
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A mediterrán országokban jóval több zöldséget fogyasztanak, mint hazánkban. A mennyiség mellett még egy nagyon fontos eltérés van: a készítési mód. A zöldségek nyers formában vagy enyhén megpárolva kerülnek az asztalra, így megőrzik magas vitamin és ásványianyag tartalmukat, és ami még nem elhanyagolható tény, hogy magas telítőértékkel és alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek.
Mindezek miatt rendszeres fogyasztásuk segít számos betegség kialakulásának megelőzésében, például: szív és érrendszeri betegségek, elhízás, bizonyos daganattípusok.

Ha Spanyolországra vagy Olaszországra gondolunk, sokunknak azonnal a tésztafélék jutnak az eszünkbe, miközben gyakran hallható, hogy a sok szénhidrátfogyasztás káros, vajon akkor miért képezi a mediterrán diéta alapját a szénhidrát?
Mert a tészták alapanyaga durumbúza, amelynek a hagyományos lisztekhez képest magasabb a rosttartalma és a benne lévő keményítőszemcsék összetételének köszönhetően könnyebben felszívódik.
A boltokban kapható durumbúzából készült tészta, valamint a teljes kiörlésű lisztek több vitamint
és rostot tartalmaznak. Így érdemes a kenyerek közül is a barna, teljes kiörlésű cipókat választani.

Ma már itthon is rendelkezésre állnak azok a nyersanyagok, élelmiszerek, amelyek a mediterrán étrend alapjait alkotják. Lehetőség szerint minden nap legyen nyers saláta az asztalon különböző hidegen sajtolt olajokkal, ecettel leöntve, fűszerekkel ízesítve. Együnk több halat, sovány fehérhúst, barna kenyeret.