rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

    A másik fontos tulajdonság, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma, 100 g cukkini mindössze 32 kalóriát tartalmaz, továbbá a benne lévő ásványi anyagoknak is nagy szerepe van a zsírégetésben.

    A cukkini az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Fogyaszthatjuk köretként, ránthatjuk, készíthetünk rakott cukkini, vagy cukkinis spagettit. Az igazán bátrak képesek lesznek eltávolodni a sós ízektől és kipróbálhatják a cukkinis süteményeket is!

    Cukkini leves:

    A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt a levesben főzzük 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel. A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, dobjuk bele a megmosott menta leveleket és turmixszal pürésítsük.
    Tegyük vissza a tűzre, és habverővel kevergetve adjuk hozzá a joghurtot (már ne forraljuk!). Ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.

    Hozzávalók:

    - 4 darab (kisebb) cukkini
    - 2 db krumpli
    - 1,5 l (instant) leves
    - 1 hagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 25 dkg krémes joghurt
    - 1 csokor menta


    Cukkinis rántotta:

    A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk. A cukkinit szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, a cukkinit kissé pároljuk meg benne. Öntsük rá a tojásos keveréket, és süssük pár percig (ne túl erős tűzön). Szórjuk rá a tojásra az olajbogyót, a felkockázott feta sajtot és a zöldfűszert. 160 fokos sütőben 5 percig sütjük, vagy fedővel letakarva a tűzön további 5-8 percig sütjük.

    Hozzávalók:

    - 4 tojás
    - 2 ek reszelt parmezán
    - 1 kisebb cukkini
    - olívaolaj
    - 10 db fekete, mag nélküli olajbogyó
    - fél tk szárított olasz fűszerkeverék (vagy oregano, bazsalikom, stb.)
    - 1 vastagabb szelet feta sajt
    - só és őrölt bors


    Cukkinis spagetti:

    A cukkini héját levágjuk, majd vékonyan hosszában felcsíkozzuk, ezt ugyanis a tésztával együtt fogjuk tálalni. A maradék cukkinit kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, az alaplevet, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, további 2 percig alacsony hő mellett főzzük, majd pürésítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. A cukkini héj csíkokat enyhén sós vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A spagettit előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, és a cukkinis szósszal, valamint a párolt cukkini csíkokkal elkeverve azonnal tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 1 cukkini
    - 1 kisebb hagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 2 ek olívaolaj
    - 1,5 dl csirke alapleves
    - 2 dl tejszín
    - 30 dkg spagetti
    - só, őrölt bors
    - tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hasznos eszközök és tanácsok a sütéshez

    Ha végre van egy kis idõnk arra, hogy süssünk valami finomat, akkor jól jön, ha van néhány eszköz a segítségünkre. Ezekrõl semmiképpen ne mondjunk le, mert hasznosak lehetnek és megkönnyíthetik a munkánk, hogy a végén jól sikerüljön a sütink.

    Igazi konyhatündérekké válhatunk, ha megfelelõ felszereléssel rendelkezünk a konyhában és tudjuk hogyan hasznosíthatjuk egy sütemény elkészítésénél vagy díszítésénél, és persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy hamarabb leszünk vele készen! Vágjunk is bele!

  • Tavaszi fáradtság

    Idegesek, ingerlékenyek, fáradtak vagyunk. Ez vajon a tavaszi fáradság jele, kimerült a szervezet vitaminkészlete, vagy túlhajszolt életmód következménye? Tél végén a természet minden rezdülésének (hosszabb nappalok, csicsergõ madarak) örülünk, sok embernek a szervezete azonban a megújulás helyett inkább a le-és kimerültség jeleit mutatja. A XXI. században is elõfordulhat még vitamin és az ásványi anyagok hiányában kialakuló tavaszi fáradság?

  • Királyi fõszakács reneszánsz konyhája

    Esznek szörnyen, mint a faddiak. A mondás Faddi Varga János királyi fõszakács Duna menti szülõfalujáról szól, talán nem véletlen, hogy 16 fogásos menüt kínál Mátyás korából.

    A reneszánsz ízek 62 éves mestere, aki sióagárdi pincéjében családi vállalkozást épített és szakácsdinasztiát alapított a reneszánsz konyhára, legközelebb november 21-én, Bonyhádon kínálja Mátyás király lakomáját.

    - Mit eszik egy királyi fõszakács hétköznap?

