rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

    Nem minden füstölt húsáru szolgál rá a megtisztelő ,,sonka” névre, amely a világ sok országában nevezetes, drága ínyencség; ilyen a serrano, a pármai sonka, a prosciutto. Nálunk a hagyományos eljárással pácolt-füstölt sertéscomb, és legfeljebb a lapocka érdemelheti ki.Igaz, hogy ezek a legdrágábbak, de megérik az árukat. A hagyományos pácolás azt jelenti, hogy a húst több hétig - néha hónapig - sóban, majd páclében érlelik. Azt mondják, régen egy parasztsonka annyi napig állt a sóban, ahány kiló volt. Aztán hosszan füstölik, szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen sonka sokáig eláll; amikor levágnak belőle egy-egy darabot, a vágási felületet bekenik zsírral, hogy ki ne száradjon. A parasztsonka illata erőteljes, étvágygerjesztő, színe inkább barna, mint vörös, állaga kemény, de rugalmas.


    A gyorsérlelés ezzel szemben csak néhány napig tart, a késztermék szavatossági ideje is rövid. A technológia miatt az ilyen füstölt hús olcsóbb, de sokkal nagyobb a pácbevitel - akár 40-50 százalék - és hogy a páclé miket tartalmazhat, arról ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik, de jobb, ha nem tudod: nitrátok, amit nitritté alakulhatnak, színstabilizátorok, színezékek, na meg maga a védőgáz! A kötözöttekben többféle adalékanyagot, és nem húseredetű fehérjét, például szóját is használnak, így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ha mégis csomagolt terméket veszel, nem használhatod az orrodat, de legalább nyomkodd meg a húskészítményt: ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé! Nézd meg azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi: ha nyúlós, nyálkás, akkor hozzá se nyúlj! Egyszóval az egész, előre csomagolt, gyorsérlelésű kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmad sem lehet, mi van benne. A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy az ilyen termékeknél gondosan tanulmányozd a címkét, főként a szavatosságot, ha pedig kibontod, mosd le, és utána szagold meg, mert ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az még a védőgáz miatt természetes, de ha a büdösség nem múlik, nem fogyasztható, ezért vidd vissza a terméket! (Őrizd meg a blokkot is!)


    A legjobb, ha ilyenkor elfelejted a szupermarketeket, és húsvétra sonkát falun vagy a piacon veszel! A legbiztosabb, ha ismerős hentesnél. Ügyelj arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen, és ne hagyd az utolsó pillanatra a beszerzését, mert akkor már csak a maradékból válogathatsz, ne adj Isten a nagy keresletre való tekintettel, a hagyományos érlelésű sonkák helyett már csak gyorspácoltakkal találkozhatsz! Egész parasztsonkát aligha viszel haza, akár 10 kilót is nyomhat, bár, ha van szellős, hűvös helyed, ahol felakasztva tárolhatod, akkor megéri, mert hónapokig ezerféle fogáshoz felhasználhatod, vagy éppen csak kanyarítasz belőle egy szeletet, és kész is a szendvics. Ezt darabolva is árulják. Mindenképpen csak olyan, lehetőleg bőrös füstölt húst vásárolj, amelynek a vágási felületét is látod, és belül is jó illatú, jó állagú, alaposan megfüstölt. Ha egész tarját veszel, akkor is érdemes megkérni, hogy vágják félbe!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

    Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...

  • A nagy mennyiségû folyadékfogyasztás káros is lehet

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségû folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros mûködését jelezheti.

    A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségû víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elõ. A szervezet fehérje- és nátriumtartalma összefügg a víztartalommal.

  • Cukorbetegeknek is jó egy kis bor

    Cukorbetegek vércukrát értékelhetõen javítja egy pohár bor. Alkoholt soha nem fogyasztó cukorbetegek vércukra értékelhetõen javul, ha a fõétkezések alkalmával egy-egy pohár bort is megisznak az étel mellé - mutatta ki egy Izraelben végzett tanulmány. A Ben Gurion Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatban 109 személy vett részt, életkorúk 40-75 év volt. Az önként jelentkezõket két csoportba osztották: az egyik csoport tagjai ebéd közben egy pohár vörös-, vagy fehér bort ihattak, a másik csoportban lévõk alkoholmentes sört kaptak.

  • Hárommillió dolláros jégvendéglõ a sivatag közepén

    Idén júniusban nyílt meg egy dubai bevásárlóközpontban a Közel-Kelet elsõ igazi chillout hangulatot árasztó különös építménye, egy jégvendéglõ. S hogy miért érdemelte ki a világ kilencedik jégvendéglõje a Chill Out nevet? Mert itt valóban minden jégbõl készült: a székek, asztalok, poharak és tányérok, falakon található mûalkotások, sõt még a függönyök és gyertyák is. A nagy meleghez szokott látogatók egy része, a mínuszok miatt így nem is bír huzamosabb ideig a jégfalakon belül maradni, pár perc múlva kimenekülnek a jeges épületbõl.

