rss
  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

    Nem minden füstölt húsáru szolgál rá a megtisztelő ,,sonka” névre, amely a világ sok országában nevezetes, drága ínyencség; ilyen a serrano, a pármai sonka, a prosciutto. Nálunk a hagyományos eljárással pácolt-füstölt sertéscomb, és legfeljebb a lapocka érdemelheti ki.Igaz, hogy ezek a legdrágábbak, de megérik az árukat. A hagyományos pácolás azt jelenti, hogy a húst több hétig - néha hónapig - sóban, majd páclében érlelik. Azt mondják, régen egy parasztsonka annyi napig állt a sóban, ahány kiló volt. Aztán hosszan füstölik, szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen sonka sokáig eláll; amikor levágnak belőle egy-egy darabot, a vágási felületet bekenik zsírral, hogy ki ne száradjon. A parasztsonka illata erőteljes, étvágygerjesztő, színe inkább barna, mint vörös, állaga kemény, de rugalmas.


    A gyorsérlelés ezzel szemben csak néhány napig tart, a késztermék szavatossági ideje is rövid. A technológia miatt az ilyen füstölt hús olcsóbb, de sokkal nagyobb a pácbevitel - akár 40-50 százalék - és hogy a páclé miket tartalmazhat, arról ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik, de jobb, ha nem tudod: nitrátok, amit nitritté alakulhatnak, színstabilizátorok, színezékek, na meg maga a védőgáz! A kötözöttekben többféle adalékanyagot, és nem húseredetű fehérjét, például szóját is használnak, így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ha mégis csomagolt terméket veszel, nem használhatod az orrodat, de legalább nyomkodd meg a húskészítményt: ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé! Nézd meg azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi: ha nyúlós, nyálkás, akkor hozzá se nyúlj! Egyszóval az egész, előre csomagolt, gyorsérlelésű kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmad sem lehet, mi van benne. A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy az ilyen termékeknél gondosan tanulmányozd a címkét, főként a szavatosságot, ha pedig kibontod, mosd le, és utána szagold meg, mert ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az még a védőgáz miatt természetes, de ha a büdösség nem múlik, nem fogyasztható, ezért vidd vissza a terméket! (Őrizd meg a blokkot is!)


    A legjobb, ha ilyenkor elfelejted a szupermarketeket, és húsvétra sonkát falun vagy a piacon veszel! A legbiztosabb, ha ismerős hentesnél. Ügyelj arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen, és ne hagyd az utolsó pillanatra a beszerzését, mert akkor már csak a maradékból válogathatsz, ne adj Isten a nagy keresletre való tekintettel, a hagyományos érlelésű sonkák helyett már csak gyorspácoltakkal találkozhatsz! Egész parasztsonkát aligha viszel haza, akár 10 kilót is nyomhat, bár, ha van szellős, hűvös helyed, ahol felakasztva tárolhatod, akkor megéri, mert hónapokig ezerféle fogáshoz felhasználhatod, vagy éppen csak kanyarítasz belőle egy szeletet, és kész is a szendvics. Ezt darabolva is árulják. Mindenképpen csak olyan, lehetőleg bőrös füstölt húst vásárolj, amelynek a vágási felületét is látod, és belül is jó illatú, jó állagú, alaposan megfüstölt. Ha egész tarját veszel, akkor is érdemes megkérni, hogy vágják félbe!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek

    Popeye miatt valóban több zöldséget esznek a gyerekek, ezt most már tudományos kutatás is alátámasztja.

    Azok a szülõk, akik mindennapos harcot folytatnak csemetéikkel a zöldségevés miatt, ezentúl jobban teszik, ha leültetik a Popeye kalandjait vetítõ tévéképernyõk elé a gyerekeket. Ugyan Popeye, a tengerész már a múlt század harmincas évei óta a spenótevés és a vegetarianizmus "reklámarca", a gyerekek étrendjére gyakorolt hatását most már tények is alátámasztják.

  • A leghatásosabb lúgosító zöldségek

    A lúgosító étrend lényege, hogy étkezés során túlnyomó többségében lúgos kémhatást kiváltó alapanyagokból készült ételeket fogyasztasz.

    Ezek általában megfelelnek az egészséges táplálkozás kritériumainak, így hozzájárulnak szervezeted egészségének megõrzéséhez.

    A következõkben öt, olyan növénnyel találkozhatsz, mint a zeller, spenót, paradicsom, burgonya, vagy a cukkini. Ezek a finom zöldségek segítenek a lúgosításban.

  • Egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek: a mangó

    Bár a mangó hazánkban különleges gyümölcsnek számít, egyedülálló íz- és illatvilága miatt egyre gyakoribb összetevõje ételeinknek.

