2024.04.19. - Emma

Karácsonyi bőségszaru -a bejgli

Karácsonyi bőségszaru -a bejgli
Karácsonyi bőségszaru -a bejgliDecember hónap szép és látványos ünnepeink – Mikulás, aztán Karácsony és Szilveszter ideje. Bejglit szeretjük?

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Még az utcák és az ablakok is gyönyörû lámpafüzér díszekbe öltöznek, hogy a hideg éjszakákba melegséget hozzanak.

Karácsonykor leghosszabbak az éjszakák, ekkor születik a megváltó, aki a keresztény hit szerint kivezeti az emberiséget a bûn sötétségébõl a fényre. Érdekesség, hogy nem Jézus, hanem Lucifer, a bukott angyal nevének jelentése a Fényhozó.

Az év napjai között ellentéte a hagyományos pogány ünnep, a júniusi Szent Iván éjjele (más néven Boszorkány-szombat), amikor is leghosszabb a nappal.

Ez a bõség idõszaka. Nagy a vendégjárás, ki kell, tegyenek magukért a háziasszonyok. A karácsony esti menü összeállítása és elkészítése általában családi tradíciókon alapszik, és évrõl évre állandó. Akik nem találnak vagy nem akarnak új receptekkel kísérletezni, reméljük, találnak néhány nagyon mutatós tálalási ötletet.

Kacsasült

Egy másik nagyon elterjedt karácsonyi étel a kacsasült. Érdekesebbé tehetjük az ízét, ha a sütési idõ vége elõtt kb. 20 perccel meglocsoljuk karamellizált cukorral ízesített narancslével, és a narancs kifejtett húsát vagy narancsszeleteket rakunk a tetejére. Párolt vöröskáposztával tálaljuk, amit szintén meglocsolhatunk a narancsos öntettel.

Sokan készítenek ilyenkor mézes süteményeket, mind a fenyõfára, mind desszertnek. Nem olyan ismert de hasonlóan látványos lehet a habcsók. Egyszerûbben elkészíthetõ, szépen díszítve látványos csemege, nemcsak a fán, hanem az asztalon is.

Hozzávalók:

3 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 7–8 dkg vágott pirított mogyoró, 2–3 szem gyümölcs és tejszínhab a díszítéshez.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, végül belekeverjük a mogyorót, de a tetejére is szórhatjuk. Sütõpapírral kibélelt pepsibe nyomjuk, ovális vagy kerek, esetleg koszorú formában egy habzsák segítségével. Elõmelegített sütõben kb. 150 oC-on 1 óra alatt megsütjük. Tálalás elõtt, amikor már kihûlt, tejszínhabbal és gyümölccsel díszíthetjük.

Bejgli

Legismertebb és kifejezetten csak Magyarországon elterjedt sütemény a bejgli, nem múlhat el az ünnep nélküle. Kétféle ízben szokás készíteni, mákos és diós töltelékkel. Újabban sokan inkább a cukrászdából rendelik meg, pedig az otthoni íz elengedhetetlen belõle.

Hozzávalók:

1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztõ, 15-20 dkg vaj vagy sütõmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só

Töltelék

20-25 dkg dió vagy mák, 1-1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3-3 evõkanál méz vagy cukor, reszelt citromhéj, mazsola.

A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztõt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztõvel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3–4 db téglalappá nyújtjuk.

Megkenjük diós és mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Elõmelegített közepes hõmérsékletû sütõben megsütjük.

A tölteléket egyszerûen elkészíthetjük: a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2–3 percig fõzzük még, majd belekeverjük az ízesítõ anyagokat.

Halzer Györgyi

Bejgli
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!