  • Egészséges és finom téli alapanyagok

    Egészséges és finom téli alapanyagokTélen sokkal kevesebb szezonális zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért szervezetünk természetes tápanyagokkal és vitaminokkal való ellátása nehezebb, de egyáltalán nem reménytelen feladat. Bár a téli időszak friss termésekben kissé mostoha velünk, jónéhány alapanyag akad ilyenkor is, amelyekből ízletes, téli ételeket lehet készíteni, és nem utolsósorban megfelelő tápanyaggal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal is ellátni szervezetünket. Ilyenek például az alma, gesztenye, sütőtök stb.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • A szójában gazdag étrend jót tesz az artériáknak

    Javíthatja a szélütésen átesett páciensek artériáinak állapotát az izoflavon, a szójababban, csicseriborsóban, hüvelyesekben megtalálható kémiai anyag - állapították meg hongkongi kutatók.

    Elsõ ízben vizsgálják az izoflavon étrendkiegészítõ hatását a brachiális artériára, mely a kar fõartériája. A kutatók szerint napi 80 milligramm izoflavon 12 héten át tartó szedése után javult a vérkeringés ebben az artériában, ami különösen fontos azoknál a pácienseknél, akik korábban vérrögképzõdés miatt szenvedtek szélütést.

  • Ragyogó konyha könnyedén

    Milyen problémamegelõzõ fogásokat vethetünk be, ha szeretnénk megúszni, hogy konyhánk teljesen leamortizálódjon? A mai konyhák egyik kritikus pontja, a mikrósütõ belseje, vegyük hát kezelésbe hetente a mikró belsejét. Ehhez általános tisztítószerre és papírtörlõkendõre lesz szükségünk, a forgótányért elmosogatása sajnos nem úszható meg. Ha nem csak tiszta, hanem szagtalan mikróra vágyunk, forraljunk fel öt percig a mikróval két csésze vizet egy teáskanálnyi vaníliával vagy egy kis citromhéjjal, majd még gõzölgõ állapotban törljük ki a mikrót.

  • A csábító eper

    Az eper egészségmegõrzõ szerepe bizonyított; azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak epret, erõsebb az immunrendszerük. Magas rost-, és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, így a diétás étrendbe is jól illeszkedik. C-vitamin és mangán forrásként pedig mindenki számára elõnyös a fogyasztása.

    Szinte a világon mindenhol ismerik és szeretik ezt a vidám, illatos gyümölcsöt. Már az ókori rómaiaknak is nagy kedvencük volt, késõbb Európában is elterjedt, bár sokáig luxuscikknek számított, és csak a kiváltságosak kényeztethették érzékeiket a zamatos gyümölccsel.

  • Pálinkavilág - magazin pálinkabarátoknak

    Budapest - Megjelent Magyarország elsõ pálinkamagazinja: a lap 52 oldalon szinte kizárólag a pálinkával és az azt körülvevõ világgal foglalkozik.

    A pálinka a magyaroknak ugyanolyan nemzeti sajátossága, mint a pirospaprika vagy a tokaji aszú. Míg régen a reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója volt, manapság inkább ünnepi eseményeken, családi összejöveteleken fogyasztják. Népszerûsége egyre nõ, köszönhetõ ez annak is, hogy a szakértõk egyre több felületet találnak a kulturált pálinkafogyasztás népszerûsítésére, a jó minõségû hungarikum megismertetésére.

  • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

    Sülthusi mûhusiból?!

    Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

    A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

  • Minden napra egy alma, az orvost távol tartja

    Minden napra egy alma, az orvost távol tartjaMint ahogy a közmondás is tarja minden napra egy alma, az orvost távol tartja. Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint. Gyógyító hatását már régóta ismerték, leginkább skorbut és a fogínyvérzés ellenszereként tartják számon. A népi gyógyászat szerint a reszelt alma fogyasztásával leküzdhető a hányinger, megszüntethető a hányás és a tengeribetegség.

  • Fiatalodás ételekkel (2/1. rész): Keménysajtok, zöld tea és a köles

    A fogainkat legjobban védõ élelmiszerek listáját a sajtok vezetik, ezen belül is a kemény sajtok, mint például a parmezán vagy az ementáli sajt.

    Elõsegítik a nyáltermelést, gazdagon tartalmaznak kálciumot, foszfátot, tejproteint, amelyek védik a fogakat. A legjobb, ha étkezésünket alkalmanként sajtfogyasztással zárjuk, ezzel is csökkentjük a káros savképzõdést a szánkban. A zöld tea egészségre kiható ereje legnagyobb mértékben a benne található nagy mennyiségû antioxidánsnak, a polifenolnak köszönhetõ, ami a bõrre káros UV sugaraktól véd meg.

