Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Lehetséges egészségügyi kockázat becslése
A kumarin a fahéj, a gyümölcsök, a zöldségek természetes, aromát adó alkotórésze.
Nagy mennyiségû fogyasztása esetén májkárosító és véralvadásgátló hatású lehet. A kumarin tartalomra vonatkozóan az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogramm. 60 kg-os felnõtt esetén 24 dkg ilyen mértékben kifogásolt termék rendszeres fogyasztásával ezt a határt már eléri.
Fontos tudni, hogy az ártalmatlanul fogyasztható határértéket százszoros biztonsági faktor alkalmazásával állapították meg, a riasztás alapján kifogásoltnak minõsülõ termék elfogyasztása esetén sem kell komoly egészségi kockázattól tartani. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek lehetnek, ha nagy mennyiséget fogyasztottak a kifogásolt termékbõl.
Ugyanakkor egyértelmû, hogy az európai Gyors Veszély Jelzési Rendszeren keresztül a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalhoz érkezett, és intézkedésre a hatósághoz továbbított riasztásban szereplõ, 25 mg/kg kumarin tartalom lényegesen meghaladja a határértéket, ezért kifogásolandó, és a termék kereskedelmi forgalomból történõ kivonása indokolt.
További információ a kumarinról:
A kumarin, mint természetes aromaanyag széles körben fordul elõ a növényekben, köztük számos gyümölcsben és fûszerben. Kellemes illatának köszönhetõen a múlt század közepén világszerte a legnagyobb mennyiségben és a legtöbb aroma összetevõjeként használt, szintetikusan elõállított aromaanyag volt. Az 1950-es években állatkísérletben az USA-ban toxikusnak találták, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ezért az 1970-es években az egész világon, így Magyarországon is betiltották a mesterségesen elõállított kumarinnak aromákban (aromakompozíciókban) való szándékos hozzáadását.
A kumarin a süteményekbe és a müzlibe fahéjjal vagy fahéj tartalmú aromával kerülhet be. A fahéj, típusától függõen több-kevesebb kumarint természetes formában tartalmaz. A fahéjra vonatkozóan nincs kumarin határérték megadva. Az aromadús fûszerek túladagolása nagyon valószínûtlen, mert ez az élelmiszer érzékszervi tulajdonságát rendkívüli mértékben rontaná, esetenként fogyaszthatatlanná tenné. Az élelmiszerekre vonatkozó elõírás betartása a gyártó feladata.
A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal Közleménye