rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakor

  • Erre figyeljünk a sonka vásárlásakorA tojás és a kalács mellett a füstölt sonka a húsvéti ünnepkör elengedhetetlen tápláléka: esszük hidegen, melegen, tormával, retekkel, újhagymával, szóval szeretjük mindenhogyan. Már igen régóta háttérbe szorította az eredetileg szokásos húsvéti báránylakomát. A valódi, falusi, télen levágott sertések sóban pácolt, alaposan megfüstölt - más országokban szabad hegyi levegőn szárított - combja vagy lapockája hűvös kamrában, pincében nem csak húsvétig, de a következő disznóvágásig is kitartott.

    Nem minden füstölt húsáru szolgál rá a megtisztelő ,,sonka” névre, amely a világ sok országában nevezetes, drága ínyencség; ilyen a serrano, a pármai sonka, a prosciutto. Nálunk a hagyományos eljárással pácolt-füstölt sertéscomb, és legfeljebb a lapocka érdemelheti ki.Igaz, hogy ezek a legdrágábbak, de megérik az árukat. A hagyományos pácolás azt jelenti, hogy a húst több hétig - néha hónapig - sóban, majd páclében érlelik. Azt mondják, régen egy parasztsonka annyi napig állt a sóban, ahány kiló volt. Aztán hosszan füstölik, szellős, hűvös helyen szárítják. Az ilyen sonka sokáig eláll; amikor levágnak belőle egy-egy darabot, a vágási felületet bekenik zsírral, hogy ki ne száradjon. A parasztsonka illata erőteljes, étvágygerjesztő, színe inkább barna, mint vörös, állaga kemény, de rugalmas.


    A gyorsérlelés ezzel szemben csak néhány napig tart, a késztermék szavatossági ideje is rövid. A technológia miatt az ilyen füstölt hús olcsóbb, de sokkal nagyobb a pácbevitel - akár 40-50 százalék - és hogy a páclé miket tartalmazhat, arról ugyan a Magyar Élelmiszerkönyv részletesen rendelkezik, de jobb, ha nem tudod: nitrátok, amit nitritté alakulhatnak, színstabilizátorok, színezékek, na meg maga a védőgáz! A kötözöttekben többféle adalékanyagot, és nem húseredetű fehérjét, például szóját is használnak, így ezeknek csupán 55-75 százalékos a hústartalmuk. Ha mégis csomagolt terméket veszel, nem használhatod az orrodat, de legalább nyomkodd meg a húskészítményt: ha nagyon puha, az azt jelenti, hogy túl sok benne a páclé! Nézd meg azt is, hogy milyen a folyadék, ami körülveszi: ha nyúlós, nyálkás, akkor hozzá se nyúlj! Egyszóval az egész, előre csomagolt, gyorsérlelésű kötözött sonka a legkockázatosabb vétel, hiszen fogalmad sem lehet, mi van benne. A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy az ilyen termékeknél gondosan tanulmányozd a címkét, főként a szavatosságot, ha pedig kibontod, mosd le, és utána szagold meg, mert ha a mosás előtt kellemetlen szagot érzel, az még a védőgáz miatt természetes, de ha a büdösség nem múlik, nem fogyasztható, ezért vidd vissza a terméket! (Őrizd meg a blokkot is!)


    A legjobb, ha ilyenkor elfelejted a szupermarketeket, és húsvétra sonkát falun vagy a piacon veszel! A legbiztosabb, ha ismerős hentesnél. Ügyelj arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen, és ne hagyd az utolsó pillanatra a beszerzését, mert akkor már csak a maradékból válogathatsz, ne adj Isten a nagy keresletre való tekintettel, a hagyományos érlelésű sonkák helyett már csak gyorspácoltakkal találkozhatsz! Egész parasztsonkát aligha viszel haza, akár 10 kilót is nyomhat, bár, ha van szellős, hűvös helyed, ahol felakasztva tárolhatod, akkor megéri, mert hónapokig ezerféle fogáshoz felhasználhatod, vagy éppen csak kanyarítasz belőle egy szeletet, és kész is a szendvics. Ezt darabolva is árulják. Mindenképpen csak olyan, lehetőleg bőrös füstölt húst vásárolj, amelynek a vágási felületét is látod, és belül is jó illatú, jó állagú, alaposan megfüstölt. Ha egész tarját veszel, akkor is érdemes megkérni, hogy vágják félbe!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • A mediterrán étrend titkai

    A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdõrák kockázatát, sõt a szellemi képességek idõskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezõje a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata. A Földközi-tenger körüli országok napsütése érlelte paradicsom piros színét a likopin nevû pigment adja. A legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a festékanyag segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását a korosodás folyamata közben, és akadályozza bizonyos rosszindulatú daganatok kifejlõdését is.

