2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika

A rákos sejtek elpusztításában is segíthet az erõspaprika
Az erõspaprika égeti zsírt, csökkenti a fájdalmat, gátolja a fertõzést, sõt a rákos sejtek elpusztításában is segítséget nyújthat.

A paprika Szent-Györgyi Albert munkássága révén tett szert világhírnévre, a C-vitamin tartalmának felfedezése Nobel-díjat jelentett a magyar kutató számára. A paprika termesztése azonban több ezer éves hagyományokra nyúlik vissza. Õshazája Mexikó, de számos nép konyhájában és gyógyszertárában is megtalálható évszázadok óta.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A fogyókúrázók körében nagy népszerûségnek örvend az erõspaprika, mivel növeli a testünk hõmérsékletét, serkenti az anyagcserénket, ezáltal a zsír energiává történõ átalakításában hatékony segítséget nyújt.

Az erõspaprika hatóanyaga a kapszaicin, mely a bõrön és a nyelven igen erõs, égetõ érzést vált ki. Veszélyes és fájdalmas lehet a szembe, az orrba, a szájba vagy a torokba kerülve. A kapszaicint tartalmazó paprikakivonat egyik fõ alkotóeleme a könnygáznak valamint az önvédelmi sprayknek is. A kapszaicin nem oldódik vízben, csak zsírban és alkoholban, ezért nem lehet vízivással enyhíteni az égetõ tüneteket.

Egyes kutatások szerint a kapszaicinnak megelõzõ és preventív szerepe lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A gyógyászatban évszázadok óta fájdalomcsillapítóként és immunerõsítõként is alkalmazzák a kapszaicint, alkalmas a meghûlés tüneteinek enyhítésére. Fertõzésgátló, látást élesítõ, vérzést csillapító és cukorbetegséget gyógyító hatása is ismert, elõbbi miatt a malária és a kolera gyógyszereként is számon tartják. Amerikában a hascsikarás ellenszereként használják a paprikapálinkát

Az egyik legújabb fejfájás-csillapító orrspray hatóanyaga is a kapszaicin, mely elõször égõ hatást vált ki, majd az orr nyálkahártyáinak idegvégzõdéseit érzéketlenné teszi, és ellazítja az ereket és az arcizmokat.

A nottinghami egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a kapszaicin képes elpusztítani a rákos sejtekben az energia termeléséért felelõs mitochondriumokat, és ezzel a beteg sejt pusztulását okozza. A kapszaicin rákmegelõzõ hatását magyar tudósok kutatásai is megerõsítik. A kapszaicin ráadásul itt is szelektíven hat, ugyanis az egészséges sejteket nem támadja meg. A kapszaicin sikeresen alkalmazható a rákellenes kemoterápia során, hiszen a kezelésnek gyakori mellékhatása a szájnyálkahártya gyulladás. Ez kapszaicin tartalmú bonbonok szopogatásával orvosolható.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!