rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

    A másik fontos tulajdonság, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma, 100 g cukkini mindössze 32 kalóriát tartalmaz, továbbá a benne lévő ásványi anyagoknak is nagy szerepe van a zsírégetésben.

    A cukkini az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Fogyaszthatjuk köretként, ránthatjuk, készíthetünk rakott cukkini, vagy cukkinis spagettit. Az igazán bátrak képesek lesznek eltávolodni a sós ízektől és kipróbálhatják a cukkinis süteményeket is!

    Cukkini leves:

    A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt a levesben főzzük 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel. A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, dobjuk bele a megmosott menta leveleket és turmixszal pürésítsük.
    Tegyük vissza a tűzre, és habverővel kevergetve adjuk hozzá a joghurtot (már ne forraljuk!). Ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.

    Hozzávalók:

    - 4 darab (kisebb) cukkini
    - 2 db krumpli
    - 1,5 l (instant) leves
    - 1 hagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 25 dkg krémes joghurt
    - 1 csokor menta


    Cukkinis rántotta:

    A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk. A cukkinit szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, a cukkinit kissé pároljuk meg benne. Öntsük rá a tojásos keveréket, és süssük pár percig (ne túl erős tűzön). Szórjuk rá a tojásra az olajbogyót, a felkockázott feta sajtot és a zöldfűszert. 160 fokos sütőben 5 percig sütjük, vagy fedővel letakarva a tűzön további 5-8 percig sütjük.

    Hozzávalók:

    - 4 tojás
    - 2 ek reszelt parmezán
    - 1 kisebb cukkini
    - olívaolaj
    - 10 db fekete, mag nélküli olajbogyó
    - fél tk szárított olasz fűszerkeverék (vagy oregano, bazsalikom, stb.)
    - 1 vastagabb szelet feta sajt
    - só és őrölt bors


    Cukkinis spagetti:

    A cukkini héját levágjuk, majd vékonyan hosszában felcsíkozzuk, ezt ugyanis a tésztával együtt fogjuk tálalni. A maradék cukkinit kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, az alaplevet, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, további 2 percig alacsony hő mellett főzzük, majd pürésítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. A cukkini héj csíkokat enyhén sós vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A spagettit előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, és a cukkinis szósszal, valamint a párolt cukkini csíkokkal elkeverve azonnal tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 1 cukkini
    - 1 kisebb hagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 2 ek olívaolaj
    - 1,5 dl csirke alapleves
    - 2 dl tejszín
    - 30 dkg spagetti
    - só, őrölt bors
    - tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fehérkenyértõl fáradtan és idegesen

    Az emberi táplálkozásban igen fontos szerepet töltenek be a gabonafélék, kalóriaszükségletünk jelentõs részét a kenyérgabonák és a rizs fedezi. Tehát a gabonamag összetételének legkisebb módosítása is elõbb-utóbb népbetegségek alapjait rakja le - állítja Tóth Gábor, .táplálkozástudományi szakember. A legelterjedtebb gabonaféle a búza, de az utóbbi idõben a rozs, a zab, az árpa és a köles reneszánszát éli.

  • Megjelent a szupergyümölcs: jóval több benne a C-vitamin

    Az Egyesült Királyság piacain árulni kezdtek egy olyan afrikai gyümölcsöt, mely háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és kétszer annyi kalciumot, mint a tej.

    A baobab nevû gyümölcsöt Afrikában már évezredek óta nagy becsben tartják egészségügyi hatásai miatt. Az Európai Unió szabályozása pedig most elsõ ízben tette lehetõvé, hogy a gyümölcs pépjét importjálják az Egyesült Királyságba. A brit gyártók már megkezdték a termékek gyártását ebbõl az alapanyagból.

  • A cappuccino fizikája

    "Hab mindenütt, a cappuccinótól a kozmoszig" címmel jelent meg nemrég egy amerikai fizikaprofesszor könyve, melyet bõ terjedelemben ismertettek és ajánlottak különbözõ fizikai és ismeretterjesztõ lapokban.

    A könyv a jelenségek fizikai hátterének szakszeru magyarázatán túl sok kultúrhistóriai érdekességet is tartalmaz.

    A hab nem más, mint buboréksokaság, a buborékok fala szilárd vagy folyadék, a belsejét pedig gáz tölti ki.

  • A paprika története

    Láng Görgyöt faggatta egy angol vendége a magyar konyha titkairól. Ezt válaszolta: édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sûrû tejföl és ezer év tapasztalat. Emeljük ki ezek közül a paprikát, a hazai gasztronómia büszkeségét, amelynek nimbuszát az utóbbi idõben igencsak sikerült megtépázni. Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fûszer. A paprika a magyar konyhamûvészet számára nemcsak egy fûszer a sok közül, hanem ...