  • A kávécserje levelébõl készült tea jótékony hatással bír az egészségre

    Nemcsak a kávébabból készült italt érdemes fogyasztani! Az emberi egészségre jótékony hatással bíró összetevõket tartalmaz a kávécserje levelébõl fõzött tea - állítják a szakemberek.

    A kutatók szerint a kávécserje (Coffea) levele ez idáig a kávébabot övezõ kiemelt figyelem miatt szorult a háttérbe, annak ellenére, hogy utóbbi jóval kevesebb jótékony összetevõt tartalmaz. Kutatók szerint a kávélevélbõl fõzött különleges ital méltó ellenfele lehet a jövõben a kávénak és a hagyományos zöld, illetve fekete teának.

  • Cukorral vagy nélküle?!

    A helytelen étrend becsapja a teltségérzetet okozó agyi központot

    Keserû hír az édességek szerelmeseinek: a sok cukor tönkreteheti a teltségérzetért felelõs agyi terület idegsejtjeit, szabad utat engedve ezzel az elhízásnak - jelentették ausztrál tudósok a Nature címû folyóirat hasábjain.

    A kutatók Zane Andrews, a Monash Egyetem endokrinológusának vezetésével az éhség- és teltségérzet idegrendszeri szabályozását vizsgálták.

  • A kivi és gyógyhatásai

    A kivi kúszónövény, Új-Zélandban honos. Tyúktojás alakú és nagyságú gyümölcs. Ma már elterjedt a világban, mert gyümölcse egzotikus, érdekes íze lehetõvé tette, hogy nem maradhat ki a gyümölcssalátából. Magában is fogyasztható. Ha nincs teljesen megérve, a citromnál is savanyúbb, egyébként, ha érett az íze kissé sós-édeskés, különleges. A kivirõl bebizonyították, hogy az egyik azok közül, amelyeknek legjobb hatása van az egészségre. A kivi értéke az ásványtartalmában van. Sok káliumot tartalmaz, valamint van benne boron is.

  • 9 étel, amelytõl lapos lesz a hasunk

    A rossz hír az, hogy még nem találták fel azt a csodapirulát, amelytõl egy csapásra lapos hasa lesz. Jó hír viszont az, hogy vannak ételek, amelyek segíthetnek abban, hogy laposabb legyen a hasfalad.

    Ilyen például a spárga, amely természetes vízhajtó hatással bír, így segít abban, hogy a felesleges vízbõl adódó súlyproblémáknak könnyebben búcsút ints. A spárgából számos ízes fogást készíthetsz, próbáld ki például a spárgakrémlevest vagy a spenótos palacsintát zöld spárgával.

  • Egyik legegészségesebb zöldségünk: a zeller

    A zeller és a szárzeller nem tartoznak éppen a legkedveltebb zöldségek közé, pedig a téli idõszakban fontos alapanyagok és vitaminforrások a konyhában. Sütve, pirítva, vagy pürének elkészítve, esetleg salátákhoz adva, még a gyerekeknek és a finnyásabbaknak is könnyen lecsúszik.

    A sárgarépához és a petrezselyemgyökérhez hasonlóan a zeller is sokoldalúan felhasználható, íze jellegzetes aromájú. Hûtõben tárolva sokáig eláll, de érdemes frissen tartó dobozba rakni, mert könnyen megfonnyad. A zellernek a gumóját és a zöldjét egyaránt használjuk.

  • A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre

    A frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésreA körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat.

  • Diéta, ami jókedvre derít

    Vannak az ember életében õszi, szomorkás pillanatok, amikor fagyival vagy puddinggal letelepszik a kanapéra, a tv elé. Másnap meg jön a bûntudat, hogy mi mindent ettünk össze. Létezik viszont pár olyan étel, melyek a bennük rejlõ értékes vitaminok által segítenek helyrebillenteni a közérzetünket, nem hizlalnak, sõt még finomak is. Kimerültnek, feszültnek érzed magad? Az elsõ gondolat ilyenkor cigi és kávé, hogy ellazulj. A többszöri, kevés étkezés stabilan tartja a vércukorszintet, így nem érzed soha, hogy kilyukad a gyomrod, így nem is terheled meg utána egy pukkadásig töltekezéssel.

  • Vashiány csecsemõ- és kisdedkorban

    A vérszegénység kialakulásának több oka is lehet, de a leggyakoribb tényezõ a vas hiány miatti kevés vérfesték- (hemoglobin-) képzõdés. A gyerekkori vashiányos vérszegénység sajnos nagyon gyakori.

    Ennek okát legtöbbször a nem megfelelõ táplálkozásban találjuk meg.

