rss
  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gomba

  • Fogyókúrás étrendbe is kiváló alapanyag a gombaNyaranta sokaknak mindennapi betevő, másoknak ínyencség a gomba, melynek jótékony hatásai alig ismertek. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle. Napról-napra egyre szélesebb választékban köszön vissza az élelmiszerboltok polcairól. A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. Fogyasztása minimális kalóriabevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

    loading...

    Az ehető gombák 90 százalék vizet, 2–6 százalék szénhidrátot és csak nagyon kevés zsírt tartalmaznak. 100 gramm gomba 20–40 kalóriát tartalmaz. Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel glükóz- és mannittartalma csekély.

    A kínai orvoslásban vérnyomás-, koleszterinszint-csökkentő gyógyszerként használták. Egyes gombafajok tébécéellenes, míg mások tífuszellenes, illetve rákellenes antibiotikumot is tartalmaznak. Energiatartalmuk alacsony, ezért fogyókúrás étrendhez és cukorbetegek diétájához is kiváló.


    Ásványi anyagok közül foszfort, káliumot, kevés karotint, C-, D- és K-vitamint, valamint pantotensavat tartalmaz. A gombában található lecitin csökkenti a koleszterinszintet, minthogy a koleszterint és egyéb zsírokat vízben diszpergálódó formává alakítja, így kiürülnek a szervezetből. Tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot.

    Nagyobb mennyiségű gomba fogyasztása csökkentetheti a mellrák kockázatát, főleg zöld teával együtt hatékony. A gombát felhasználjuk levesnek, főételként, illetve salátának. Egyre több gombamérgezésről hallani, ezért a beszerzésekor legyünk körültekintőek. Kizárólag boltban vásárolt, vagy gombaszakértő által bevizsgáltakat vásároljunk.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Szilva: A mi gyümölcsünk

    Hogyan dolgozták fel hagyományosan a szilvát? A népi konyha igen leleményes módszereket és eszközöket hagyott ránk.

    A szilva legõsibb és legtermészetesebb tartósítási eljárása az aszalás. A tûzrakás feltalálása óta az õsember ezzel a módszerrel tette a téli tárolásra alkalmassá a datolyát, a fügét és a szõlõt is. Kezdetben a Nap melegével aszaltak, késõbb egyszerû aszalókat építettek, a múlt századbeli konyhában a tûzhely sütõjében távolították el a felesleges víztartalmat a friss szilvából.

  • Mediterrán étrenddel csökkenthetõ a krónikus betegségek kockázata

    Róma - A zöldségben, gyümölcsökben gazdag mediterrán étrend tényleges védelmet biztosít a daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus kórképek ellen - jelentették be olasz kutatók.

    Francesco Sofi, a Firenzei Egyetem táplálkozástudományi szakértõje és kollégái 12 nagyszabású nemzetközi követéses vizsgálat anyagát elemezték. A kutatásokban 1,5 millió ember vett részt, akiknek sorsát 3-18 éven át követték nyomon.

  • Lendülettel a tavaszba

    Kettõsség jellemzi a kedélyállapotunkat: a levertségtõl szinte képtelenek vagyunk kikelni az ágyból, aztán csaknem szétvet az életöröm és a tetterõ. A hosszabb nappali fényre ugyanis több boldogsághormon kilökõdésével válaszol a szervezet, viszont még jócskán termelõdik a melatonin nevû, alvást elõsegítõ hormon is. Nem kis megerõltetésbe kerül az átállás, sokan még májusban is fáradtságra, levertségre panaszkodnak. Gyûrjük le a tavaszi fáradtságot, hiszen ez nem betegség.

  • Növelik az optimizmust a zöldségek

    Az egészséges növényi vegyületek, a karotinoidok legmagasabb vérszintjével rendelkezõ emberek általában optimistábban is gondolkodnak a jövõt illetõen - állítja egy most publikált kutatás. A kutatók már régóta elismerik, hogy összefüggés fedezhetõ fel a lelki és a testi egészség között. A kutatások többsége azonban a rossz pszichológiai mûködésre, például a depresszióra és szorongásra, valamint ezek egészségre gyakorolt hatásaira összpontosított. A kutatás elsõ alkalommal mutatott ki összefüggést az optimizmus és a karotinoidok magasabb szintje között.

  • Ráncos leszel a rágótól

    A plasztikai sebészek szerint a rágózás lehet, hogy jót tesz a fogaknak, de kifejezetten elõnytelen az arcbõrnek, mivel elõsegíti a ráncosodást.

    Dr. Joel Schlessinger Omahában dolgozó plasztikai sebész nyilatkozott az MSNBC-nek, a rágógumi által okozott kozmetikai panaszokról. A szakértõ arról beszélt, hogy több páciense is gyakran rágózik, és esetükben kivétel nélkül megfigyelhetõ egy olyan ráncosodási folyamat, amely csak a rágógumi fogyasztásából eredeztethetõ. Ez jellegzetes ráncokat hoz létre, amelyek a száj körüli bõrfelületeken alakulnak ki.

