rss
  • A korszerû táplálkozás

  • Minden élõlény, így az ember létfenntartásának az alapja a környezetével folytatott szüntelen anyagcsere, melynek során a szervezet különbözõ anyagokat vesz fel, azokat átalakítja, a szükségteleneket pedig a környezetébe visszajuttatja. Az anyagcsere folyamatok legfontosabbika a táplálkozás, amikor a szervezet a test ellátása, mûködtetése, fejlesztése, növelése érdekében táplálékot fogyaszt. A szükséges anyagokat felhasználja, a salakanyagot pedig kiválasztja a szervezetbõl.

    Helyes a táplákozás, ha a szervezet a saját mûködéséhez ideális testet, testtömeget feltudja építeni, és azt a lehetõ leghosszabb ideig mûködteti. A helyes táplálkozás tehát, a megfelelõ tápanyagok ideális arányban történõ elfogyasztásával az ideális testtömeget, ezáltal pedig a leghosszab élettartam elérését biztosítja.

    A korszerû táplákozás kritériuma az elfogyasztott táplálék megfelelõ mennyiségén, és minõségén túl az életkörülményekhez igazodó összetétel, változatosság és élvezeti érték. Tehát a táplálékunk legyen elég, legyen tápláló, legyen változatos, és legyen finom. A korszerû táplálkozási követelményeket szem elõtt tartva figyelembe kell venni az élelmiszerek energia, zsír, fehérje, ásványi anyag és vitamin tartalmát.

    A szervezet energiaszükségletét a szénhidrátok és a zsírok biztosítják

    A szénhidrátok energiatermeléshez fel nem használt mennyisége a szervezetben glikogén formájában raktározódik, vagy tartalék zsírrá alakul. Szénhidrát hiányban a szervezet tartalékainak felhasználása után, fehérjékbõl állítja elõ az energia ellátáshoz szükséges szõlõcukrot. A szénhidrátdús étrend kifejezetten kerülendõ, mivel nagy térfogata miatt erõsen igénybe veszi az emésztõrendszert, elõsegíti az elhízást, növeli a vér cukor- és zsírszintjét. Különösen a cukrok fogyasztása kedvezõtlen, mivel gyorsan emelik a vércukorszintet, túlzott inzulin elválasztást idéznek elõ, ezáltal hajlamossá teszik a szervezetet a cukorbetegségre, nem is beszélve a fogakat károsító hatásukról.

    A cukornál kedvezõbbek a poliszacharidok, mint például a keményítõ vagy a rostanyagok. Emésztésük hosszabb ideig tart, lassabban emelik a vércukor szintjét, a rostok vízmegkötõk, duzzadóképesek, növelik a telítettség érzést, hatásukra egyenletesebbé válik a szénhidrátok felszívódása. A gliceridek, vagy neutrális zsírok az emberi szervezet legfontosabb energiát szolgáltató tápanyagai, grammonként kétszer annyi energiát adnak mint a szénhidrátok, vagy a fehérjék. Az energia termeléshez fel nem használt zsírokat a szervezet zsírszöveteket képezve igen nagy mértékben, és hosszú ideig képes raktározni.

    A táplálékok zsírtartalma nélkülözhetetlen a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához, jelentõs élvezeti értékkel bírnak, valamint az elraktározott zsírok jelentõs szerepet játszanak a szervezet hõháztartásában is. A zsírok közül kiemelkedõ jelentõsége van a koleszterinnek, mivel ennek segítségével megy végbe a D-vitamin, az epesavak, a mellékvesekéreg- hormonok, és a nemi hormonok szintézise. A koleszterint a sejtek szintetizálni is tudják, azonban ha a vér koleszterin szintje magas és a sejtek több koleszterint már nem képesek felvenni, a koleszterin felesleg az erekben rakódik le, növelve ezzel a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vér magas koleszterin- és trigliceridszintje szoros összefüggésben van a táplálkozással, különösen fontos a napi zsírfogyasztás, koleszterin fogyasztásban a telített és telítetlen zsírsavak aránya.