  • A fehér liszt helyettesítése

    A fehér liszt helyettesítéseA fehér búzaliszt bár az egyik leggyakoribb tartósélelmiszer a háztartásokban, ennek ellenére számos betegség kialakulásában szerepet játszhat a túl gyakori fogyasztása. Persze nem kell lemondani a liszttel készült ételekről, hiszen ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad. Amennyiben valaki le szeretné cserélni a fehér finomított búzalisztet, úgy általában a teljes kiőrlésű változatot rakja bele a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez, mint például kenyér, pizza, jól használható, bár a süteményekhez nem igazából ajánlott.

  • Nem vagyunk elég merész koktélozók

    Egyre izgalmasabb trendek alakulnak ki a nemzetközi koktéliparban, amelyekre Magyarországon nemcsak a mixereknek, hanem maguknak az italozóknak is fel kell készülniük. Cikkünkben a legnagyobb divatteremtõ országok irányzatait vázoljuk fel, ugyanakkor a lassan közelgõ, hûvösebb idõjárásra is adunk néhány izgalmas koktéltippet. Új szelek fújnak néhány éve az európai koktélszakmában, amelyekrõl a magyar közvéleménynek és a bártendereknek ugyan van tudomása, azonban a nyugati irányzatok kifejezetten lassan terjednek el hazánkban.

  • Grillezve, fõzve, sütve, pirítva, töltve - a cukkíni a nyári 'mindenes'

    Az utóbbi években az egyik legnagyobb karriert elért zöldségféle a tökfélék családjába tartozik. Közvetlen rokona az uborka, a patisszon és a padlizsán. A cukkíni - alacsony kalóriatartalma miatt - kiváló alapanyaga a fogyókúráknak, ugyanakkor nagyon sokoldalú zöldségféle.

    Levesnek, salátának, rakva, töltve, étvágygerjesztõnek és fõételnek egyaránt népszerû. A grillpartik kedvence, ugyanis megpirítva és jól megfûszerezve olcsó és mutatós köret, de a vegetáriánusok számára kiválóan pótolja a húst is.

  • Zsírégetés ananásszal

    Zsírégetés ananásszalAz ananász gyógyászati szempontból is kitűnő élelmiszer. Kiemelkedő emésztést elősegítő, vízhajtó és tisztító hatása. Az ananász a legrostosabb egzotikus gyümölcs, ami elősegíti az emésztést, vitaminjaival, ásványi anyagaival és nyomelemeivel táplálja a szervezetet, erősíti az immunrendszert. Zsírégető hatása mellett jobb közérzetet biztosít, és édesség iránti vágyadat is csökkenti. Közismert lázcsillapító, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása. Ezen kívül, a benne található bromélia enzim segíti az emésztést és a sav-lúg egyensúly helyreállítását.

  • Károsítja a véredényeket az Atkins-diéta

    A szénhidrátokban szegény, magas zsírtartalmú Atkins-diétáról nemrég kimutatták, hogy hosszú távon károsítja a véredényeket, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában közrejátszó gyulladásokat okoz. Az amerikai kutatócsoport 18 ember szervezetének mûködését követte nyomon, miközben mindegyik három diétát próbált ki egy-egy hónapon át. A Baltimore-ban található Marylandi Egyetem Egyészségügyi Központjának szakemberei szerint az Atkins-diéta bizonyult egyértelmûen a legegészségtelenebbnek. Ennek némileg ellentmond, hogy idén márciusban a Stanford Egyetem kutatói 12-hónapos vizsgálat után...

  • Veszélyes csokik

    A csokoládé, vagy kakaó allergia valójában ritka. A tünetek legtöbbször a csokoládé összetevõire adott táplálékintolerancia, vagy allergia eredményeként jelentkeznek. A finomságok ugyanis számtalan adalékanyag felhasználásával készülnek. A csokoládét elõször a Közép-Amerika vidékén élõ bennszülöttek készítették és fogyasztották. A ma kapható termékek mintegy 200 éves kísérletezés végtermékei. A kakaóbabból készült kakaó három formában található meg a csokoládéban. Folyékony állapotban, a kakaóvaj és kakaó por keverékeként a kakaómassza, illetve létezik külön kakaóvaj és por formában is.

  • Gyomorkímélõ káposzta

    A kutatások kiderítették, hogy a káposztalé remek gyógyszer a gyomorfekély kezelésére. Igyunk meg naponta 0,4-1 liter káposztalevet, ezt keverhetjük vízzel vagy sárgarépalével is. A termesztett termékek olyan jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítenek a H pylori ellen.

    Emellett lehetõleg minden nap fogyasszunk kefírt, tejet vagy joghurtot. A cink karbantartja az emésztõrendszert. A tökmag és az egész cikk fokhagyma is nagyon egészséges. Fogyasszunk fokhagymát, mivel a növény kimutatottan jótékony hatással van a szervezetre.