  • Napi egy narancs kötelezõ!

    Antioxidáns vegyületeket tartalmaz, daganatgátló hatással bír, mikrobaölõ, koleszterincsökkentõ, oldja a vesekövet és elõsegíti az emésztést…

    Csak néhány példa azon számos gyógyhatás közül, mely mind benne van, ebben a kerek „egészségbomba” gyümölcsben. Ráadásul annak ellenére, hogy hosszú utat tesz meg, míg eljut hozzánk, manapság már egész évben kapható. Emellett facsart leve is rendkívül egészséges és frissítõ. Még a narancshéját is elõszeretettel fogyaszthatjuk édességként elkészítve.

  • Ne dobja ki, hanem foggyon vele: Az alma héja

    Az almát eddig is a legegészségesebb gyümölcsök közé sorolták, most azonban kiderült, hogy a héja igazi csodaszer.

    A Iowa Egyetem kutatói ugyanis felfedezték, hogy egy különleges vegyület, az úgynevezett urzolsav található ennek az amúgyis egészséges gyümölcsnek a héjában, ami nemcsak csökkenti a koleszterin- és inzulinszintet, hanem gátolja az izomsorvadást, és elõsegíti az izmok növekedését.

  • Alacsony zsírtartalmú tej és margarin - vigyázzunk velük

    Legalábbis ha gyermeket szeretne. Egyre több az olyan kutatás, mely azt vizsgálja, az egyes élelmiszereknek milyen negatív hatásai lehetnek a szervezetre. És néhánynál azt találták, hogy meddõséget okoz. Az alacsony zsírtartalmú tej. Egy nyolc éven keresztül folytatott amerikai kutatás szerint azoknak a nõknek, akik teherbe szeretnének esni, sokkal jobb választás a magas zsírtartalmú tej, joghurt és egyéb tejtermék, mint a zsírszegény fajták.

  • A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat

    A zöldséglé segít csökkenteni az étvágyatHa naponta legalább egy alacsony nátriumtartalmú zöldséglevet elfogyasztunk, az segít a túlsúlyosoknak a fogyásban. Egy tanulmányból kiderült, hogy azok a felnőttek, akik az ellenőrzött kalóriatartalmú és szívbarát diétájuk részeként legalább 2,5 deci zöldséglevet is ittak, kb. 2 kg-ot fogytak 12 hét alatt, míg azok, akik hasonló étrenden éltek, de a zöldséglé nélkül, ugyanennyi idő alatt csak fél kg-tól szabadultak meg. Dr. Carl L. Keen, a tanulmány egyik készítője elmondta a hogy a zöldséglé segít csökkenteni az étvágyat.

  • Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!

    Cukorbetegség ellen vércukorszint csökkentő ételek is bevethetők!Egészségtelen táplálkozás, mozgásban szegény, stresszben gazdag élet, zsír, csoki, kóla, édesség, koffein... \"egy percre nem figyelsz\" és felborul az anyagcsere, kialakul a cukorbetegség... Sajnos a cukorbetegség népbetegség! A vércukorszintünkkel kapcsolatos problémáknak oka lehet az étrend összeállításával kapcsolatos figyelmetlenség, de lehet idegi alapja, külső hatásra is jelentkezhetnek gondok. A cukorbetegeknek állandóan oda kell figyelniük vércukorszintjükre, következzen néhány étel, mellyel kordában tarthatjuk vércukorszintünket!

  • Az ideális reggeli összetétele

    A táplálkozási szakértõk azt javasolják, ébredés után legfeljebb egy órát várjunk a reggelivel, és lehetõleg rostokban és fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk, így hosszú idõ elteltével leszünk csak éhesek.