    A mangó a trópusokon, fõként az indiai szubkontinensen nõ. Az Anacardiaceae család tagja, mely számos fajt foglal magába, többek között a kesudiót és a pisztáciát is. A friss mangó szezonja áprilistól augusztusig tart. Íze kellemes és gazdag, édes íze enyhe fanyarsággal párosul. A mangó kiváló forrása az A-vitaminnak és egyes flavonoidoknak, így a béta-karotinnak, az alfa-karotinnak, valamint a béta-kriptoxantinnak.

  • Teázzunk vagy kávézzunk?

    Ha a reggeli ébredéshez koffeinre van szükségünk, a teában és kávéban egyaránt megtaláljuk, ám közel sem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A két népszerû ital nagyon különbözõ hatásairól meglepõ felfedezéseket tettek amerikai tudósok.

    A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.

  • A zeller számos jótékony hatása az egészségre

    A zeller az egyik legtöbbet használt zöldség a háztartásokban, bár sokan csak a levesek ízesítésére használják, és azután kidobják, azonban számos jótékony hatással rendelkezik, ami miatt érdemes többet fogyasztanunk belõle. Nálunk a középkorban vált népszerûvé, de nem csak azért, mert remek fûszernövény, hanem számos jótékony hatást tulajdonítottak neki a gyógyászatban. Azonban ma már nem csak a népi gyógyászat leírásaira kell támaszkodnunk, mert bizonyítottan nagyon sok jótékony hatása van a szervezetünkre ennek a növénynek.

  • 7 fájdalom, melyre figyelnünk kell

    Vannak, akik már az elsõ apró vélt, vagy valós tünet felbukkanása után orvosi segítséget kérnek.

    Egyesek a citromos teára, míg mások a természetgyógyászat eszközeire, vagy épp a homeopátia módszereire esküsznek. Egy azonban biztos. Vannak jelzések, melyeket semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagynunk. Nézzük tehát, mik azok a tünetek, melyekkel mindenképpen tanácsos szakemberhez fordulnunk. Szokatlanul erõs fejfájás esetén, különösen amennyiben annak jelentkezésére semmilyen elfogadható magyarázatot nem találunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

  • Az új mánia: „Reggeli banánkúra”

    Futótûzként terjed Japánban az új diéta, melyrõl azt állítják, hogy gyorsan, erõfeszítés nélkül lehet tõle fogyni.

    A „Reggeli banánkúra” valószínûleg a világ legegyszerûbben betartható fogyókúrája, kivéve talán Japánt, ahol a módszer robbanásszerûen növekvõ népszerûsége az ország eddigi legsúlyosabb banánhiányához vezetett. A banán ára a csillagos eget verdesi, de a reklámoknak és a diétáskönyv 600 000 eladott példányszámának köszönhetõen nem csökken a banán iránti kereslet.

  • Tippek az egészséges uzsonnához

    Tippek az egészséges uzsonnáhozEbéd és vacsora között általában elég sok idő telik el és egyáltalán nem mindegy mit fogyasztunk a két étkezés között. Nemcsak egészségtelen lehetőségek közül választhatsz: van néhány tippünk amit elfogyaszthatunk a két étkezés között és ráadásul még egészségesek is. 1. Gyümölcsös joghurtos ital: Egy csészényi gyümölcsöt keverj össze 3/4 pohárjoghurttal és egy csésze tejjel, mandulatejjel vagy gyümölcslével. Extraként akár lenmagot is lehet hozzáadni, az növeli a tápértékét. Összeturmixoljuk és kész is!

  • A baconos szendvics csökkenti a másnaposságot

    London - A sültbaconos szendvics csökkenti a másnaposságot - állítják brit kutatók.

    Elin Robert, a Newcastle-i Egyetem Élettudományi Központjának kutatója szerint az étel ugyan nem szívja fel az alkoholt, ám felgyorsítja az anyagcserét, megkönnyítve ezáltal a szervezet méregtelenítését. Ily módon az étkezés után javul a tivornyázó közérzete. "A kenyér gazdag szénhidrátforrás, a bacon viszont tele van fehérjével, amely aminosavakra bomlik le. A szervezetünk pedig igényli az aminosavakat" - magyarázta Elin Roberts.

  • A gyógynövények használatának aranyszabályai

    Napjainkban - akár gyógyításra, akár szépítésre - egyre többen használnak fel különbözõ növényeket, nem számolva az esetleges következményekkel. Pedig a természetgyógyászatban is vannak alapszabályok, amelyeket célszerû betartani. Az alábbi összeállítás a legfontosabb szabályokra hívja fel a figyelmet. 1. Ne használjunk egy idõben különbözõ növényeket, mert elképzelhetõ, hogy összeférhetetlenek egymással. Legalább 4-5 órát hagyjunk a használatuk között.

  • Méregtelenítés õsszel is

    Nemcsak az a probléma, hogy legtöbb ember megszokásból sokat eszik: az ételek rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból a feldolgozási eljárások során, tele vannak cukorral, zsírral és adalékanyagokkal.

