Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A leves elõételnek is tökéletesen beválik: 2-2,5 dl leves elfogyasztásával már megkezdõdik a telítõdés folyamata, amely után már kisebb adag fõétellel is beérjük. Az amerikai Pennsylvania Egyetem egyik kutatása szerint a rendszeresen levest fogyasztók mintegy 20 százalékkal kevesebb energiát visznek be szervezetükbe.
Amennyiben a levest fõfogásként - azaz valamivel nagyobb mennyiségben, bõségesebb tartalommal - fogyasztjuk, hozzájutunk a szükséges napi vitamin- és ásványi anyag mennyiséghez is. A diétához fõzött levesek ideális esetben sok friss, szezonális zöldséget tartalmaznak, emellett gazdagok fehérjében (bab, borsó, sovány hús vagy hal formájában) és egészséges, azaz telítetlen zsírsavakat is tartalmaznak.
A tejszínes, krémesített változatok tabunak számítanak, a joghurt és túró alkalmazása ugyanakkor megengedett. Az ideális fogyókúrás levest rövid idõ alatt el lehet készíteni, majd utána - szükség esetén - gyorsan újramelegíthetõ, tehát az irodába is magunkkal vihetjük ebédre, vagy este, könnyed vacsoraként is fogyaszthatjuk. Ha pedig éppen kedvenc zöldségünk szezonja van, a nagyobb mennyiségben megfõzött kész leves le is fagyasztható "ínségesebb" idõkre.
Az instant levesek, levesporok vagy leveskonzervek esetében ugyanakkor nagyfokú elõvigyázatosság ajánlott. Ezek a termékek rendszerint nagy mennyiségben tartalmaznak sót, mesterséges ízfokozót, tartósítószert és egészségtelen transzzsírokat. Az alkotóelemek listájának áttanulmányozása mellett az adott termék energiatartalmát is meg kell nézni, ugyanis sok esetben a kicsinek látszó tasakos vagy dobozos adag már egy komplett étkezés energiáját tartalmazza. Ha tehát még emellett fõétkezést is tervezünk, a fogyásról jobb, ha leteszünk.