    A szükségtelenül nagy mennyiségû és nem megfelelõ arányú zsírbevitel a vér koleszterinszintjének növekedésében, a zsírraktárak képzõdésében mutatkozik meg. Táplálkozásunkban általában, mind a mennyiségét, mind az összetételének arányát tekintve kedvezõtlen a zsírbevitel. Napi zsírfogyasztásunk 140 g/fõ, ez kétszerese az ideálisnak, ráadásul ennek 80%-a állati eredetû telített zsír. Koleszterinfogyasztásunk is hasonlóan sok: 550mg/fõ/nap.

    Az elfogyasztott koleszterin 40%-a tojásból, 10%-a sertészsírból, 22%-a sertéshúsból származik. Egy nap alatt elfogyasztható koleszterinmennyiséget tartalmaz 20 dkg sertéshús, vagy 2 db tojás. Az egészséges táplákozás tehát fogyasztási struktúránk jelentõs megváltoztatását igényli: csökkenteni kell a zsír- és koleszterinfogyasztást, a zsírokon belül pedig növelni kell a telítetlen zsírsavak arányát.

    Vigyázzunk egészségünkre!


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Új brit ünnepi szokások

    Egzotikus újdonságokkal gyarapszik az idén a karácsonyi menü Nagy-Britanniában: a hagyományos pulyka mellett a szupermarketekben olyan, eddig ismeretlen kelet-európai ünnepi ételek is megjelentek, mint a ponty és a magyar szaloncukor. Nagy-Britannia a legnagyobb olyan régi EU-tagállam, amely a 2004-es bõvítés után korlátozás nélkül megnyitotta munkapiacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország elõtt. Az évi 5-13 ezer keleti betelepülõvel számoló elõzetes...

  • A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseket

    A sárgabarack segít leküzdeni a fertőzéseketA csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek. Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. A sárgabarackban is jelen lévő B17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését. Alternatív módszerként egyre több helyen használják injekció formátumban. Gyakorlatilag az összes gyümölcs magjában megtalálható ez a vegyület.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • A sztárok étrendje és a Makrobiotika

    Boldog pillanatokat akkor élünk át, amikor harmóniában vagyunk mikro-, és makrokörnyezetünkkel. Ha ebbõl az egyensúlyi állapotból valamilyen oknál fogva kibillenünk, a kitérés irányától függõen különféle kórok „támadnak meg” bennünket. Azért, hogy ez ne törtéjen meg, mindig a középsõ vonal mentén kell mozognunk, az élet minden területén. Mivel betegségeink kialakulásához nagymértékben hozzájárul a nem megfelelõ étrend, a kiegyensúlyozó, az ökológiai renddel összhangban lévõ étkezési módot, azaz a makrobiotikát tanácsos alkalmaznunk. Modern életünk étkezési szokásai meglehetõsen távol állnak nagyanyáink bölcs táplálkozási szokásaitól.

  • Az állandó rohanás és a stressz

    Egy kutatás szerint a felgyorsult élettel járó stressz az egyik legaggasztóbb tényezõ a mai emberek életében. Az emberek gyakran az idõ szûkére hivatkozva mellõzik életükbõl a testmozgást. A mozgásszegény életmód, a túlhajszoltság, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stressz a mai kor vezetõ egészségkárosító tényezõi, és errõl az érintettek is tudnak. Egy több ezer ember megkérdezésével végzett angliai felmérés szerint a válaszoló nõk kétharmada, míg a férfiak 58 %-a válaszolta azt, hogy az elmúlt három hónapban aggodalommal töltötte el egészségtelen és stressze életmódja.

  • Grapefruit: Különleges citrusfélét az asztalra!

    Kesernyés íze ellenére érdemes kóstolgatni ezt a különleges citrusfélét. Már csak vitamintartalma és fertõtlenítõ hatása miatt is.

    A grapefruitot kesernyés íze miatt sokan egyáltalán nem szeretik, pedig minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetre.

    A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, káliumot, kalciumot, és foszfort, de van benne B, E és K vitamin, biotin, inozit és többféle ásványi anyag is.

  • Gyümölcsborverseny volt Rudabányácskán

    Rudabányácska - Ribizlibõl, berkenyébõl, szederbõl és egyéb, nem feltétlenül bornak szánt gyümölcsökbõl készült borok vetélkedtek a hét végén a különben szõlõboráról is híres zempléni térségben, a történelmi Tokaj-hegyaljai borvidékhez tartozó Rudabányácskán.