  • Jobban szereted az érdekesebb éttermeket?

    A világ legeredetibb éttermei

    Canberra - Egyre inkább divatba jönnek a szokatlan éttermek - így van már nudistavendéglõ és jeges étterem is.

    A világ legeredetibb éttermeit a News.com.au címû ausztrál hírportál gyûjtötte csokorba. Az összeállítás szerint immár három éve üzemel New Yorkban a Clothing Optional Dinner, ahol csupán a felszolgálók lehetnek felöltözve. A vendégek viszont a maguk természetes mivoltában mutatkoznak meg, s hogy a személyi higiénián sem essen csorba, mindenki a saját egyéni ülõpárnáján foglal helyet.

  • A szerencse-sütemény története

    Ha kínai étterembe megyünk, az étkezés végén apró hold alakú tésztát kapunk, melyet feltörve egy papírkát találunk rövid üzenettel. A süteményt mi választjuk, az üzenet sokszor egyértelmû, másszor titokzatos.

    A szerencse-sütemény még a 13-14. századból ered, amikor Kína a mongolok fennhatósága alá tartozott. Ebben az idõben hagyományos lótuszdiópasztából készítettek hold alakú sütiket, melyekbe rejtve továbbították a megszállók elleni szervezkedés titkos üzeneteit.

  • Az egészséges szív legnagyobb titka!

    A szív és érrendszeri panaszok tipikusan nyugati népbetegségnek számítanak. Létezik azonban egy anyag, aminek segítségével megóvhatjuk szívünket az esetleges problémáktól: ez az E-vitamin.

    A szív és érrendszeri betegségek megelõzéséhez és terápiájához nem elegendõ pusztán egészséges életmódot folytatnunk, és helyesen táplálkoznunk. Ha nem elégítjük ki szívünk E-vitamin szükségletét, minden igyekezet hiábavaló lehet.

  • Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

    A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
    A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.

  • Bajaiak Európa halevõ rekorderei - VIII. Országos Halfõzõ Verseny gyõztes receptje

    A bajaiak manapság is Európa halevõ rekorderei. Évente fejenként 66 kiló fogy pontyból, kárászból, keszegbõl, harcsából, csukából, a Duna és mellékága, a Sugovica uszonyos kincseibõl.

    Az 1996 óta minden évben megtartják a híres halfõzõ fesztivált. Az idén már négynapos a mulatság. A soknemzetiségû városhoz illõn gazdag folklórprogrammal, kézmûves vásárral, bor- és pálinkaudvarral várják a kíváncsiskodókat a Petõfi-szigeten.

  • Potencianövelõ tavaszi zöldségek

    A tavasz sokak számára teljes fizikai megújulást és átalakítást jelent, leginkább a húsvétot követõ idõszakban vágnak neki a nagy testformáló dömpingnek.

    A friss tavaszi zöldségek azonban nemcsak az egészségre gyakorolnak pozitív hatást, hanem a potenciát is növelhetik. Mindazok, akik sok nyers zöldséget fogyasztanak, könnyebben fogynak, ugyanakkor a férfiasságukért is sokat tehetnek. A tavaszi kerti finomságok közül érdemes minél több retket, újhagymát, salátát, sóskát és spenótot fogyasztani.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény is

    A rozmaring nemcsak kiváló fűszer, hanem értékes gyógynövény isKülönösen a túl alacsony vérnyomás kezelésében alkalmazható jó eredménnyel. Ehhez némi rozmaring illóolajat meleg vízhez adunk, majd mindkét karunkat néhány percre ebbe a vízbe mártjuk. Ha gyógynövényként alkalmazzuk a rozmaringot, felhasználhatjuk mind a levelét, mind a virágát. A levelekből elsősorban rozmaringteát készítünk, a virágokból nyert illóolajat ellenben krémek vagy gélek formájában külsőleg használjuk. Az alacsony vérnyomás elleni hatása révén a rozmaring nagyon alkalmas szívritmuszavarok és keringési problémák elleni szerként is.

  • A cékla jótékony hatásairól - receptekkel

    A népi gyógyászatban már régóta ismerik és alkalmazzák a céklát, többek között vérképzésre. Emellett méregtelenítõ és súlycsökkentõ hatású is. Mindemellett védelmet nyújt a rák több válfajával, fõként a gyomorrákkal szemben.

    Bár a hagyományos orvoslás képviselõi egészen a múlt századig „nem vették komolyan” a céklát, ma már számos betegség esetén javasolják annak fogyasztását, kiegészítõ kezelésként. A cékla a benne lévõ B-vitaminnak és folsavnak köszönhetõen jótékony hatással van az idegrendszerre, valamint a hámszövet és a nyálkahártya állapotára.

