rss
  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

    Nem minden füstölt húsáru szolgál rá a megtisztelő ,,sonka” névre, amely a világ sok országában nevezetes, drága ínyencség; ilyen a serrano, a pármai sonka, a prosciutto. Nálunk a hagyományos eljárással pácolt-füstölt sertéscomb, és legfeljebb a lapocka érdemelheti ki.Igaz, hogy ezek a legdrágábbak, de megérik az árukat. A hagyományos pácolás azt jelenti, hogy a húst több hétig - néha hónapig - sóban, majd páclében érlelik. Azt mondják, régen egy parasztsonka annyi napig állt a sóban, ahány kiló volt. Aztán hosszan füstölik, szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen sonka sokáig eláll; amikor levágnak belőle egy-egy darabot, a vágási felületet bekenik zsírral, hogy ki ne száradjon. A parasztsonka illata erőteljes, étvágygerjesztő, színe inkább barna, mint vörös, állaga kemény, de rugalmas.


    A gyorsérlelés ezzel szemben csak néhány napig tart, a késztermék szavatossági ideje is rövid. A technológia miatt az ilyen füstölt hús olcsóbb, de sokkal nagyobb a pácbevitel - akár 40-50 százalék - és hogy a páclé miket tartalmazhat, arról ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik, de jobb, ha nem tudod: nitrátok, amit nitritté alakulhatnak, színstabilizátorok, színezékek, na meg maga a védőgáz! A kötözöttekben többféle adalékanyagot, és nem húseredetű fehérjét, például szóját is használnak, így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ha mégis csomagolt terméket veszel, nem használhatod az orrodat, de legalább nyomkodd meg a húskészítményt: ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé! Nézd meg azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi: ha nyúlós, nyálkás, akkor hozzá se nyúlj! Egyszóval az egész, előre csomagolt, gyorsérlelésű kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmad sem lehet, mi van benne. A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy az ilyen termékeknél gondosan tanulmányozd a címkét, főként a szavatosságot, ha pedig kibontod, mosd le, és utána szagold meg, mert ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az még a védőgáz miatt természetes, de ha a büdösség nem múlik, nem fogyasztható, ezért vidd vissza a terméket! (Őrizd meg a blokkot is!)


    A legjobb, ha ilyenkor elfelejted a szupermarketeket, és húsvétra sonkát falun vagy a piacon veszel! A legbiztosabb, ha ismerős hentesnél. Ügyelj arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen, és ne hagyd az utolsó pillanatra a beszerzését, mert akkor már csak a maradékból válogathatsz, ne adj Isten a nagy keresletre való tekintettel, a hagyományos érlelésű sonkák helyett már csak gyorspácoltakkal találkozhatsz! Egész parasztsonkát aligha viszel haza, akár 10 kilót is nyomhat, bár, ha van szellős, hűvös helyed, ahol felakasztva tárolhatod, akkor megéri, mert hónapokig ezerféle fogáshoz felhasználhatod, vagy éppen csak kanyarítasz belőle egy szeletet, és kész is a szendvics. Ezt darabolva is árulják. Mindenképpen csak olyan, lehetőleg bőrös füstölt húst vásárolj, amelynek a vágási felületét is látod, és belül is jó illatú, jó állagú, alaposan megfüstölt. Ha egész tarját veszel, akkor is érdemes megkérni, hogy vágják félbe!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Mit nézzünk az új élelmiszercimkéken?

    Július elsejétõl megváltoztak az élelmiszerek fogyaszthatósági, továbbá minõség megõrzési határidejének feltüntetésére vonatkozó elõírások- közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-vel.

    A közlemény szerint korábban a fogyaszthatóság, valamint a minõségmegõrzés idõpontja kétféle módon is feltüntethetõ volt, akár az év-hó-nap, akár a nap-hó-év sorrenddel. A vásárló számára azonban mindkét esetben egyértelmûnek kellett lennie a jelölésnek, ha szükséges volt, akkor zárójelben utalni kellett a dátumjelölés sorrendjére.

  • Szobanövények és az allergia

    Az Allergy folyóiratban publikált adatok alapján a nyugati országok lakosságának megközelítõleg 40 százaléka szenved az allergia rhinitis, másnéven szénanátha tüneteitõl.

    Az allergia rhinitis okozta orrfolyás, tüsszögés az esetek mintegy 20 százalékában a szobanövények által kiváltott mellékhatásként lép fel. Egy 1985-ben készült tanulmány szerint a fikuszok családjába tartozó Ficus benjamina , másnéven csüngõágú fikusz nedvébõl, annak száradása után a latex szerkezetéhez hasonló, allergén molekulák jutnak a lakás légterébe.