    Kozma István, a rendezvényt szervezõ Szépbánya Egyesület szóvivõje elmondta szerkesztõségünknek, hogy egy feketeberkenyébõl készült bor bizonyult a legnépszerûbbnek, de igazi kuriózumnak számított a csicsókabor is.

  • Lombikhús állatok vágása nélkül - a jövõ a mûhús?!

    Sülthusi mûhusiból?!

    Ma már nem csak a sci-fi filmekben létezik a Petri-csészében növesztett csirkefalat. Egy kutatócsoport rájött, hogyan lehet laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben ehetõ húst elõállítani.

    A kutatás során két teljesen új szövettani technikát vetett be Jason Matheny, a Marylandi Egyetem doktorandusza. Ezek segítségével egy nap megvalósítható a mesterségesszövet-elõállítás, írta a BBC.

  • A napfény enyhíti az asztmás tüneteket

    A napfény, illetve az UV-sugarak egyéb fajtái csökkentik az asztma kellemetlen tüneteit, egy friss tanulmány közlése szerint.

    Asztmás betegség során az egyén légúti szöveteinek gyulladásos állapota jön létre. A tünetek emberek millióinak életét keserítik meg világszerte. A páciensek mindennapjaik során légzési nehézségrõl, mellkasi szorító érzésrõl, köhögésrõl, zihálásról számolnak be.

  • A bennünk rejlõ boldogság

    A szakember szerint a boldogság elsõsorban képesség kérdése. És a képesség fejleszthetõ. "Boldogság, gyere haza, késõ van, gyere haza" - énekelte híres dalában Cserháti Zsuzsa. A szöveg banális, valamire azonban figyelmeztet: a boldogságra szükségünk van. De mit jelent a fogalom? "Többféle boldogság létezik" - mondja a pszichológus. "Az egyéni boldogságot akkor éljük át, amikor pályánkon sikeresek vagyunk" - fejtegeti Rusz Edit. Az önmegvalósítással azzá válhatunk, akinek, aminek születtünk. A hivatástudat aktívvá tesz, és az állandóság érzetével együtt a megújulás lehetõségét adja.

  • Mitõl pálinka és mitõl hungarikum?

    Az õsz nemcsak a szüret idõszaka, de a pálinkafesztiválok ideje is. Október elején a fõvárosban a Vigadó téren a Pálinka Promenádot rendezték meg, október 10. és 12. között pedig a Budai Várban a Pálinka- és Kolbászfesztivál csalogatja a vendégeket. De mikor neveznek pálinkának egy szeszesitalt és mitõl lesz az hungarikum?

    Kizárólag Magyarországon termett és termelt nemes- és vadgyümölcs, szõlõ és aszúszõlõ- törköly használható fel pálinka készítéséhez.

  • A gyorséttermek rabságában!

    Az Egyesült Államokban csaknem 600 kamaszkorú és nem idõs felnõtt rendszeres megkérdezésével folyik az a vizsgálat, amelyben a kutatók elsõsorban arra kíváncsiak, hogy az ételek összetételének, kalóriatartalmának feltüntetése milyen módon és mértékben befolyásolja az étlapról történõ választást.

    A gyorsétteremláncok mind népszerûbbek világszerte, de sikerüknek csak egyik oka az, hogy igen gyorsan lehet bennük megebédelni vagy vacsorázni. Egy nagy vizsgálatban még tíz további szempontra adtak választ a megkérdezettek; az eredményt a Journal of the American Dietetic Association szakfolyóirat közölte.

  • Az egészséges szív legnagyobb titka!

    A szív és érrendszeri panaszok tipikusan nyugati népbetegségnek számítanak. Létezik azonban egy anyag, aminek segítségével megóvhatjuk szívünket az esetleges problémáktól: ez az E-vitamin.

    A szív és érrendszeri betegségek megelõzéséhez és terápiájához nem elegendõ pusztán egészséges életmódot folytatnunk, és helyesen táplálkoznunk. Ha nem elégítjük ki szívünk E-vitamin szükségletét, minden igyekezet hiábavaló lehet.

  • 'Borgyilkos' ételek és illatok - mit ne egyél borivás elõtt?!

