rss
adó 1 százalék gyermekvédelem támogatása adóbevalláskor
  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Fel a kalóriákkal az étlapra!

    New York
    Vége a felelõtlen habzsolásnak: New York városa júliustól könyörtelenül megbírságolja azokat az étteremláncokat, amelyek nem tüntetik fel a fogások kalóriáit az étlapjukon.

    Az állami Étteremszövetség bíróságon támadta meg a rendelkezést, mondván az elhízás elleni küzdelem támogatására hozott törvény a vendéglátóhelyek szólásszabadsághoz való jogát sérti, amelyet az alkotmány elsõ kiegészítése (First Amendment) biztosít minden polgár számára.

  • Almakompót készítése

    Almakompót készítéseAz almakompót nagyon ízletes csemege, ráadásul például az epebetegek is fogyaszthatják, szemben a friss gyümölccsel. Az elkészítése igen egyszerű, ráadásul csak néhány percet vesz igénybe, ezért nem csak konyhatündéreknek ajánljuk. A kompót még finomabb lehet, ha egy kis citrommal vagy vaníliarúddal ízesítjük. Előbbinek a vékonyan levágott héját és a levét adjuk hozzá a forrásban lévő almához! Körtéből és birsalmából is hasonlóan készíthetünk kompótot. Előbbi gyorsabban, utóbbi lassabban puhul meg, mint az alma.

  • A Csicsóka - egy kis történelem, egy kis tudomány

    Amerikából származik. Európában, a nehéz idõkben emberek százezreit mentette már meg az éhhaláltól. Gumói károsodás nélkül vészelik át a telet a földben. Bár a burgonyának nem rokona ugyanúgy fogyasztható, mint a burgonya. Édeskés ízén sózással, változtathatunk. De a nyers salátákban az édeskés íz elõnyt is jelent. A nyers saláták összetevõjeként elkészítve legutoljára adjuk hozzá a lereszelt csicsókát, így érik össze kellõen az íze. A gumóban lévõ poliszacharidok megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, mivel ezek zöme gyümölcscukorrá, fruktózzá alakítható.

  • A cukrozott ételek és italok emelik a vérnyomást

    A sok gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása jelentõsen növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üdítõitalgyártók már az elsõ tudományos adatok ismertetésekor idegesen vitatták a vizsgálat eredményeit. Fontos, hogy ismerjük a táplálkozás, életmód és egészség összefüggéseit. Az Egyesült Államokban ennek vizsgálatára indították el a NHANES programot. Az ország lakosságát jellemzõ csoport ötezer gyermekbõl és felnõttbõl áll, akik évente nemcsak részletes táplálkozási és életmódbeli kérdõívet adnak be, de orvosi, fogorvosi és laboratóriumi vizsgálatban is részt vesznek.

  • Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénk

    Ezeket az ételeket fogyasszuk, ha egészséges és szép hajat szeretnénkMinden ember egészséges és szép hajra vágyik, hogy ez ne csak álom legyen, figyeljünk oda arra, milyen ételeket fogyasztunk, mert akadnak olyan ételek, amelyek kifejezetten erősítik a hajhagymákat, ezáltal egészséges fejbőrt és hajat eredményeznek, de vannak olyan ételek is, melyek negatívan hatnak a haj egészségére. Távol-keleti szakértők szerint tíz olyan étel van, melyek erőt és fényt kölcsönöznek hajszálainknak. Ha meg akarunk szabadulni száraz, vagy éppenséggel zsíros, netán kopasz fejtetőnktől, az alábbi ételeket pakoljuk a tányérunkra rendszeresen.

  • Gasztro csoda - A török konyha

    Törökország átmenet a Közép-Kelet és a Balkán között. Régen a török birodalom Belsõ Ázsiától csaknem Bécsig terjedt.

    Török közvetítéssel jutott el hazánkba a paprika, a paradicsom, de török hatásra terjedt el a kávéivás szokása is. Törökország lakosságának kétharmada mohamedán, és ez meghatározza az étkezési szokásokat is. Sertéshúst, sertészsírral készült ételeket nem esznek, bár ezt a rendkívül meleg éghajlat is indokolja. Sok halat fogyasztanak, amit az utcai árusok roston sütve kínálnak.

  • Kórokozók, amelyeket kötelezõen megeszünk

    A szalmonella mellett a gyors egymásutánban Ausztriában és idehaza is feltûnt listeria az egyik leggyakoribb, akár halált okozó ételbacilus.

    „Aki vett ilyen terméket, és még nem fogyasztotta el, azonnal dobja ki. Ha már evett belõle, menjen orvoshoz, mert a lappangási idõ 70 napig is eltarthat, és aztán már nem fogja tudni, mitõl lett agyhártyagyulladása” – riogatott az utóbbi napokban számos magyarországi elektronikus postafiókban landolt levél.

  • Fogyókúra - ésszerûen érdemes lefogyni!

    Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, használja ki a nyári idényt és kezdjen el egy ésszerû fogyókúrát Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történõ elkészítését.

    A fogyókúra ott kezdõdik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

    Mozgás, mozgás!

  • Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbab

    Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étel: a zöldbabA konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák. A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint a burgonyának, így igazán közkedvelt zöldség.

  • Mennyire egészségesek az almás ételek?

    Azt gondolnánk, hogy az almás ételekben, például az almaszószban ugyanannyi az egészséges, antioxidáns hatású vegyület, mint a nyers almában.

