rss
  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

  • Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

    A fájdalomcsillapítók ugyanis csupán átmeneti enyhülést jelentenek, a tüneteket komolyan kell vennünk. Megfázás kapcsán jelentkezõ fejfájás utalhat arc,- vagy homloküreg gyulladásra is. Kritikus esetekben a fejfájás oka az agyban bekövetkezett vérzés, értágulat, vagy agydaganat is lehet.

    A mellkasban, torokban, állkapocsban, vállakban, karokban, vagy a has területén jelentkezõ fájdalmakra is figyelnünk kell. A mellkasi fájdalmak tüdõgyulladást, vagy szívinfarktust jelezhetnek. Fontos tudnunk, hogy szívinfarktus esetén elõször csupán kellemetlen érzést tapasztalunk. Már ekkor forduljunk orvoshoz, ne várjuk meg az éles fájdalom jeletkezését, mely már egy súlyosabb állapotot jelez. A szívproblémát jelzõ szorító érzés kisugározhat a fent felsorolt területekre is, elõfordul, hogy hányás is tásul hozzá. A páciensek az érzést gyakran összetévesztik a gyomorégés során tapasztalt kellemetlen tünetekkel. A menopauza idején a nõk csoportja fokozottan veszélyeztetett a szívbetegségek megjelenése szempontjából.

    A hát alsó részén, vagy a lapockák közt jelentkezõ fájdalom izületi gyulladást, szív,- vagy hasi problémákat jelezhet. Különösen érdemes az ezeken a területeken jelentkezõ fájdalmakra figyelniük mindazoknak, akik olyan betegségben szenvednek, mely elõidézhetik az erek falának változását. Ilyen kórképek a magas vérnyomás, a cukorbetegség, keringési problémák, vagy a dohányzás.

    A hasi fájdalmaknak számtalan okát ismerjük. A fájdalom helyétõl függõen elõidézheti vakbélgyulladás, hasnyálmirigy problémák, gyomorfekély, vagy bélproblémák. A tünetek szintén feltétlen orvosi ellenõrzést igényelnek.

    A vádlifájdalom, duzzanat súlyos esetekben a mélyvénás trombózis jelzõje lehet. A fájdalomra mindenképpen figyelnünk kell, mivel mélyvénás trombózis esetén a kialakult vérrögbõl egy kisebb darab leszakadhat. Ez a vérárammal a keringésbe jutva okozhat akár tüdõembóliát, mely végzetes kiemenetelû is lehet. A kórkép kialakulása szempontjából fokozottan veszélyeztetett csoportok a daganatos betegségekben szenvedõk, a túlsúlyos egyének, az idõsebb korosztály tagjai, illetve a várandósok. Fontos elkerülnünk a láb hosszú idõn át tartó mozdulatlanságát, így például egy-egy hosszabb utazás alkalmával iktassunk be kisebb pihenõket, mialatt átmozgathatjuk végtagjainkat.

    Sok esetben a lábak, vagy lábfejek égetõ érzése az elsõ jel, mely alapján a betegnél a diabétesz kórképét diagnosztizálják. Az érzés sok apró tûszúráshoz hasonló, s idegsérüléseket jelezhet. Ellenõriztessük tehát rendszeresen vércukorszintünket, ne csak a már kellemetlen szövõdmények jelentkezésekor szerezzünk tudomást betegségünkrõl.

    Bizonytalan, összetett, orvosilag megmagyarázhatatlannak tûnõ fájdalmak sok esetben depressziót jelezhetnek. A páciensek ilyen esetekben bizonytalan eredetû fejfájásról, hasi fájdalmakról, végtagfájdalmakról, vagy ezek kombinációiról számolnak be. Mivel azonban a fájdalmak hosszú idõn át fennálhatnak, az orvosok és családtagok, sokszor maga a beteg is félreértelmezi õket, s megkezdõdik a hiábavaló tüneti kezelés. Amennyiben a megmagyarázhatatlan fájdalmak a külvilág iránt való érdeklõdés elvesztésével, teljesítési problémákkal, tartós lehangoltsággal járnak, mindenképpen depressziós kórképre kell gondolnunk. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a tüneteket, s kérjünk külsõ segítséget a gyógyuláshoz.