    Amikor ilyen és hasonló mérgeket, például koffeint vagy alkoholt veszünk megunkhoz, anyagcserénket az foglalja le, hogy ezeket ártalmatlanná tegye. Emiatt kevesebb energia jut a tisztulás, a gyógyulás és a megújulás folyamataira.

  • Jótevõ mediterrán ételek

    Ikerpárok vizsgálata bizonyította, hogy a mediterrán étrend nemcsak azért tesz jót a szívnek, mert egészséges ételeket tartalmaz, hanem a szívmûködés idegi szabályozását is kedvezõ irányba befolyásolja.

    Az orvosok már régen megfigyelték, hogy Franciaországban vagy a görög szigeteken lényegesen kevesebb a koszorúér-betegség és ennek megfelelõen a szívinfarktus, mint Európa más részein. A táplálkozáskutatók ezt jórészt a mediterrán étrend javára írták.

  • Túrótorták - Egy túrótortával mindig sikert arathatunk!

    A túró szinte a magyar konyha egyik sajátos élelmiszere. Könnyedén alkalmazkodik bármilyen ízesítõhöz, fûszerekhez, gyümölcshöz, így meglehetõsen változatos és zamatos ízhatást ad az ételnek. Nézzünk körül a túró háza táján. Mit is nevezünk túrónak, pontosabban milyen alapanyag kell egy túrótortához? Legfõképpen túró. Ez ügyben ugyanis van egy kis zavar, mert gyakran a mascarponéból vagy a tejszínes krémsajtokból készült édességeket is...

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • A joghurt az élet szinonimája

    A szervezetünkbe bevitt anyagok megszabadíthatnak székrekedéstõl, mégpedig úgy, hogy közben nem kell gyógyszert szednünk. Elég csak savanyú tejterméket fogyasztanunk, hiszen az garantáltan tartalmazza a szervezet egészséges mûködéséhez szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és az úgynevezett „barátságos baktériumokat". Az emberiség legõsibb táplálékai közé tartoznak az úgynevezett savanyú tejkészítmények, ugyanis a tejelõ állatok - bivaly, juh, kecske, tehén stb. - háziasítása majd’ nyolcezer éves.

  • A meggy - Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik

    A meggy fogyasztása leghatásosabb, ha fáról történik. A meggy (Cerasus vulgaris) vadon termõ meggybõl nemesített gyümölcsfánk, amelynek igen sok és sokféle fajtája van. Sötétszürke kérgû bokor vagy fa. Színben, nagyságban, érési idõben számos fajtát különböztethetünk meg. Az elsõ meggy az évben májusban kezd pirulni, ez a májusi meggy. Még néhány fajtája követi, de sem ízben, sem tartalomban nem múlják fölül a májusi meggyet. Mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk.

  • Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunk

    Nem mindegy, hogy milyen sót fogyasztunkSokat hallani arról, hogy túl sok sót fogyasztunk, mely könnyen szív- és érrendszeri panaszokhoz vezethet. Ám arról már kevesebbet szólnak, hogy melyik fajta só a leginkább hasznos szervezetünknek. Konyhasó: Másképpen nátrium-klorid, mely a leginkább elterjedt sófajta a háztartásokban. Kissé erőteljes, csípős ízű, a sós íz eléréséhez kevés is elegendő, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Mivel mesterséges formában előállított só, egyes szakemberek szerint a legkevésbé hasznos a szervezetünk számára.

  • Mitõl lesz kék a banán?

    Banánhéjat, amelynek állítólag hallucinogén hatása van. Ha az "érett sárgákat" UV-fénnyel világítják meg, akár drogmámorban is érezheti magát a szemlélõ - ugyanis ekkor kéken világítanak, tudósítanak innsbrucki kutatók az "Angewandte Chemie" címû szaklapban.

    "Mi magunk is meglepõdtünk azon, hogy ezt a jelenséget eddig senki sem fedezte fel", mondja Bernhard Kräutler, a kutatás vezetõje. Hiszen a gyümölcs, amelybõl évente 72,5 millió tonna terem, a világ ötödik legfontosabb élelmiszere.

  • Barna kenyér, lazac és whiskey!

    Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

    Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.

  • Csoki, ami fogyaszt és elveszi a bélpoklosok étvégyát?!

    Fogyókúra fekete csokoládéval

    Egy tábla fekete étcsokoládé lényegesen tovább elveszi a csokikedvelõ étvágyát minden más ennivalótól, mint ugyanannyi tejcsoki, ezért igen alkalmas fogyókúrázásra. Dán kutatók elõadása a Nemzuetközi Elhizástudományi Kongresszuson nagy figyelmet keltett. "Érzékszervi tapasztalat" szerint a csokiéhséget a fekete csokoládé hatékonyabban csillapítja, mint ugyanannyi tejcsokoládé. Lone Brinkmann Sorensen és Arne Astrup dán kutatók ezt a feltevést igyekeztek tudományosan alátámasztani..