    El lehet 1-1 jó bort rontani a hozzá adagolt - nem megfelelõ - ételekkel!

    Kánikulában nincs is jobb mint egy hûs pince mélyén bort kóstolni - ám nem mindegy mikor, mit és hogyan, és az sem, milyen ételekkel és italokkal körítve próbálja a borkedvelõ felderíteni a kiválasztott nedû igazi természetét.

    Léteznek borgyilkos ételek, amelyek tönkreteszik a hegy leve igazi bukéját. Ezek közül sorolunk fel néhányat.

  • Ne együnk almát este!

    Táplálkozás, néhány betegség, egyes gyógyszerek, de akár az ellenõrizetlen uszoda vizének hatására is károsodhat a fogainkat takaró zománc.

    A fogerózió igazi civilizációs betegség: a fogszuvasodáshoz hasonlóan ma már egyre gyakoribb jelenség. Ám míg ez utóbbi kialakulásában baktériumok is szerepet játszanak, addig az eróziót az a savas környezet váltja ki, ami például bizonyos ételek fogyasztása után alakul ki a szájban. A savanykás gyümölcsök – citrom, narancs, grépfrút, kivi, alma – is károsíthatják a fogzománcot.

  • Grönlandi jégtakaróból sör!

    Legalább kétezer éves vízbõl fõznek sört Grönlandon, garantálva, hogy az alapanyag mentes a civilizációs szennyezõdésektõl. A víz az évezredek során egészen mostanáig abszolúte "jegelve" volt, utolsó cseppjéig, ugyanis az örök jégtakaróból nyerik, ez a biztosíték szennymentességére. Az elsõ, 660 hektós sörszállítmány már útban van a dán piacra. A grönlandi óvizû sör alkoholtartalma 5,5 százalékos, azaz a nedû elég erõs. Ára is: 5 euró egy palackkal (fél literessel), azaz csaknem 1400 forint.

  • Mediterrán diétával, brokkolival csökkenthetõ a rákkockázat

    London - A mediterrán diéta akár csak néhány elemének beépítése az étrendbe 12 százalékkal csökkentheti a rák kockázatát - állítják kutatók.

    26 ezer görög vett részt abban a felmérésben, amelynek eredménye szerint önmagában az olívaolaj használata kilenc százalékkal csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Az étrend része még a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiõrlésû gabonából készült termék, heti többszöri hal, napi egy-két pohár bor, valamint kevés vörös hús fogyasztása.

  • Húsvéti praktikák a konyhában

    Húsvéti praktikák a konyhábanA főtt, füstölt sonka eltartásának és főzésének is megvannak a maga titkai, amelyek nem csupán konyhai fortélyok, mivel betartásukat alapvető élelmiszerbiztonsági szabályok és egészségügyi szempontok indokolják. A sonka tárolása attól függ, milyet vásárolt a háziasszony. A hagyományos, nyers, füstölt sonkát hűvös szellős helyen kell tárolni és nem javasolt hűtőszekrénybe tenni. A nyers sonkát alaposan, lassú tűzön kell megfőzni, általában annyi órán keresztül, ahány kilós. Főzés után már hűtve kell tárolni.

  • A gyógyító méz

    Élet, erõ, egészség...

    Gyógyhatása csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetû, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölõ hatását enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják. Az apiterápia legismertebb terméke a méz. A méztermelés a méhészkedés legáltalánosabb ága. Nem kell hozzá más, mint korszerû kaptár, egészséges méhcsalád, jó méhlegelõ és némi szakismeret. Sok ezer szorgalmas méhecske tevékenységének eredménye a kellemes aromájú, csillogó, finom ízû méz.

  • Májvédõ hatású a kurkuma

    A kedvelt fûszerkeverék, a curry egyik alkotója, a kurkuma késlelteti a májkárosodást, illetve a májzsugort - közölték osztrák kutatók.

    A British Medical Journal csoporthoz tartozó Gut címû szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kurkumával fûszerezett eleséggel táplált egereknél csökkentek azok a gyulladások, amelyek a májsejtek károsodását okozzák. Korábbi kutatások is jelezték már, hogy a curry és a kurkuma jellegzetes élénksárga színét adó vegyület, a kurkumin gyulladást gátló és antioxidáns tulajdonságokkal bír.