rss
  • Halászlé

  • Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

    HalászléA pontyot megtisztítjuk, megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük.

    Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.

    Hozzávalók:

    - 1,5 kg ponty,
    - 5 fej vöröshagyma,
    - 2 paradicsom,
    - 2 paprika,
    - 2 evőkanál pirospaprika


    Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Aszpikos sonkatekercs

    Hozzávalók: 8 vékony szelet gépsonka, 20 dkg juhtúró, 3 evõkanál reszelt ecetes torma, 40 dkg franciasaláta, 1 evõkanál zselatinpor, 3 dl húsleves (lehet kockából is).

  • Gombás-sajtos csirkemell sütõben

    Hozzávalók: csirkemell, csirke fûszersó, paradicsom, hagyma, gomba, só, bors, majoránna, pirospaprika, tejföl, trappista sajt, olaj a sütéshez.

  • Almás káposztasaláta

    A vékony metéltre vágott káposztát összekeverjük a héjastól kisebb szeletekre darabolt almával és megöntözzük citromlével, megsózzuk, teszünk rá kevés õrölt köménymagot és ráöntjük az ecetes salátalevet. 2-3 órán keresztül hûtõszekrényben érleljük.

  • Gombapörkölt szegfûgombából

    Hozzávalók: fél kg szegfûgomba (csibegomba, tyúkgomba), egy nagy fej hagyma, 3 ek olaj, só, 2 ek paprika.

  • Kukoricás-sonkás tésztasaláta

    A tésztát fõzd ki. A sonkát vágd csíkokra, a hagymát apróra. A tejfölt keverd össze a kefírrel, a mustárral, cukorral, borssal, sóval és citromlével. A leszûrt tésztához add hozzá a kukoricát, sonkát, hagymát és végül öntsd le a mártással. Jól keverd össze és tedd 1-2 órára hûtõszekrénybe, hogy jól összeérjen.

  • Szárazborsó fõzelék

    Hozzávalók 4 személyre:

    40 dkg (zöld vagy sárga) száraz borsó, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt kolbász, evõkanál olaj, 2 evõkanál liszt

  • Csokis keksz

    Hozzávalók:

    - 50 dkg sima liszt
    - 20 dkg zsír
    - 20 dkg porcukor
    - 1 csomag sütõpor
    - 1 csomag vaníliás cukor
    - 2 tojás
    - 10 dkg kókuszreszelék
    - 1 púpos evõkanál kakaópor
    - 1 dl tej

    A tetejére:

    - 6 dkg tortabevonó
    - 2 dkg margarin

  • Vörösboros sonka

    Hozzávalók: 1,5 kg füstölt sonka, 15 dkg sárgarépa, 12 dkg fehérrépa, 1 fej hagyma, 4 dl vörösbor, babérlevél, kakukkfû, egész bors, olaj.

  • Sváb májgaluskaleves

    6 dkg vajat habosra keverünk, összekeverjük 20 dkg elkapart marhamájjal, három tojással, egy beáztatott és jól kinyomkodott zsemlével, 5 dkg zsemlemorzsával, kevés majoránnával.

  • Almaleves

    Hozzávalók 4 személyre:

    fél kg alma, 1 citrom leve, 15 dkg porcukor, 2 db szegfûszeg, 1 mokkáskanál õrölt fahéj, 1 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 1 evõkanál liszt, 1 dl tejszín

  • Sajtos rizsgombóc

    Hozzávalók: 20 dkg rizs, 1 evõkanál paradicsompüré, S dkg sajt, só, zsemlemorzsa; a sütéséhez olaj,

  • Gombás marhatokány sültzsömlével

    Hozzávalók: 60 dkg marhaapróhús, 12 dkg sampinyon gomba, 2 evõkanál liszt, 1 evõkanál cukor, 2 dl joghurt, 1 dl tejszín, 2
    evõkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 db babérlevél, só, bors, majoránna, mustár ízlés szerint.
    Körethez: 4 db zsemle, 4 szelet baconszalonna, 5 dkg parasztkolbász, 6 evõkanál liszt, 3 db tojás, 2 evõkanál étolaj, 1 fej
    vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors.

  • Fügés kacsasült

    Hozzávalók:

    - 1,5 kg egész kacsa
    - 3 ek olvasztott vaj
    - 1 db nagy vöröshagyma négybe vágva
    - 1 db babérlevél
    - 0,5 tk õrölt köménymag
    - 2 tk szárított kakukkfû
    - 1 tk õrölt bors
    - 1 tk só

    Fügés narancsmártáshoz:

    - bõ 3 dl friss narancslé
    - 5 dkg cukor

  • Tejfölös palacsinta

    Hozzávalók: 20 palacsinta, 3 pohár tejföl, 2 dkg vaj, 10 dkg szõlõszem, 10 dkg rumba áztatott mazsola, 10 dkg porcukor.

  • Örmény zöldség

    Elkészítése: 80 dkg burgonya, 40 dkg padlizsán, 30 dkg paradicsom, 2 zöldpaprika, 1 kis fej hagyma, 10 dkg vaj, petrezselyem, kapor, só;

  • Keménymagos, vagy rántottleves

    Nem nagyon kedvelt, de annál egészségesebb s beteg gyomornak nagyon ajánlatos leves. A készítése is nagyon egyszerû s azéert még sem éppen könnyû.

  • Almapuding

    25 dkg finomlisztet, 25 dkg borjú- vagy marhafaggyút, egy púpozott kávéskanál gyömbért, kevés sót összekeverünk, és hideg vízzel olyan sûrû tésztát készítünk belõle, hogy ne ragadjon a kezünkhöz.

  • Majonézes karfiolsaláta

    30 dg zöldjétõl megszabadított és megtisztított karfiolt vegetás vízben fõzzünk meg
    és kisebb darabokra vágva keverjük fél adag tartármártáshoz.

  • Sült csülök töltve

    Hozzávalók:

    - 2,5 kg sovány csülök
    - 1 ek só
    - 1 tk egész bors
    - 3 gerezd fokhagyma

    Töltelékhez:

    - 25 dkg darált sertéshús
    - 8 dkg rizs
    - 2 ek olaj
    - 1 tk só
    - 1 mk õrölt bors
    - 2 mk majoránna
    - 1 db közepes vöröshagyma
    - 1 db tojás

    Sütéshez:

    - 1 ek olaj
    - 1 dl sör

  • Rakott palacsinta

    Hozzávalók: palacsinta, vaníliás cukor, dió (cukros dió), cukros kakaó, tojásfehérje, baracklekvár.