rss
  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjük

  • A cukkinit számtalan variációban elkészíthetjükA cukkini az elmúlt pár évben nagyon népszerű lett hazánkban, ami az egészséges, életmód előretörésének köszönhető. A cukkini ugyanis egy igazi vitaminbomba, a héja béta karotint tartalmaz, de bőségesen található benne C vitamin, kalcium, foszfor, szelén, cink, mangán és kálium is. Semleges íze miatt, csak a képzeletünk szabhat határt annak, hogy mit készítünk belőle! A cukkini fogyasztás elősegíti a zsírégetést, ami egyrészt annak köszönhető, hogy kiugróan magas a víztartalma, így hasonlóan a kígyóuborkához, serkenti az emésztést.

    loading...

    A másik fontos tulajdonság, hogy nagyon alacsony a kalória tartalma, 100 g cukkini mindössze 32 kalóriát tartalmaz, továbbá a benne lévő ásványi anyagoknak is nagy szerepe van a zsírégetésben.

    A cukkini az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Fogyaszthatjuk köretként, ránthatjuk, készíthetünk rakott cukkini, vagy cukkinis spagettit. Az igazán bátrak képesek lesznek eltávolodni a sós ízektől és kipróbálhatják a cukkinis süteményeket is!

    Cukkini leves:

    A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockákra. A megtisztított hagymát és fokhagymát vágjuk darabokra, és a krumpli kockákkal együtt a levesben főzzük 10 percig. Közben a cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le, és szeleteljük fel. A cukkini karikákat adjuk a leveshez, és főzzük további 5-8 percig. Ekkor a levest vegyük le a tűzről, dobjuk bele a megmosott menta leveleket és turmixszal pürésítsük.
    Tegyük vissza a tűzre, és habverővel kevergetve adjuk hozzá a joghurtot (már ne forraljuk!). Ízesíthetjük sóval, őrölt borssal.

    Hozzávalók:

    - 4 darab (kisebb) cukkini
    - 2 db krumpli
    - 1,5 l (instant) leves
    - 1 hagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 25 dkg krémes joghurt
    - 1 csokor menta


    Cukkinis rántotta:

    A tojásokat verjük fel, tegyük bele a reszelt parmezánt, sózzuk és borsozzuk. A cukkinit szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, a cukkinit kissé pároljuk meg benne. Öntsük rá a tojásos keveréket, és süssük pár percig (ne túl erős tűzön). Szórjuk rá a tojásra az olajbogyót, a felkockázott feta sajtot és a zöldfűszert. 160 fokos sütőben 5 percig sütjük, vagy fedővel letakarva a tűzön további 5-8 percig sütjük.

    Hozzávalók:

    - 4 tojás
    - 2 ek reszelt parmezán
    - 1 kisebb cukkini
    - olívaolaj
    - 10 db fekete, mag nélküli olajbogyó
    - fél tk szárított olasz fűszerkeverék (vagy oregano, bazsalikom, stb.)
    - 1 vastagabb szelet feta sajt
    - só és őrölt bors


    Cukkinis spagetti:

    A cukkini héját levágjuk, majd vékonyan hosszában felcsíkozzuk, ezt ugyanis a tésztával együtt fogjuk tálalni. A maradék cukkinit kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és az olajon világosra dinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit, az alaplevet, és kb. 5 percig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt, további 2 percig alacsony hő mellett főzzük, majd pürésítjük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. A cukkini héj csíkokat enyhén sós vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A spagettit előírás szerinti ideig főzzük, leszűrjük, és a cukkinis szósszal, valamint a párolt cukkini csíkokkal elkeverve azonnal tálaljuk.

    Hozzávalók:

    - 1 cukkini
    - 1 kisebb hagyma
    - 1 gerezd fokhagyma
    - 2 ek olívaolaj
    - 1,5 dl csirke alapleves
    - 2 dl tejszín
    - 30 dkg spagetti
    - só, őrölt bors
    - tálaláshoz: apróra vágott petrezselyemzöld


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Egészségtelen ételeket adnak el a gyerekeknek különbözõ mesefigurákkal

    Népszerû mesehõsökkel befolyásolják a legkisebbek ízlését a gyorséttermek és az élelmiszeripari cégek, és nem éppen jó irányba, állítja egy új amerikai tanulmány.

