazajussunk és elfeküdjünk a kanapén, nem pedig az edzõterem körül. Ebben az esetben diétát kell váltani, méghozzá olyan ételekre, amik felveszik a harcot a fáradtság ellen!