    Sokan azzal a kifogással hagyják ki a legfontosabb étkezést, a reggelit, hogy azért nem esznek ébredés után, mert akkor éhesebbek, mintha semmit nem is ettek volna reggelire. Ennek az oka, hogy az emberek többsége helytelenül reggelizik. Az egyik fõ probléma, hogy kevés fehérjét fogyasztunk a reggeli során.

  • Szex és az ételek (+18) Erotikus képekkel!

    Bár a különbözõ kultúrák növényi és állati táplálékok egész sorát tartják afrodiziákumnak, a modern orvos- és táplálkozástudomány eddig egyetlen élelmiszerrõl sem támasztotta alá klinikai kísérletekkel vágykeltõ voltát.

    Sokszor azonban a hit is elegendõ, hogy bizonyos ételek vágykeltõ hatása mûködjön. Az afrodiziákum elnevezést a görög mitológia szerelemistennõje, Afrodité ihlette, akinek vonzerejével sem ember, sem isten nem vetekedhetett. A mondák szerint léptei nyomán növények és virágok sarjadtak, melyek fogyasztása vágyserkentõként, afrodiziákumként hatott az emberi szervezetre.

  • Vizesedés ellen

    Ülõ vagy álló munkát végzel, esetleg babát vársz, és dagad a lábad? Megmutatjuk, mit tehetsz ellene!

    A vízvisszatartás ellen az egyik legjobb természetes gyógyszer a fekete áfonya. Ez az ízletes bogyós gyümölcs tele van az antocianid nevû antioxidánsokkal, amelyet többek között az érfalakat is formában tartják, így segítik a vér- és nyirokkeringést. Reggelire, tízóraira és uzsonnának is kiváló ez a gyümölcs, eheted magában vagy egy pici citromlével, esetleg egy doboz natúr joghurttal

  • A fûszerek titkai

    A fûszer- és gyógynövények ismerete és használata szinte egyidõs az emberiséggel. Sok mediterrán növény magja és szaporításra alkalmas sarja a misszionárius szervezetek és a rómaiak révén jutottak el az Alpokon túlra és honosították meg az ottani kolostorok kertjeiben.

    Késõbb a keresztes hadjáratokból hazatérõ katonák sok közel-keleti növényt hoztak magukkal a Szentföldrõl, melyek tovább gazdagították a kolostorkertekben termesztett délszaki fajok számát.

  • Szõlõkúra francia módra

    A szõlõ az egészség és a szépség gyümölcse. Egy régi provence-i recept szerint érdemes minden évben néhány hétig kizárólag szõlõt fogyasztani, és a gyümölcsbõl készült szépségápolási termékekkel ápolni bõrönket, hogy testünk kívül-belül megújuljon. A szõlõ ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így támogatja a szervezet harmonikus mûködését. Gondoskodik a megfelelõ vitaminbevitelrõl, polifenoltartalma pedig védi a szívet és a keringési rendszert.

  • Somlói galuska álomdiéta módra

    Álomdiétával boldogan nassolhatunk is!

    Az elfogyasztott kávé, capuccino mellett élvezhetjük az édes életet, mivel a speciális álomdiéta lisztkeveréknek köszönhetõen olyannyira csökkentett a szénhidráttartalma ennek a finomságnak, hogy nyugodtan ehetünk még egyet belõle. A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye, én egy kicsit játszottam ezzel a klasszikussal, hogy lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthassuk ezt a desszertet.

  • Sült paradicsom és Csukapörkölt álomdiéta módra

    Sült paradicsom elkészítésének módja:

    A paradicsomok tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejüket kiskanállal. Tûzálló tálat kiolajozunk, beleállítjuk a paradicsomokat és mindegyikbe beleütünk 1 db nyers tojást. Megsózzuk, reszelt sajttal meghintjük.

    Addig sütjük, míg a tojás megsül benne. Álomdiéta lisztkeverékbõl készült szénhidrátcsökkentett kenyérrel, vagy sós rúddal tálaljuk.

  • A sör segít megelõzni a csontritkulást

    Egy új tanulmány szerint a sör gazdag szilíciumforrás, miáltal képes javítani a csontok denzitását, azaz sûrûségét.