  • A narancslé a vesekõ ellensége

    A Texas Egyetem kutatói szerint más gyümölcslevekkel összehasonlítva a narancslé fogyasztása bizonyulhat a legelõnyösebbnek a kiújuló vesekövek megelõzésében. A Clinical Journal of the American Society of Nephrology online változatán olvasható tanulmányban arra próbáltak választ találni a kutatók, hogy a citrátot - a citromsavból származó negatív töltésû iont - tartalmazó gyümölcslevek közül melyik az, amelyik a leginkább segíthet megelõzni a vesekõ kialakulását. A kiújuló vesekövek kezelése során étrendi és életmódbeli változtatások, illetve gyógyszeres kezelés javasolt, így például szükségessé válhat a kálium-citrát fokozott bevitele, amelyrõl ismert, hogy a vesekõvel rendelkezõ betegeknél hatékonyan csökkenti az újabb kövek kialakulásának valószínûségét.

  • Néhány vitamin elvesztõdik befõzés közben a gyümölcsökbõl

    Tél végére mindenki ráun az almára, narancsra, fekete retekre, a távolról érkezõ friss gyümölcsök, zöldségek nagy része pedig vízízû vagy drága. Ilyenkor jó elõvarázsolni a fagyasztóból vagy a befõttesüvegbõl a hiányzó ízeket - kérdés, hogy az ízek mellett mennyi vitamin õrzõdött meg ezekben a termékekben? A felpúposodott konzervet mindig ki kell dobni! A gyümölcsök, zöldségek legértékesebb tápanyagai közé tartoznak a vitaminok, ám ezekhez csak akkor juthatunk hozzá hiánytalanul, ha a gyümölcsöt-zöldséget leszedés után azonnal, hámozás és darabolás nélkül, nyersen megesszük.

  • 7 tipp, hogy az egészséges pizza választáshoz

    A pizza sokak kedvence, de tény, hogy nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. Néhány tipp pizzarendeléshez, hogy a lehetõség szerinti legegészségesebbet válaszd.

    A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a vastag pizza. Néhány helyen már teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztát is kínálnak, ha teheted, emellett dönts!

  • Muffinötletek hétvégére

    Muffinötletek hétvégéreA muffint szinte mindenki szereti, mert gyorsan elkészíthető, mutatós, ezerféleképpen variálható finomság, készíthető sós és édes változatokban is. Méltán él a konyhákban a muffin láz. Csak egy jól bevált alaprecept kell hozzá, néhány ízletes hozzávaló és csipetnyi fantázia, és ez a gyorsan elkészíthető mutatós sütemény már kész is. Már rengeteg féle muffinpapír kapható, így ezekkel még jobban feltudjuk dobni a muffinokat. Míg régen csak az édes változata hódított, ma már egyre több sós-sajtos muffin kerül a recepttárakba és a sütőbe.

  • A citrom és jótékony hatásai

    A citrusfélék csoportjába tartozik, melyeknek jellegzetessége a savanykás íz. Mindegyik faj tüskés örökzöld cserje vagy fa; tojásdad, sötétzöld, fényes levelekkel.

    A legtöbb citromfélét számos változatával együtt termesztik. Közöttük vannak az olyan jól ismert fajok, mint a narancs, citrom, lime-citrom, a grépfrút és több helyi gyümölcs. A citromfélék Kínából és Délkelet- Ázsiából származnak, de már régóta termesztik õket máshol is a világon.

  • A só boldoggá tesz

    Budapest/Des Moines - Az átlagember napi 12-20 gramm sót fogyaszt, holott a szervezet ennek csupán a felét viseli el, a vesék ugyanis huszonnégy óra alatt mindössze 5-7 grammot választanak ki. A felesleges molekulákat a sejtnedvek magukba zárják - ettõl pedig az egekbe szökik a vérnyomás.

    Az Iowai Egyetem kutatói most rájöttek arra, miért eszik az emberek annyira szívesen elsózva ételeiket: a sós étel egyszerûen boldoggá és elégedetté tesz.

  • Probiotikumok étellel-itallal

    Számos tejes élelmiszerben, tésztafélékben, húsáruban, de az anyatejben is találhatunk hasznos baktériumokat és olyan vegyületeket, melyek a jótékony baktériumok életéhez, szaporodásához nélkülözhetetlenek. Az emberi szervezet maga is élettér: számtalan apró élõlénynek ad helyet. A gyomor-bélrendszerünkben például nagyszámú és hatalmas mennyiségû mikroorganizmus él - ezeket nevezzük bélflórának. A bélflóra hozzávetõlegesen kb. 400-500 különbözõ fajtájú baktériumot tartalmaz. Ezen mikroorganizmusoknak csak egy része kórokozó; nagy része jótékony hatású, sõt elengedhetetlen a szervezet egészséges mûködéséhez.