    Az élelmiszereket olyan népszerû mesehõsökkel reklámozva, mint például Scooby Doo, az óvodáskorúakat arra ösztönzik, hogy a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételeket válasszák a tápláló, egészséges ételek helyett. A kutatás során 40, 4 és 6 év közötti óvodást teszteltek, akik new-haveni gyermekotthonok lakói (itt található az egyetem kutatóközpontja).

  • Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab

    Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbabA konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség.

  • A németek bírják legtovább a sörözést

    Gondoltad volna, hogy a németek bírják legtovább? És azt, hogy a magyarok a legudvariasabbak? Pedig igaz! A SABMiller, a Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata átfogó felmérést készített Európa országainak sörözési szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy egy átlagos hétköznap este a németek söröznek a legtovább. Német barátaink esténként közel 11-ig ülnek a korsók mellett. Ezzel szemben, mi magyarok már fél tízkor abbahagyjuk az aranyló nedû kortyolgatását. Európa legrendszeresebb sörivói a spanyolok, õk átlagosan 163-szor söröznek egy évben, azaz minden másnap lecsúszik egy korsó, habzó nedû a torkukon.

  • Póréhagyma

    Mindenkinek fogyasztania kellene ezt a fontos zöldséget!

    A póréhagyma, latin nevén Allium porrum a hagymával, a fokhagymával és a metélõhagymával együtt a liliomfélék családjába tartozik. A növényt már az ókori Egyiptomban is ismerték, és lepénykenyérrel fogyasztották. Zöldségként a növény fehér szára és gyöngébb levelei alkalmasak fogyasztásra. A póréhagyma nem kényes növény: zord éghajlati viszonyok között is alkalmas szabad földi termesztésre.

  • Lassítja az öregedést a sárgarépa

    A friss répa az egyik legfinomabb zöldségcsemege. Nemcsak változatosságot jelent az étkezésben, de szemünk és gyomrunk védelmezõje is.

    A répában A-, B-, C-vitamin, és értékes ásványi anyagok, például vas, kalcium és kálium található. Ezért aki fáradtnak vagy leromlott állapotúnak érzi magát, fogyassza rendszeresen. Nagy lelki megterhelés és stressz után segít regenerálódni. Vastartalma segít leküzdeni a vérszegénységet, ezért a nõk semmiképp ne feledkezzenek meg róla. Ráadásul az öregedést is lassítja.

  • Riasztóan sós és zsíros az Angliában árult döner kebab

    London - Sokkoló eredménnyel zárult a döner kebab minõségét Anglia-szerte vizsgáló felmérés: a britek kedvelt gyorsétele nemcsak túl sós és túl zsíros, hanem alkalmanként olyan húst is tartalmaz, amelyet fel sem tüntettek az összetevõk között.

    A felmérés során országszerte 76 helyszínen összesen 494 kebabot teszteltek a helyi hatóságok élelmiszerszabvány-ellenõrzõ munkatársai. Megállapításaikból kitûnik, hogy bár az angolok ezrei döntenek esti gyorsvacsoraként a hazavihetõ döner kebab mellett, ez valójában rossz választás.

  • Újabb világrekorder humusztál

    Néhány hónappal a humuszrekord után ismét rekordmennyiséget fõztek az arab konyha egyik legrégebbi ételének ételnek tekintett csicseriborsó-pürébõl. A Jeruzsálemhez közeli Abu Hos arab faluban egy óriási mûholdvevõ tányérban 50 szakács segítségével 4090 kilogrammnyi humuszt fõztek, és ezzel ismét megdõlt a humuszrekord, amelyet több mint két tonnával október 25-én állítottak fel Bejrút központjában. A libanoniak tavalyi rekordja a rivális izraeliek korábbi világcsúcsát döntötte meg.

  • Már az õsemberek is tudták, hogy milyen gabonát kell enni

    Sokat vitatott író Szendi Gábor, akinek nagy vihart kavart könyve, a Paleolit táplálkozás megosztja a szakértõ és laikus közönséget egyaránt.