  • A kolbászmérgezés ritka, de halálos

    A botulizmus, vagyis ismertebb nevén a kolbászmérgezés nagyon ritka betegség. Évente 2-8 embernél fordul elõ Magyarországon, és súlyos esetben halállal is végzõdhet. A tragédia elkerülhetõ lenne, ha a házi disznóvágásokon jobban figyelnének az emberek a fertõtlenítésre, a tisztaságra és a megfelelõ hõmérsékletre.

    A botulizmus a legsúlyosabb olyan megbetegedés, ami kapcsolatba hozható a télen népszerû házi disznóvágásokkal.

  • Vannak veszélyes ételfestékek

    Különféle élelmiszerek színezésére használatos festékek között vannak olyanok, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre, ezért fogyasztóvédõ szervezetek szerint használatukat sürgõsen be kellene tiltani.

    Különféle készételek, üdítõ italok és édességek látványos színben kerülnek az üzletek polcaira. A feltûnõ szín még az állítólag gyümölcsbõl készült csemegék esetén is gyakorta valamilyen szintetikus kémiai festéknek köszönhetõ.

  • A legegészségesebb ételek

    Gondolná, hogy a sör rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?

    Tudta, hogy a marhahús egészségünk egyik kulcsa lehet?

    Az egészséges életmód szerves része az egészséges táplálkozás. Egy Németországban nemrég megjelent táplálkozástudományi könyv szerzõje összeállította a tíz legegészségesebb élelmiszert, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Érdemes megbarátkozni a spenóttal...

  • Együnk kevesebb húst!

    A World Watch szervezet idei jelentésében, amely a Világ Helyzetét (State if the World ) elemzi, foglalkozik a világ étlkezési kultúrájával is. Amerika háromszor annyi húst fogyaszt páldául, mint Európa, az európai farmergazdaságok pedig egyre szivesebben költöznek Amerikába, mert itt kevésbé szigorúak az állattartási és környezetvédelmi elõírások. 25. alkalommal készíti el a világ helyzetérõl szóló jelentését a World Watch szervezet, amely alapvetõen zöld-, azaz környezetvédelmi szempontok figyelembevételével mérlegeli az adatokat.

  • Van jó és van rossz joghurt!?

    A joghurtok legfõbb értéke az élõflóra

    Budapest - A savanyú tejtermékek, így a gyümölcsjoghurtok is, a tejtermékek királynõi - áll a Tej Terméktanács válaszlevelében, melyben a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) közleményére reagál. A Tej Terméktanács álláspontja szerint a joghurtok legfõbb értéke az élõflóra, mely a TVE értékelésében az egyéb szempontok mellett rendkívül alacsony pontszámmal szerepel, holott táplálkozásélettani szempontból ez a meghatározó.

  • Vitaminok mindenre!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Ahhoz, hogy "belülrõl" is rend legyen, ahhoz nem elég semmilyen kozmetikai csoda krém!

    "A szépség belülrõl is fakad,"- vélik a bölcsek. A baj ezért szemmel látható.... Hiszen a kínai gyógyászat szerint egy ember bõrének a színe és a szem környéki bõr színárnyalata megmutatja az elemeknek megfelelõ szervek belsõ egyensúlyát, vagy éppen egyensúlyhiányát.

  • Haldiétával a szívritmuszavar kialakulása ellen

    Elsõsorban a grillezett vagy sütõben elkészített ételek a legjobbak ebbõl a szempontból a tudósok szerint. Amerikai kutatók szerint a grillezett vagy sütõben elkészített tonhal és más zsíros halfajták jótékony hatást gyakorolnak a szív elektromos rendszerére, vagyis haldiéta révén megelõzhetõ az életveszélyes szívritmuszavarok kialakulása. Dr. Dariush Mozaffarian kardiológus és Harvardi Orvosegyetembeli kollégái, akik eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology címû szaklapban publikálták, az omega-3 zsírsavakban gazdag halak fogyasztásának az EKG-ra gyakorolt hatását tanulmányozták.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.

  • Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeket

    Fogyasszunk sok hagymát, hogy megelőzzük a betegségeketA magyar konyha egyik fontos alapanyaga a hagyma, legyen szó vöröshagymáról, póréról, lilahagymáról, fokhagymáról és sorolhatnánk még a különböző hagymaféléket. Ízletessé teszik az ételt, bár éppen emiatt a markáns íz miatt sokan nem kedvelik. A hűvös időszakban mégis érdemes megbarátkozni velük és gyakran használni a konyhában, hiszen sokat segíthetnek a megfázásos betegségek elkerülésében. A hagymafélék - bár kellemetlen leheletet adnak - a megfázásos időszak csodafegyverei lehetnek az alternatív gyógyászatban.