  • A gyógyító zsálya

    A zsályát sokrétûen használhatjuk. Leggyakrabban torokfájás, mandula- vagy fogínygyulladás esetén alkalmazzák, de ételek ízesítésére is kiváló.

    A sokféle zsályafaj közül gyógyításra az orvosi zsálya a legalkalmasabb. A levelek erõs aromája a szárítással fokozódik. A több száz éves tapasztalat mellett a tudományos vizsgálat is kimutatta, hogy a zsálya jelentõsen mérsékli az izzadékonyságot. Teája elfogyasztása után a legerõsebb hatását két-három óra múlva fejti ki, és akár három napig is tart.

  • A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy fejlõdését

    A halfogyasztás segítette elõ az emberi agy robbanásszerû fejlõdését kétmillió évvel ezelõtt - vélekedik az a nemzetközi kutatócsoport, amely 2004 óta végez feltárásokat Kenya északnyugati részén, a Rudolf-tó (Turkana-tó) keleti partján. A csoport, amely ausztrál, brit, dél-afrikai, egyesült államokbeli és kenyai tudósokat tudhat tagjai között. A kutatók 2004 és 2009 között végeztek ásatásokat a térségben, ahol a vastag hamurétegnek köszönhetõen pontosan meghatározhatták, hogy 1,95 millió éves helyszínrõl van szó - olvasható a George Washington Egyetem honlapján.

  • Csapvíz, vagy ásványvíz?

    Elsõ számú élelmiszerünk, legfontosabb italunk, testünk legtömegesebb összetevõje, legjobb mosó- és oldószerünk: a víz. Annyira fontos és annyit beszélnek róla, hogy már nem tudunk kiigazodni az információkon, milyen vizet is kellene innunk.

    A naponta megivott víz nélkül nem tudna szervezetünk megszabadulni a fölösleges mennyiségû szervetlen sótól és a táplálkozáskor keletkezõ salakanyagoktól, az élvezeti cikkekkel vagy élelmiszerrel óhatatlanul bevitt mérgektõl, tartósítószerektõl, gyógyszermaradványoktól.

  • Az asztali etikett szabályai

    Ha az étkezésrõl esik szó, az emberek általában az ételekre és a hozzá kapcsolódó különbözõ receptekre, fõzési tippekre gondolnak. Pedig ehhez a témakörhöz hozzátartozik az is, hogy az etikettrõl beszéljünk. Mit és hogyan illik elkészíteni, ha vendégeket hívunk, illetve hogy az asztali etikett alapszabályai mit is tartalmaznak. Kerekes Gábor protokollszakértõ a Pantene Szép­ség­hétvégén tartott elõadásában elmondta: ha vendéget hívunk, mindenképpen érdemes idõben tisztázni, hányan fogadták el a meghívásunkat.

  • Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget

    Csontjaink védelme érdekében fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldségetHa sok fehérjét és gabonaszármazékot eszünk, akkor a testünk sok savat termelhet - mondják a tudósok, s ez növelheti a kalciumkiválasztást, így gyengítheti a csontokat. Egy új tanulmány szerint azonban, ha fokozzuk a lúgbevitelt, például úgy, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, akkor az erősítheti a csontokat. A felmérés során 171, ötven fölött járó férfit és nőt kértek arra, hogy szedjen egy gyógyszert. Egyeseknek placebót, másoknak kálium-bikarbonátot, nátrium-bikarbonátot vagy kálium-kloridot adtak három hónapig.

  • Sherrys csirkemáj tojáságyon

    Ha magamba nézek, akkor el kell ismernem, hogy némiképpen vonzódom a bonyolultabb ételek elkészítéséhez, s alapvetõen nem hiszek a hamarlevesekben és a villámvacsorákban. Tõlem függetlenül azonban léteznek ilyenek, s ráadásul nem is feltétlenül az ördögtõl való sötét dolgokról van itt szó. Példának okáért ott a csirkemáj, amely végtelenül sokoldalú, illetve a tojás, amely mindig kéznél van, és közismerten igen gyors tempóban elkészíthetõ, akárcsak a csirkemáj. A kettõ pedig boldog házasságban egyesíthetõ, s megkóstolásukkor a mi boldogságunk sem lesz lebecsülhetõ. A megtisztított, nagyobb darabokra vágott 40 dekányi májat 3-4 perc alatt pirítsuk meg nagy lángon, egy evõkanál vajon.

  • Nem káros a szénhidrátszegény diéta!

    Kifejlesztése óta sok támadás érte a szénhidrátszegény fogyókúrát javasló Atkins diétát. Sokan ugyanis azt gondolják, hogy a szénhidrátok visszafogása, és a fehérje alapú tápanyagok változatlan mértékû fogyasztása nem egészséges. A fõként húsokban, tojásban és tejtermékekben elõforduló fehérjék túlzott fogyasztása ugyanis érrendszeri megbetegedésekhez vezet. És az Atkins diéta - az ellenzõi szerint - éppen az utóbbit segíti elõ a korlátozatlan fehérjebevitel lehetõvé tételével.