    Vigyázat, ez tévedés! A cukor nélkül készült almaszósz nemcsak finom, hanem egészséges is: kicsi a kalóriatartalma, és hasznos antioxidánsokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe. Az elsõ veszteségek a hámozáskor következnek be, de a fõzés sem tesz jót az antioxidáns-tartalomnak.

  • Káposzta félék

    10 dkg káposzta C-vitamin tartalma megegyezik a narancséval (50mg)! Igaz, hogy hõ hatására (fõzéskor, forraláskor) C-vitamin-tartalmának több mint a felét elveszítheti, ezért egyél belõle minél többet nyersen, vagy salátába keverve! Jó kálium és rost forrás, energiatartalma alacsony. Magas rostanyag-tartalma serkenti az emésztést, telít ezért fogyókúrában is nagyon jól használható, ízletes alapanyag. A savanyú káposztában lévõ mikroorganizmusok egyrészt B- és K-vitamint termelnek, másrészt elõsegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását.

  • A vörös hús fogyasztása növeli a halálozási kockázatot

    Washington - Azoknak, akik több vörös vagy feldolgozott húst esznek, nagyobb a halálozási kockázatuk - állapította meg egy nagyszabású követéses amerikai tanulmány, melynek eredményét hétfõn tették közzé az Archives of Internal Medicine címû szaklapban.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetei (NIH) és egy civil érdekvédelmi szervezet együttmûködésében 1995-ben kezdõdött az a felmérés, melyben félmilliónál több, 50 és 71 év közötti férfi és nõ étkezési szokásait és egészségi állapotát követték nyomon.

  • Egészséges táplálkozás Karácsonykor?

    A hagyományok igen fontosak mindannyiunk életében, a lelki egészség megõrzéséhez is hozzájárulnak. Van azonban egy terület, ahol még az ünnepek alatt is eltérhet a szokásostól az, aki úgy gondolja, hogy kipróbálja az ünnepi menüt másképpen. Receptekkel is igyekszünk ebben segíteni!

    A legtöbb családnál a karácsony nemcsak az együttlét, az ajándékozás, de a nagy zabálások ideje is. Halászlé, töltött káposzta, rántott hal, majonézes saláták, és persze bejgli meg számtalan apró és nagyobb sütemény kerül ilyenkor az asztalokra.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítik

    Őszi és téli zöldségek és gyümölcsök, melyek egészségesek és még a fogyást is segítikAz alábbi őszi gyümölcsök és zöldségek, nem csak egészségesek, de esetleg még a fogyásban is segíthetnek. Ha őszi ételről van szó, akkor természetesen először mindenkinek az alma és a tök jut az eszébe. Ez a két élelmiszer kétségtelenül remek energiaforrás - mi sem hagyjuk le őket a listáról -, azonban van még néhány zöldség és gyümölcs, melyeknek fogyasztását érdemes fontolóra vennünk. 1. Alma: Az alma kétségtelenül kiváló munkahelyi uzsonna vagy tízórai. Alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor pont eléggé édes.

  • Téi depresszió ellen egyen megfelelõ ételeket

    A magnézium nyugtatóan hat az idegekre, izmokra, hatására javul a memória és a tanulási képesség.

    Hiányában idegesség, álmatlanság, fáradtság jelentkezhet, és nõ a szívbetegségek és a diabétesz kockázata. Pótlásáról a zöld levelû zöldségek, napraforgómag, sütõtök és teljes kiõrlésû gabonák fogyasztásával gondoskodhatunk. A pajzsmirigy alulmûködés tartós fáradtságot, lelassultságot okozhatnak. Kezelõorvossal egyeztetve, a jód pótlásával a tünetek enyhíthetõk. A jód természetes forrásai a tenger gyümölcsei, ehetõ algák, halak és a tojás.

  • A gomba, mint húspotló?!

    Mivel a legfontosabb alkotóeleme összetételét tekintve az állati fehérjéhez hasonló, a gomba akár húspótlóként is számításba jöhet. Ezek az apró élõlények rendkívül sok, az emberi szervezet számára fontos tápanyagot tartalmaznak.

    Az értékes összetevõket azonban emészthetetlen sejtfalak ölelik körül, melyeket az emésztõenzimek nem tudnak megfelelõen lebontani.

  • Miért olyan egészséges az olajbogyó?

    Az erek falára kifejtett jótékony hatás mellett egyre több tanulmány számol be az olajbogyóban található anyagok daganatnövekedést gátló képességérõl is.

    Sokat hallhattunk már arról, milyen egészséges az olívaolaj. Európa mediterrán országainak lakói jellemzõen jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

  • Amit a Fröccsrõl tudni kell

    Egy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hõség idején még vermelt jéggel hûtött spriccert ittak. A millennium után az elõzõ századfordulón kezdõdött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi mûvek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor...

  • Ajándékok a gyerekszobában

    Az ajándék értékét nem az ára, mérete, csillogása, hanem személyessége határozza meg. Ez a szemlélet már kicsi gyermekkorban kialakítható, sõt: kialakítandó. Mit és hogyan ajándékozzunk gyermekeinknek? Hogyan változik meg a karácsonyi ünnep, ha egy kisbabával bõvült a család, errõl is olvashatnak írásunkban. A kisbabáknak a karácsony még inkább nyûg, mint ünnep. Õk annyit érzékelnek az egészbõl, hogy nagy a felfordulás, és ismeretlen, viszont annál illatosabb nagynénik puszilgatják, ahelyett, hogy békén hagynák a megszokott anyaölben.