    A hír alapjául a "7 Pains You Shouldn't Ignore" cikk szolgált.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Húsvéti sonkavizit

    Húsvéti sonkavizitA minõségi és mennyiségi dömpingben való eligazodást segítik szakértõk a Teszt plussz magazin húsvéti sonkákról szóló összeállításában. A szakemberek szerint a sonka azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyeknél az ár eligazítja a fogyasztót. Ha egy termék kilóját alig félezer forintért kínálják, az nem véletlen, hiszen kevesebb húst, és több hozzáadott anyagot tartalmaz. A hagyományos magyar sonkák hozzávetõleg kétszer annyiba kerülnek, mint a gyorspácoltak. Sonkája kizárólag a sertésnek van. Ez az állat hátsó combja, vagyis a hátsó láb felsõ része.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Szemetet nyomnak le a torkunkon!

    Az amerikaiak "junk food"-nak, szemét kajának hívják azokat az ételeket, amelyek nem hasznosak az egészségre, sõt, inkább károsítják azt. Egy új tanulmány szerint az élelmiszergyártó vállalatok naponta átlagosan huszonegy reklámot zúdítanak az amerikai gyermekekre, melyek közül a legtöbb valamilyen édességet, rágcsálnivalót, üdítõt és gyorséttermi ételt népszerûsít. A tanulmány szerint a 8-12 év közötti gyerekek évente nagyjából hétezerhatszáz élelmiszerhirdetéssel találkoznak.

  • A zöldborsó a táplálkozásunk egyik alappillére

    Nem csak a sokoldalú felhasználhatósága, hanem az egyszerû termesztése miatt is.Cukor is, zöld is, hüvelyes is és legalább úgy ragaszkodunk hozzá, mint a borsó a héjához. Valamennyi család étrendjének alapja a zöldborsó.

    A hüvelyben megbújó zsenge szemeket akár nyersen is fogyaszthatjuk - ahogyan azt eleinte is tették -, de csupán a képzeletünk szabhat határt a felhasználási módoknak. Egyszerre készíthetünk belõle elõ- és fõételt, esetleg salátát.

  • A rostban gazdag táplálkozás segít egészségesnek maradni

    A rostban gazdag táplálkozás segít egészségesnek maradniA rostban gazdag növényi eredetű táplálkozás előnye sokrétű, segít egészségesnek maradni. Egyfelől azáltal, hogy telítettséget okoz, azaz csökkenti az étvágyat, másrészt több betegség kialakulásának a megelőzésében játszik szerepet. Ilyenek a különböző bélrendszeri megbetegedések, de szabályozzák szervezetünk koleszterin és vércukorszintjét is. Reggelire jó választás a müzli, vagy gabonapehely friss, vagy aszalt gyümölccsel. Ha nem szeretjük a gabonapelyhet, akkor együnk zöldséget, paprikát, paradicsomot, káposztát, vagy salátát.

  • A reggelizõpelyhek több mint fele cukor?

    Az amerikai gyerekek számára forgalmazott némely reggelizõpehelynek több mint a fele cukor. Sok termék épp csak megüti a szintet a tápérték szempontjából - állítja a Cunsumer Reports (fogyasztói jelentés) nevû fogyasztóvédelmi magazin.

    11 népszerû pehely egy adagja ugyanannyi cukrot tartalmaz, mint egy mázas fánk, állapította meg egy fogyasztói csoport. Néhány márka csomagjaiba pedig több cukor és nátrium kerül az amerikai piacokon, mint amikor importálják õket más országokba.

  • Nagy munka a fogyás

    Évek óta mást sem hallani mint, hogy nem megfelelõ ételeket eszünk és keveset mozgunk, és csak hízunk, hízunk, ami egészségproblémákhoz vezet. Az oly divatos fogyókúra segíthet, de a megfelelõ módszer kiválasztása nem könnyû. Szakemberek pedig azt mondják, az igazi az életmódváltás. Az októbertõl az egyik kereskedelmi csatornán indult új mûsor témája tömegeket érintõ jelenségre alapoz. Hiszen szinte nincs olyan nõ Magyarországon, aki legalább egyszer ne fogyókúrázott volna, és nagyon kevés az olyan ember is, akit valamilyen formában közvetlenül vagy közvetetten ne érintene az ideális testsúly kérdése.

  • Rozmaring, a konyhai fûszercsoda

    A fûszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában õshonos, ahol még most is vadon él.

    Ezeken a helyeken számtalan típusa, változata alakult ki, melyek akár országonként is változhatnak. Nálunk vadon nem fordul elõ, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel.