    Véleményem szerint elméletének vitatható pontjai többek között, hogy a gabonafélék a rozs kivételével káros táplálékok, szintúgy a hüvelyesek, amelyek „áteresztõvé teszik a bélfalat”.

    Ha a gabonához nem tudtunk volna alkalmazkodni (ahogy az író feltételezi), akkor egész egyszerûen már kihaltunk volna.

  • Túl sok só van a kenyérfélékben

    A legtöbb só, amit az emberek elfogyasztanak, a kenyérfélékbõl származik – állítja a CDC, az amerikai Járványvédelmi és Megelõzési Központ legújabb jelentésében.

    Ugyanis az Egyesült Államokban a só fogyasztása olyan népszerû ételekhez kötõdik, mint a péksütemények, felvágottak, pácolt húsok, pizza, baromfi, levesek, szendvicsek sajt, tészta és a snack-félék, vagyis a perec és a chips. A tanulmány, amely közel hétezer résztvevõvel készült, megállapította, hogy bár a kenyér adagonként nem tartalmaz túl sok sót.

  • Kurkuma a csodafûszer

    Egy érdekes fûszernövényre szeretném felhívni a figyelmet, amely a fogyókúrában sikeresen lehet alkalmazni. Ez a csoda növény: a kurkuma (sáfránygyökér).

    Nálunk eddig elsõsorban fûszernövényként alkalmazták, fõleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek. Nemcsak az ételek ízesítésére és színezésére kiváló, de tartósítószerként is hatásos. Kellemes ízt és színt biztosít a párolt rizsnek, a húslevest pedig aranysárgává varázsolja. Erõteljes aromája miatt csak mértékkel adjuk az ennivalóhoz.

  • A balatoni borokat szeretik legjobban a budapestiek

    Több mint hatvanezren látogattak ki a hétvégén a Budai Várban rendezett borfesztiválra, ahol a vendégek megválaszthatták a rendezvény legjobb borait. A versenyben a balatoni nedûk taroltak.

    Idén elõször speciális borbíráló informatikai rendszerrel, szakemberek segítségével egy órára bárki borbírává válhatott. Fõleg a magyarok, köztük is a fõvárosiak szavaztak, bár igen sok külföldi turista látogatott el a fesztiválra.

  • Melegítõ fûszerek hideg idõben

    A téli idõszak beköszöntével szervezetünknek, hogy védekezni tudjon a hideg ellen, több kalóriára van szüksége. Az úgynevezett melegítõ fûszerek nagy segítségünkre vannak ebben, érdemes ételeink elkészítéséhez rendszeresen használni belõlük.

    A keleti filozófia táplálkozási rendszereiben az ételek - egyéb szempontok mellett - fûtõ-hûtõ, nedvesítõ-szárító kategóriákra is fel vannak osztva. A lehûléssel, alulmûködéssel járó betegségeket tonizáló, pezsdítõ, melegítõ fûszerekkel kiválóan ellensúlyozhatjuk.

  • A sushi eredete

    A japán konyha Európában legelterjedtebb fogása a számtalan variációban létezõ sushi, ami alapjában nem más, mint apró rizses falatkák. Az éttermek által manapság kínált sushi merõben különbözik az évezredes hagyományokra tekintõ japán fogástól. A XIV századik csak a rizsben és sóban erjesztett halat nevezték sushinak, ám a rizs nem ették meg róla. A ma divatos sushi típusok az elmúlt három évszázadban alakultak ki.

  • Megvan az elhízás ellenszere

    Egy évtizeden belül kifejleszthetik azt a gyógyszert, melynek segítségével megakadályozható lesz, hogy akkor is kényszeresen együnk, amikor nem vagyunk éhesek. Erre egy hormon tanulmányozása során jöttek rá tudósok, akik szerint a leptin a felelõs azért, hogy milyen ételeket tartunk kívánatosnak. Egy új kutatás szerint akiknek a szervezetében kevesebb a leptin nevû peptid, minden ételt olyan ínycsiklandónak találnak, mint az átlagember a csokoládét. Ennek eredményeként túl sokat esznek, akkor is, amikor nem éhesek.

  • Számítógépfüggõ a gyerekem!