    A Kaliforniai Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszertechnológiai Intézetének munkatársai a sörgyártás technikája és a sör szilíciumtartalma közötti összefüggést vizsgálta. Korábbi tanulmányok alapján felmerült, hogy a mérsékelt sörfogyasztás kedvezõ hatást fejteni ki a csontritkulásban, melynek során csökken a csontok tömege. Aki eddig nem szerette az "arany" színû italt mondván, hogy keserû az íze, az sem árt ha alkalmanként elpusztít egy korsónyit.

  • Egy kanál cukortól megnõ az akaraterõ

    Egy kanálka cukortól megnõ az akaraterõ és az édesség erõsíti az önuralmat - ráadásul le sem kell nyelni! Egy új kutatás szerint a cukorban nagyobb erõ rejtõzhet, mint eddig gondolták: le se kell nyelni elõnyeinek kiaknázásához. Ha valaki egyszerûen csak kiöblíti a száját egy nagy korty cukros itallal, majd kiköpi, már attól megnõ az akaratereje és az önuralma, és könnyedén veheti a nagy kihívást jelentõ akadályokat is. "Úgy tûnik, hogy a cukor észlelése hasznosabb lehet, mint a lebontása, abban az esetben, ha valaki meginog vagy elgyengül" - mondta el a kutatás vezetõje, Martin Hagger, az ausztrál Curtin Egyetem pszichológusa.

  • Snickers, kevesebb kalóriával

    Mars Inc, a snickers és a twix csokoládét gyártó cég leállítja a több mint 250 kalóriát tartalmazó csokoládék gyártását és árusítását – mondta a cég szóvivõje, Marlene Machut.

    A vállalat ugyanis a meg szeretné valósítani a felelõs nassolást. A cég még 2007-ben azt közölte, hogy nem fog többet reklámra költeni, hogyha a vásárlók egynegyede 12 év alatti. Azt is mondták, hogy 2015-ig minden termékük nátrium szintjét 25 százalékkal fogják csökkenteni.

  • Pizza mindhalálig!

    Drága a pizza, de az olaszok mégsem mondanak le róla

    Róma - Az alapanyagok nem kerülnek többe két eurónál, de egy étteremben mégis átlag ötször többet kell fizetni a világ egyik legnépszerûbb és legegyszerûbb olasz ételéért, a margherita pizzáért.

    A drágulás ellenére azonban az olaszok nem mondanak le kedvencükrõl.

  • Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a füge

    Az egészségre és a szépségre is jó hatással van a fügeA füge tápértékét elsősorban káliumtartalma adja, de B-vitaminban és cinkben is gazdag. A benne lévő káliumnak köszönhetően elősegíti a vér tisztulását. A B-vitaminok az emésztést és a táplálék felszívódását segítik elő, a cink pedig prosztataproblémák esetén nyújthat enyhülést. Hűsít, és jó hatással van a légzőszervekre is. Gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, csökkenti a vérzékenységet. Kiváló idegnyugtató tulajdonsága is ismert. Ha tehetjük, elsősorban friss formában fogyasszuk, szárítva pedig édesítésre használhatjuk.

  • A magyarok negyedét nem érdekli, hogy mit eszik - Ön közéjük tartozik?

    Megdöbbentõ, hogy a magyar vásárlók közel negyede soha nem nézi meg, mit tartalmaz az általa vásárolt étel. Pedig a hazai fogyasztók gyanakvását az évrõl-évre egyre nagyobb piaci értékben elõforduló élelmiszerhamisítási botrányok is erõsíthetnék, de úgy tûnik nem teszik. Mind a négy országban többségben vannak a tudatos vásárlók, azonban a csehek és a szlovákok inkább az adott termékektõl teszik függõvé a mustrát, a magyar és lengyel "gyanakvó alapossággal" szemben.

  • Szülõ + reklám = elrontod a gyerekedet a helytelen táplálkozással!

    A védõnõk szerint szülõk és a reklámok befolyásolják leginkább a gyermekek étkezési szokásait!

    A Meki, a Burger, meg a hambi... amitõl dagadhat a máj és beteggé tehet!

    A védõnõk véleménye szerint az általános iskolás korú gyermekek étkezési szokásait a szülõk és a reklámok alakíthatják a legnagyobb mértékben, az iskolai büfé és menza szerepérõl megoszlanak a véleményeik - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legfrissebb felmérésébõl.