rss
  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

    Nem minden füstölt húsáru szolgál rá a megtisztelő ,,sonka” névre, amely a világ sok országában nevezetes, drága ínyencség; ilyen a serrano, a pármai sonka, a prosciutto. Nálunk a hagyományos eljárással pácolt-füstölt sertéscomb, és legfeljebb a lapocka érdemelheti ki.Igaz, hogy ezek a legdrágábbak, de megérik az árukat. A hagyományos pácolás azt jelenti, hogy a húst több hétig - néha hónapig - sóban, majd páclében érlelik. Azt mondják, régen egy parasztsonka annyi napig állt a sóban, ahány kiló volt. Aztán hosszan füstölik, szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen sonka sokáig eláll; amikor levágnak belőle egy-egy darabot, a vágási felületet bekenik zsírral, hogy ki ne száradjon. A parasztsonka illata erőteljes, étvágygerjesztő, színe inkább barna, mint vörös, állaga kemény, de rugalmas.


    A gyorsérlelés ezzel szemben csak néhány napig tart, a késztermék szavatossági ideje is rövid. A technológia miatt az ilyen füstölt hús olcsóbb, de sokkal nagyobb a pácbevitel - akár 40-50 százalék - és hogy a páclé miket tartalmazhat, arról ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik, de jobb, ha nem tudod: nitrátok, amit nitritté alakulhatnak, színstabilizátorok, színezékek, na meg maga a védőgáz! A kötözöttekben többféle adalékanyagot, és nem húseredetű fehérjét, például szóját is használnak, így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ha mégis csomagolt terméket veszel, nem használhatod az orrodat, de legalább nyomkodd meg a húskészítményt: ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé! Nézd meg azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi: ha nyúlós, nyálkás, akkor hozzá se nyúlj! Egyszóval az egész, előre csomagolt, gyorsérlelésű kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmad sem lehet, mi van benne. A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy az ilyen termékeknél gondosan tanulmányozd a címkét, főként a szavatosságot, ha pedig kibontod, mosd le, és utána szagold meg, mert ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az még a védőgáz miatt természetes, de ha a büdösség nem múlik, nem fogyasztható, ezért vidd vissza a terméket! (Őrizd meg a blokkot is!)


    A legjobb, ha ilyenkor elfelejted a szupermarketeket, és húsvétra sonkát falun vagy a piacon veszel! A legbiztosabb, ha ismerős hentesnél. Ügyelj arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen, és ne hagyd az utolsó pillanatra a beszerzését, mert akkor már csak a maradékból válogathatsz, ne adj Isten a nagy keresletre való tekintettel, a hagyományos érlelésű sonkák helyett már csak gyorspácoltakkal találkozhatsz! Egész parasztsonkát aligha viszel haza, akár 10 kilót is nyomhat, bár, ha van szellős, hűvös helyed, ahol felakasztva tárolhatod, akkor megéri, mert hónapokig ezerféle fogáshoz felhasználhatod, vagy éppen csak kanyarítasz belőle egy szeletet, és kész is a szendvics. Ezt darabolva is árulják. Mindenképpen csak olyan, lehetőleg bőrös füstölt húst vásárolj, amelynek a vágási felületét is látod, és belül is jó illatú, jó állagú, alaposan megfüstölt. Ha egész tarját veszel, akkor is érdemes megkérni, hogy vágják félbe!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehet

    Fokhagyma finom és az erek védelmében is főszerepe lehetA fokhagyma gyógyhatásai között a legfontosabbként érelmeszesedést gátló tulajdonságait kell megemlítenünk. Az olaszok és franciák konyhaművészete kifejezetten sok fokhagymát használ, ami meglátszik ennek a betegségcsoportnak alacsonyabb előfordulási adatain is. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami különösen a szem, a láb, és az agy szűkült ereiben, tehát az ún. perifériás (a szívtől távol eső) erekben érvényesül. Mindemellett a fokhagyma jótékony hatással bír a bélfodor elmeszesedett ereire, ami puffadásra való hajlamot csökkenti.

  • Az ár miatt nem veszünk bioterméket?

    Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik (35 százalék).

    A vásárlók zömének fõ motívuma, hogy az ökotermékeket egészségesebbnek tartják. A vásárlástól való elzárkózást azonban a legtöbben azzal magyarázzák (hazánkban és másutt is), hogy túl drágák a biotermékek. Többek között ezt tárta fel a Nielsen piackutató vállalat 54 országban, köztük Magyarországon is elvégzett felmérése. A megkérdezett magyar bio-vásárlók 84 százalékának véleménye szerint a biotermékek egészségesebbek.

  • Ezért ne igyunk energiaitalt

    Az energia italok piacát jelenleg olyan termékek uralják, amelyek elsõsorban koffeint, cukrot és még számtalan káros anyagot tartalmaznak.

    Rövid idõre felpörgetnek, hatásuk elmúltával pedig még alacsonyabb energiaszintre esünk vissza. Mindemellett károsítják a szervezetet, és többnyire hizlalnak. A hagyományos energiaitalok, hasonlóan egyébként a kávéban található koffeinhez is, a valódi energetizálás helyett egyszerûen csak "pörgetik" a szervezetet, a szükséges tápanyag utánpótlás nélkül.