  • Sonka és tojás - egy kicsit másként

    Fõtt sonka, kemény tojás, bárányhús és különféle péksütemények kerülnek Húsvétkor a legtöbb család asztalára. Ezek a tradicionális ünnepi fogások, amelyeket azonban nem muszáj évrõl évre ugyanúgy elkészítenünk. Illetve elkészíthetjük õket - csak egy kicsit másképpen, mint ahogy megszoktuk. Furcsa is lenne a Húsvét sonka és tojás nélkül. Ugyanakkor arra is gondolnunk kell, hogy amilyen finomak és laktatóak ezek az ételek az ünnep elsõ napján, olyannyira válnak nehézzé és megszokottá ugyanazok az ízek az ünnepek után. Kivéve, ha felhasználjuk õket.

  • A Nutella a legjobb élelmiszer a boltokban?

    10 évre visszamenõleg az egyik legstrapabíróbb márka a Nutella. A mogyorókrém itthon is a prémium kategóriába tartozik, és a közelében sincs olyan hasonló termék, amelyet választani lehetne egy esetleges áremeléskor! - olvasható a marketinglife.hu oldalon.

    Az olcsó mogyórókrémek 60%-át egy magyar cég gyártja, amely a polcokon található. Sajnos be kell látni, hogy a különbözõ növényi zsíros termékek nem a legfinomabbak.

  • Muffin a megunhatatlan süticsoda

    Míg korábban teljesen ismeretlen, külföldi specialitásnak számított, s legjobb esetben is csupán filmvásznakon találkozhattunk eme édes csodával, ma már minden nagyobb közértben hozzájuthatunk fontos és jellegzetes kellékéhez, azokhoz a helyes kis fodros, harmonikaszerûen hajtogatott speciális muffin papírokhoz! De kezdjük az elején. Ha már van papírod, és még esetleg kaptál valakitõl, (mondjuk karácsonyra) egy fura , hat, vagy éppen tizenkét mélyedéses teflonozott, vagy szilikonos sütõformát, muffinsütõ néven és nem tudod mihez is kezdj vele, akkor hát íme néhány jó tanács!

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • 5 táplálkozási tévhit

    Az egészséges életmód alapja a helyes táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás. Utóbbi rendszerint háttérbe szorul, az elõbbivel kapcsolatban pedig még ma is számos tévhit vezethet félre.

    A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér

    Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.

  • Újra divatba jött az otthoni fõzés

    A fûszereket kivéve a többi termékcsoportból többet adtak el értékben is, mennyiségben is 2009. április-2010. márciusban, mint egy évvel korábban.

    Többek között ezt állapítja meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. Legnagyobb kategória a fûszer. Bolti eladása 8 százalékkal nõtt, egyik évrõl a másikra. Így az éves piac megközelíti a 13 milliárd forintot. Mennyiségben mínusz 4 százalékot regisztrált a Nielsen. A gyártói márkák pozíciója javult a fûszernél; ugyanis a saját márkás termékek mennyiségben mért, 30-40 százalék között mozgó piaci részesedése csökkent, egyik évrõl a másikra.

  • Jégbor?!

    Jégborszüret mínusz tíz fokban éjjel egy órakor az igazi

    Budapest - Január környékén, a hideg és sötét idõszakában sem alhat zavartalan téli álmot némely szõlõbirtok, ekkor jön el ugyanis a jégborszüret ideje.

    Az egyik legnagyobb magyarországi szõlõbirtokon szombatra virradó éjjel szüretelik majd le a deres bogyókat, hogy finom, édes nedût préseljenek belõle.

  • A fûszerek titkai

    A fûszer- és gyógynövények ismerete és használata szinte egyidõs az emberiséggel. Sok mediterrán növény magja és szaporításra alkalmas sarja a misszionárius szervezetek és a rómaiak révén jutottak el az Alpokon túlra és honosították meg az ottani kolostorok kertjeiben.

    Késõbb a keresztes hadjáratokból hazatérõ katonák sok közel-keleti növényt hoztak magukkal a Szentföldrõl, melyek tovább gazdagították a kolostorkertekben termesztett délszaki fajok számát.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • A cukrozott ételek és italok emelik a vérnyomást

    A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentõsen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítõitalgyártók már az elsõ tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit. Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot. Az ország lakosságát jellemzõ csoport ötezer gyermekbõl és felnõttbõl áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdõívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.