 A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.
A malájok különleges gyümölcse a pomelo, amely kicsit a grapefruitra hasonlít - nemcsak finom, de élettani hatásai is kiválóak. A grapefruit rokona is lehetne ez a hozzá igen hasonló déligyümölcs - ugyancsak vastag héjú, szivacsos citrusgyümölcs, utóbbiak között méretét tekintve a legnagyobb fajta. Hazánkban nem honos, de jótékony hatásai miatt érdemes kipróbálni. A pomelo esetében sem mindegy, milyen állapotában fogyasztjuk. Éretten sárgás, halványzöldes színe van, a húsa rózsaszíntõl kezdve mélyvörösig is terjedhet. A már kifejezetten sárga héjút érdemes megvenni, mert az a legédesebb.		Mivel hazánkba messzirõl hozzák, mindig alaposan tisztítsuk meg fogyasztás elõtt! Legérdemesebb nyersen enni, hogy az ízét is élvezzük ennek a különleges gyümölcsnek. Héja vastag, de könnyen le lehet fejteni. A pomelo gerezdekre szedve ehetõ, vagy a grapefruithoz hasonlóan. Sokan érzik savanyúnak, kis cukor hozzáadásával ízletesebbé tehetjük. Háromtól kilenc hétig is eláll, de hûvös helyen kell tárolni.

Ennek a különleges gyümölcsnek számos kedvezõ hatása van az egészségünkre. Mint általában a citrusok, a pomelo is tele van C-vitaminnal. Ezen felül azonban magas a kalcium- és kálium tartalma. Igen jól alkalmazható a vérnyomás szabályozására, és remek immunerõsítõ is. Délkelet-Ázsiában levelébõl, virágaiból és kérgébõl is készítenek fõzeteket, melyeket alkalmaznak kolerára, epilepsziára, de duzzanatok és ekcéma kezelésére is.
Energiatartalma alacsony, ezért ajánlott a diétázóknak is. Kiváló koktél készíthetõ ugyanakkor belõle, több koktél kihagyhatatlan alkotóeleme. Vastag héjából lekvárt is fõznek. Elõszeretettel alkalmazza a kínai konyha, héját fûszerként vagy kandírozott formában is használják, de õk általában mindenféle citrusgyümölcs héját bevetik, ha ízesítésrõl van szó.