  • Tavasszal is fogyasszunk trópusi gyümölcsöket

    A hideg téli hónapok után is fontos figyelnünk szervezetünk vitaminszükségleteire. Sokak számára a tavaszi idõszak nagyobb veszélyt jelenthet a megbetegedések terén.

    Az elsõ melegebb fuvallatokra szívesen vetjük le a vastag téli kabátot, kesztyût, sálat és sapkát, ilyenkor fokozottan ki vagyunk téve a megfázás veszélyének, fõleg ha a téli hónapok során nem tudtunk elég vitamint a szervezetünkbe juttatni. Tavasszal is jó megoldást jelentenek erre a trópusi gyümölcsök, citrusfélék. Egyik legkedveltebb ezek közül a narancs.

  • Az alkohol nem vigasztal

    A közmondás szerint a bút italba fojtják, de a valóságban a szesz csak elnyújtja a bánatot - derítették ki a tokiói egyetem kutatói. Az italozással vigasztalódni próbálók zöme által már korábban is felfedezett igazságot a Macuki Norio farmakológus által vezetett tudóscsoport azzal magyarázza, hogy az alkoholban lévõ etanol nem a felejtést segíti, hanem ellenkezõleg, megõrzi az agyba jól bevésõdött emlékeket. A kutatók a kísérletre kiválasztott laboratóriumi patkányokat több napon át enyhe áramütéseknek tették ki, majd minden alkalommal visszahelyezték õket ketreceikbe.

  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

    Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

  • A tinédzser fiúk valóban sokat esznek

    A tinédzser fiúkat nevelõ szülõk gyakran hiszik, hogy gyerekük kieszi a hûtõt - és mint egy frissen készült tanulmány rámutatott, nem is alaptalanul: a kamasz fiúk ugyanis valóban sokat esznek.

    A vizsgálat során kétszáz 8 és 17 év közötti gyerekeket vizsgáltak, és kiderült, hogy a fiúk rendszerint többet esznek a velük egykorú lányoknál. A legfalánkabbnak - ebédenkénti közel kétezer kalóriával - a tinédzser éveik közepén járó srácok voltak.

  • Halászlé, vagy halpaprikás?

    A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással.

    1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amelyben megtalálhatjuk a "Halpaprikás halászosan" nevû étel elkészítési módját. A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A valódi népi halászlének a sok és jóféle hal (ponty), a sajátos elkészítési mód, a szolgafa és bogrács, mellett fontos és elmaradhatatlan kelléke a paprika azaz a "törökbors", és a vöröshagyma.

  • Rémséges a keresztallergia

    A görögdinnye hasonló allergiás reakciókat válthat ki, mint a parlagfû – a Mokkában sokat megtudhattunk a részletekrõl!

    Talán már unalmasnak tûnhet, ha újra szóba kerül az allergia, bár az ország lakosságának egynegyedét érinti a betegség. Ráadásul van egy új rém, az egyre gyakoribb görögdinnye-parlagfû keresztallergia. A részleteket megtudhattuk a Mokka két vendégétõl, Gábor Edinától, az OEFI fõigazgatójától és professzor Nékám Kristóf fõorvostól.

  • Nem egészségtelen a kenyér!

    Az emberiség közel tízezer éve termeszt különféle gabonákat. A nyers állapotban emészthetetlen magvakból az õrlés után számtalan ízletes kenyérfajta készíthetõ. A legismertebb, finomlisztbõl készült fehér kenyér kevés értékes tápanyagot tartalmaz, hiszen a búzát megfosztották a vitaminokat és az ásványi anyagokat tartalmazó korparésztõl. A teljes kiõrlésû lisztbõl készült péksütemények azonban megõrzik az egészségvédõ hatóanyagokat. Egyre több élelmiszerüzletben találkozhatsz a változatos összetevõkbõl készült kenyerekkel, de otthon is megpróbálkozhatsz a sütéssel.

  • Füstölthalízû fagylalt a londoni Harrods-áruházból

    London - Füstölthalízû fagylalttal kedveskedik a vevõknek a híres londoni Harrods-áruház. Aki már járt az említett áruházban, az tudja, hogy a sokemeletnyi árúk között szegény és gazdag is megtalálja a foga alá valót.

    Az áruház Nagy-Britannia 20 jellegzetes tájételének fagylaltváltozatát kínálja a következõ napokban. Elsõként három skót ínyencség: a füstölt hal, egy omlós sütemény, valamint a disznósajt és hurka ötvözete, a haggis jelenik meg jeges nyalatként. Az összes fagylaltot természetes alapanyagok felhasználásával készítik el.