    A normál hemoglobinszint függ a csecsemõ korától, ezért egy mért érték csak akkor értékelhetõ, ha ismerjük a gyermek életkorát is.

  • A megfelelõ emésztés titka: a káposzta

    A bélrendszer egészséges mûködéséhez, s ezzel együtt az egészséges élethez elengedhetetlen az, hogy a káposztafélék családjából megfelelõ mennyiségben fogyasszunk. A káposztafélék családja, beleértve a brokkolit is, fontos szerepet játszik abban, hogy a bélrendszer és ezáltal az egész szervezet egészséges legyen. Ezek a zöldségek a belek falának immunrendszeréhez szükségesek - írja egy nemzetközi kutatócsoport. Marc Veldhoen és munkatársai a szervezet védekezõ rendszerének, az immunrendszernek kutatásával foglalkoznak.

  • Potencianövelõ tavaszi zöldségek

    A tavasz sokak számára teljes fizikai megújulást és átalakítást jelent, leginkább a húsvétot követõ idõszakban vágnak neki a nagy testformáló dömpingnek.

    A friss tavaszi zöldségek azonban nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a potenciát is növelhetik. Mindazok, akik sok nyers zöldséget fogyasztanak, könnyebben fogynak, ugyanakkor a férfiasságukért is sokat tehetnek. A tavaszi kerti finomságok közül érdemes minél több retket, újhagymát, salátát, sóskát és spenótot fogyasztani.

  • Zöldség és gyümölcsfogyasztás: mikor és mennyit fogyasszunk

    Terítéken a zöldség- és gyümölcsfogyasztás! Az egészséges étrend nélkülözhetetlen hozzávalói, nem mindegy azonban, hogy mikor, mennyit és hogyan fogyasztunk. Gyümölcs reggelire, vagy inkább este, zöldség párolva, vagy nyersen?

    A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerû étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését elõzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára.

  • A kenyér, ami nem hiányozhat az asztalról

    Augusztus hazánkban hagyományosan az aratás ideje. A lisztté õrölt gabonából számtalan finom étel, élelmiszer készül, de van közöttük egy – az élet jelképének tartott kenyér – amelynek megkülönböztetett tisztelet jár. A kenyér múltja, a hozzá kapcsolódó szokások, és táplálkozásunkban betöltött szerepe. A kenyér az emberiség egyik fõ tápláléka, amely Magyarországon is alapélelmiszernek számít. Ma már a nagy választéknak köszönhetõen szinte mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelõbb fajtát.

  • A sör segít megelõzni a csontritkulást

    Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sûrûségét.

    A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvezõ hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege. Aki eddig nem szerette az "arany" színû italt mondván, hogy keserû az íze, az sem árt ha alkalmanként elpusztít egy korsónyit.

  • Kelbimbó fogyasztási tanácsok

    A kelbimbó fõzve, párolva sokféleképpen elkészíthetõ. Levesbe, fõzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.

    Gasztronómiai szakemberek szerint a fûszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsõsorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne fõzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát. Ha saját termésû kelbimbóról van szó, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig friss szedésût fogyaszthatunk.

  • Étrend-kiegészítõvel a rák ellen?

    Egyre több ember szed valamilyen étrend-kiegészítõt annak érdekében, hogy táplálkozását kiegyensúlyozottabbá tegye, és hogy csökkentse az olyan súlyos betegségek kialakulásának esélyét, mint például a rák.

    A Texasi Egyetem szakértõje, Sally Scroggs szerint azonban nem biztos, hogy ezek a készítmények valóban mûködnek, hiszen egyelõre nincsenek egyértelmû bizonyítékok arra nézve, hogy hozzájárulnak a szervezet erõsítéséhez.

  • Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítik

    Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítikAz alábbi őszi gyümölcsök és zöldségek, nem csak egészségesek, de esetleg még a fogyásban is segíthetnek. Ha őszi ételről van szó, akkor természetesen először mindenkinek az alma és a tök jut az eszébe. Ez a két élelmiszer kétségtelenül remek energiaforrás - mi sem hagyjuk le őket a listáról -, azonban van még néhány zöldség és gyümölcs, melyeknek fogyasztását érdemes fontolóra vennünk. 1. Alma: Az alma kétségtelenül kiváló munkahelyi uzsonna vagy tízórai. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor pont eléggé édes.

  • Mégsem károsak az olajban sült ételek

    Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek - állítják spanyol kutatók 40 ezer fõre kiterjedõ vizsgálatuk alapján.

    A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29-69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között.