    Azt mondják, a számítógépesek vagy játszanak és függnek a géptõl, vagy használják a gépet és függnek tõle.

    Köztes állapot nem létezik. De vajon egészségesnek nevezhetõ-e, ha egy hétéves gyerek heti tíz óránál többet ül a számítógép elõtt? Dani hétéves volt, amikor egy igazi számítógéppel lepte meg az édesapja karácsonyra. Egy akkoriban még divatosnak számító C64-es bújt meg a fa alatt. Dani csak annyit értett az egészbõl, hogy a számítógép valami olyasmi, mint a számológép, de idõnként lehet vele rajzolni, és a kurzor színe is állítható, sõt, ami a legeslegfontosabb: a legjobb játékok ezen játszhatók.

  • Őszi vitaminbomba: a brokkoli

    Őszi vitaminbomba: a brokkoliÁsványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt. Ezen kívül támogatja a szervezet méregtelenítésében fontos védőenzimek működését is, amelyek segítenek a rákkeltő anyagok kiválasztásában és megelőzik a rákhoz vezető sejtkárosodást.

  • Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttet

    Szederből és nektarinból is készíthetünk befőttetA nyári időszakban fontos szerep jut a befőzésnek: kedvenc gyümölcseinkből lekvárt és befőttet is készíthetünk. A hagyományos eper, kajszi és szilva mellett érdemes nektarinból és szederből főzött téli csemegékkel is megtölteni a kamra polcait. Nektarinlekvár: Olyan gyümölcsöket válasszunk, amelyek értettek, de még kemények és könnyen leválnak a magról. Miután meghámoztuk, félbe vágtuk és kimagoztuk őket, kockákra vágjuk. Amennyiben nagyobb mennyiséggel dolgozunk, vagy biztosan nem szeretnénk gyümölcsdarabokat hagyni a lekvárban, le is darálhatjuk.

  • Földi harapnivaló a jobb egészségért

    Megtisztított fekete termõföldbõl készít különleges csemegét immár generációk óta egy indonéz család, a különleges harapnivalót elsõsorban a jobb egészség érdekében fogyasztják a falu lakói.

    Az indonéziai Kelet-Jáva tartomány Tuban nevû faluja az eddig ismert egyetlen olyan hely, ahol már évtizedek óta töretlenül folyik az ampo, vagyis a kövektõl megtisztított, fekete termõföldbõl készült különleges csemege gyártása. Habár a szokatlan harapnivalónak nincsen gyógyászatilag igazolt hatása, a falusiak azonban mégis úgy vélik, hogy rendkívül jó fájdalomcsillapító.

  • Energiaital túladagolás: Valós probléma, így figyeljünk a feliratokra

    Ausztrál kutatók sürgetik, hogy helyezzenek el egészségügyi figyelmeztetéseket a koffeintartalmú energiaitalokon, miután megugrott azok száma, akiknél egészségügyi problémák jelentkeztek az elfogyasztásuk után.

    A Sydneyi Egyetem orvosi karának szakemberei szerint míg 2004-ben csupán tizenkét nemkívánatos hatásról érkezett jelentés az energiaitalokkal kapcsolatban, addig 2010-ben már 65 ilyen eset volt. A telefonos egészségügyi szolgálatok az eltelt hét év alatt 297 segélykérõ hívásról számoltak be, legalább 128 ember kórházi kezelésre szorult olyan tünetekkel, mint szívremegés (palpitáció), erõs nyugtalanság és gyomorproblémák.

  • Mi is az a turbolya

    A turbolya (Anthryscus cerefolium H.) illata kissé az ánizsra emlékeztet, édeskés ízû növény, már a rómaiak is használták. Értékét és érdekes aromáját újabban ismét kezdik felfedezni. Elvadulva akácosokban, cserjésekben, kerítések mentén is megtalálható. A turbolya illó olajat, glikozidát, keserû anyagot tartalmaz. A zöldségleves, húsleves, és a báránysült ízletes fûszere. Kora tavasszal megjelenõ zsenge hajtásaiból salátát lehet készíteni.

    Teája vese, hólyag, légzõszervi és emésztõszervi megbetegedések esetében nagyon hasznos.

loading...