  • A jó egészség 10 parancsolata

    Ennyit megér az egészségünk

    Bármennyire is profánnak és közhelyesnek tûnik ez a 10 parancsolat, betartása nagyon hatásos - állítják a francia szakértõk. Szinte nullára csökkenthetjük a kockázatot és ellenállóbbá válhatunk a betegségekkel szemben. Francia orvosok és életmód szakemberek a wellness, franciául bien etre, azaz magyarul "jóllét" állapotának elérésére és fenntartására az alábbi 10 ajánlást fogalmazták meg. Ne gondoljuk azt, hogy bonyolult dolgokat kell betartanunk, csak hát tudjuk milyen ezeket a fogadalmakat nap mint nap megjegyezni és figyelni rájuk. Ne járjanak úgy, mint ahogy sokan a szilveszteri fogadalmakkal szokták. Sok sikert a megvalósításhoz!

  • Megszámlálhatatlan gyógyhatással rendelkezik a vöröshagyma

    A hagyma közel 5000 éves múlttal rendelkezik. Mintegy 1250 fajtája ismert, melyek közül a legkedveltebb a póré-, vörös-, lila-, és a metélõhagyma.

    A népi orvoslásban a különbözõ baktériumok ellenségeként tartják számon. Az évszázadok során sátáni-, de szent növénynek is tekintették. Jellegzetes illatát és csípõs ízét az allilszulfid nevû, magas kéntartalmú vegyület adja, aminek köztudottan fertõtlenítõ és baktériumölõ hatása van. Illóolajban, pektintben, C-, és B-vitaminban gazdag növény.

  • Tényleg mérgezõ és rákkeltõ az édesítõszer?

    Az egyik legelterjedtebb édesítõszer az aszpartám, és kevés kivétellel szinte minden diétás, light vagy cukormentes termékben megtalálható. Káros hatásairól azonban már évtizedek óta vitáznak a szakértõk, aminek, úgy tûnik, már sosem lesz vége.

    Az aszpartám, a népszerû édesítõszer körüli vita még az 1990-es években kezdõdött. Akkoriban ugyanis egyre többen fordultak orvoshoz megmagyarázhatatlan tünetekkel, amelyeket végül az orvosok az édesítõszerrel hoztak összefüggésbe.

  • Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhús

    Fontos vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz a halhúsA különböző halak már az ősember táplálkozásának is a részét képezték. A halhús egészséges tápanyagforrást jelent kedvező zsírsavösszetétele, teljes értékű fehérjéje, kedvező aminosav összetétele, valamint könnyű emészthetősége miatt. Emellett nélkülözhetetlen tápanyagokat és vitaminokat (A-, D-, K-, B1-, B2-vitaminokat), valamint ásványi anyagokat (Ca, Mg, P, Fe és Cu, a tengeri halak húsában jód is található, mely segíti a pajzsmirigy működését) és többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

  • Mérgezett húsok a szupermarketekbõl!

    A szupermarketek húspultjait személve talán meg sem fordul a fejünkben, mi mindenen mennek keresztül a nyersanyagok, mígnem gusztusos külsejû, hetekig eltartható felvágottak, kolbászok, és húsok formájában kosarunkba, majd tányérunkra kerülnek.

    Jóllehet, a tartósítószerek és az egyéb élelmiszeradalékok jelenléte köztudott, veszélyeikkel a vásárlók többsége egyáltalán nincs tisztában.

  • Piknik: Az ételallergiásokat is várja a természet

    Egy kis elõvigyázatosság, sürgõsségi gyógyszer és mobiltelefon kell ahhoz, hogy nyugodtan élvezzük a nyári sütögetéseket. Eljött a nyári fõzõcskék, sütögetések ideje.

    Sokak számára viszont egy ártalmatlannak tûnõ piknik is különbözõ ételallergiás tüneteket idézhet elõ, a csalánkiütéstõl, a gyomorpanaszokon át, egészen az életveszélyes befulladásig. "Az ételallergia egy komoly dolog, de ha felkészültek vagyunk, nyugodtan vehetünk részt a kerti mulatságokon.

  • A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintet

    A rosttal teli táplálkozás csökkenti a koleszterinszintetAz élelmi rost tulajdonképpen nem más, mint a növények ehető része, mely szervezetünkben nem tud megemésztődni, és a vékonybélben felszívódni, ezért érintetlenül halad tovább a vastagbélbe. Mindeközben, mint egy kefe söpör végig a beleken, és megtisztítja azokat az ott lerakódott salakanyagoktól. De a rostok nemcsak emésztésünket javítják, csökkentik a vér koleszterinszintjét, és lassítják a szénhidrátok emésztését is, így szabályozva a vércukorszint hirtelen megemelkedését. A teljes kiőrlésű gabona nagyszerű rostforrás.

  • A mediterrán étrend segíthet a szívproblémák elkerülésében

    A mediterrán diétaként ismert étrend segítheti a szívproblémák kialakulása elleni védekezést, és azoknál is hasznos lehet, akik már szívgondokkal küzdenek. A gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban és növényi olajban, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hüvelyesekben, valamint teljes kiõrlésû gabonában és halban gazdag étrend nemcsak a szív megbetegedése, hanem egyes rákfajták ellen is véd.

    Arról azonban mindeddig kevés információ állt rendelkezésre, hogy a mediterrán diéta a már szívbeteg emberek számára is elõnyös lehet-e.

  • Tippek az egészséges uzsonnához

    Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!