  • Sörös vagy boros páclével a rák ellen

    Sütés közben rákkeltõ anyagok keletkeznek a hús felszínén. Pácolás sörben vagy vörösborban gátolja a rákot okozó vegyületek kialakulását, ezért csökkenti a rosszindulatú daganatok kockázatát. Portugál kutatók biztató eredményeit a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóirat közölte. Rákkutatók már évekkel ezelõtt felhívták a figyelmet arra, hogy a sült hús evése és a gyomor-bél daganatok között összefüggés lehet: aki sok marhahúst fogyaszt és különösen akkor, ha a húst erõsen sütve szereti, nagyobb esélye van arra, hogy rosszindulatú betegsége lesz, mint azoknak, akik csak ritkábban esznek bélszint, akkor is csupán alig megpirítva, angolosan.

  • Legyen drága az egészségtelen étel!

    Táplálkozástudományi oktatásnál is eredményesebben lehet a fiatalokat az egészségesebb táplálkozásra rávenni, ha emelik a kerülendõ ételek árát - derült ki az Archives of Internal Medicine szaklapban közölt amerikai tanulmányból.

    A túlsúly, elhízás kezelésére már sok szakember javasolta a hizlaló élelmiszerek adójának emelését. Ezt bizonyos helyeken, például New York államban vagy Philadelphiában megtették, de a módszer mindenütt sok vitát váltott ki és eredményességét még nem sikerült bizonyítani.

  • A gesztenye - egész évben fogyasztható gyümölcs

    A szelíd gesztenye Svájc D-i részétõl kezdve Olaszországon át hazánkig, fõleg Zala-, Vas-, Sopron-megye egyes részein elterjedt. A gesztenye nyersen nem élvezhetõ ezért általában sütik, de fõzve is tálalható. A nemes gesztenye, a szelíd gesztenye teljesen pótolni tudja a gabonaféléket, a dióféléket, a burgonyát. Egyes vidékeken igazi néptáplálék, még kenyérfélét is sütnek belõle. A külsõ kemény burkolatán kívül el kell távolítani a belsõ bõrt is. Ezeket a héjakat nem kell eldobni, meg kell szárítani, megõrölni. Szilíciumtartalma miatt értékes.

  • Új divatzöldség, vagy hasznos táplálék a medvehagyma?

    Fokozza az étvágyat és az emésztõrendszer mûködését. Vérnyomáscsökkentõ és vérzsír csökkentõ hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetõen pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

    A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felsõ légúti megbetegedések megelõzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertõtlenítõ, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentõ hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését.

  • Az ünnep süteménye: a mézeskalács

    Õseink a mézeskalács készítés tudományát feltehetõen még az Etelközbõl hozták magukkal. Tápláló, egészséges és tartós élelmiszer volt ez a sütemény, így nem véletlen, hogy könnyen nagy népszerûségre tett szert. Az Indus-folyó völgyében talált 3000 éves leletek tanúsága szerint az emberiség már nagyon régen ismerte a mézet. A középkorban Magyarországon is fontos kereskedelmi cikk volt. Nem véletlenül, hiszen az emberek ezen a vidéken nem ismertek még más édesítõszert ebben az idõben.

  • Agyfagyást okoznak a hideg ételek, italok

    Az „agyfagyás” tényére 1967-ben jöttek rá, amikor is feltalálták a jégkását, amit ha valaki gyorsan iszik, fájdalmat tapasztal.

    Akár hiszitek, akár nem, az agyfagyás valóban létezik, tudományos nevén sphenopalatine ganglioneuralgia – ként emlegetik (próbáld meg kimondani). Ha valaki valami nagyon hideget fogyaszt, akkor a szájpadlásodban a vérerek összehúzódnak. Ez az idegeket arra készteti, hogy jelet küldjön az agynak, hogy nyissa meg õket. Ez a folyamat okoz fájdalmat, ami általában 30 - 60 másodpercig tart, ugyanis ennyi idõbe telik, amíg a vérerek ismét kitágulnak.

  • Veszélyes kontaktlencse

    A világ lakosságának 50%-a látáskorrekcióra szorul, a szemüveget pedig egyre többen helyettesítik kontaktlencsével számos elõnyére való tekintettel.

    A lencsék tökéletes látást biztosítanak mindenféle idõjárási körülmény esetén, a látómezõt pedig nem korlátozza a szemüvegkeret. Általában a fiatalok hordanak kontaktlencsét, de az egynapos, hosszan viselhetõ lencsék feltalálása óta konkurenciát jelentenek a szemüvegnek a 45 év fölöttiek körében is.

  • Ázsia és a tészta

    Ázsiában négy fõ alapanyagból gyártanak kifõzni való tésztát, sokszor még ma is kézi módszerekkel.

    Délkelet-Ázsiában fõként rizsbõl és mungóbabból, Japánban hajdinából, Kínában pedig ehhez járul a mienkhez hasonló búzalisztbõl készült tojásos tészta. A rizsliszt-tészta áttetszõ, fõzéskor egészen kifehéredik. Különbözõ szélességû metélt formájában, illetve nagyobb négyszög alakra vágva kapható. Ez utóbbit töltött tésztatáskákhoz használják. A rizslisztbõl készült tésztát elõször meleg vízzel kell felönteni, majd ha megpuhult, 2-3 percig fõzni.

loading...