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • Gusztustalan ételek a nagyvilágból

    Polip, ami a torkunkban küzd az életéért, három hónapig rothasztott cápa - mit ne kóstoljunk meg, ha külföldön járunk

    Ezzel az étellel meg kell küzdeni. Szó szerint. Abban nincs semmi különös, hogy egy tengeri herkentyût nyersen eszünk meg - gondoljunk csak a szusira -, ám, hogy étkünk még a torkunkban is az életéért küzdjön, na az azért egy kicsit erõs. Márpedig a Sannakji, ez a dél-koreai ínyencség pont errõl híres. A polipot apró darabkákra vágják, és szezámmagos olajjal tálalják.

  • A zsidó konyha érdekességei

    A zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb elõírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási elõírásában, gyökereznek. A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az elõírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.

  • Ízisz szent növénye, a hagyma

    A vöröshagyma egyike a legõsibb termesztett növényeknek, hiszen már Egyiptomban is ismerték. Az egyiptomi hieroglifákon a termékenység és a növekedés szimbólumaként szerepel.
    Használata a 17-18. században terjedt el.
    A hagyma számtalan legenda ihletõje, valamint évszázadok óta gyógyszernek tekintik, mára a hagyma jótékony hatását tudományosan is bizonyították.

  • Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakat

    Ha rossz a kedvünk, nassoljunk olajos magvakatAz édesség igazi gyógyírként hat a rossz kedvre. Persze csak rövid távon, a rendszeres nassolás következményei hetek múlva jelentkezni fognak. Együnk inkább olajos magvakat, így egészségünknek is jót teszünk. Az olajos magvak rendszeres fogyasztása bizonyítottan hatásos rosszkedv, depresszió ellen. Erről leginkább az olajos magvakban nagy mennyiségben megtalálható vas és magnézium gondoskodik leginkább, de az omega-3 zsírsav-tartalmuk is nagyban hozzájárul. És ha már itt tartunk, muszáj eloszlatni egy tévhitet:

  • A hibátlan piskóta titka

    A hibátlan piskóta titkaMég az igazán gyakorlott háziasszonyok is számtalanszor aggódnak piskótasütéskor, miután elkészült ez az igazán remek tészta, nehogy összeessen! Persze itt is megvan mindenkinek a maga praktikája. Pl.: nem szabad a sütés alatt a sütőajtót nyitogatni, ha kisült azonnal ki kell venni a tepsiből, és még sorolhatnánk. De mint mindennek, a piskótasütésnek is megvannak a maga egyszerű szabályai, amitől tökéletes lesz a tésztánk. Amit semmiképpen ne tegyünk, hogy gyorskeverővel verjük fel a tojásfehérjét.

  • Napi három alma a szívnek

    Napi három alma vagy annak megfelelõ mennyiségû élelmi rost (például gabonapehely) elfogyasztása jelentõsen csökkenti a szív-és keringési megbetegedés kockázatát - állapították meg amerikai orvosok a témában végzett tengerentúli és európai kutatások eredményeit összegezve. A mintegy 300 ezer felnõtt páciens adatainak elemzése nyomán az derült ki, hogy napi 10 gramm élelmi rost bevitele 14 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát és 27 százalékkal a halálos kimenetelû érrendszeri megbetegedés veszélyét.

  • Egyik legfontosabb téli alapanyagunk: a dió

    A dió egyik legfontosabb téli termésünk és alapanyagunk. Egészségmegõrzõ szerepe kiemelkedõ a hideg hónapokban, de bõrünk ápolására is használhatjuk.
    A nemzetség 21 Délkelet-Európától Japánig, Délkelet-Kanadától Kaliforniáig, délre Argentínáig elõfordul. A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk gyakrabban, az egyik az ehetõ diót termõ közönséges dió, a másik az Észak-Amerikából származó, Európában díszfaként ültetett, illetve néhol erdõgazdasági jelentõségû fekete dió.

  • Mi a valódi oka a sikertelen fogyásnak?

    A módszer az igazi ok, ami azon alapul, hogy egyél kevesebbet, így a szervezeted a felesleges zsírból biztosítja magának a tápanyagot, és majd ennek köszönhetõen le fogsz fogyni. Mi ezzel a baj?

    Az, amit nem látsz és lejátszódik a szervezetedben. Tételezzük fel, hogy leadsz −4 kg-ot. Ebbõl −3 kg csak a zsír, és −1 kg pedig izom! Ez 20 kiló súlyvesztésnél arányában körülbelül −17 kg zsír és −3 kg izom. Az izomba minden izomszövet beleszámít, még a szívizom is! Ezért javasolják az orvosi felügyeletet nagyobb fogyásoknál, mert fennállhat a szívizomsorvadás veszélye!