2024.04.26. - Ervin

Igazi farsangi fánk

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 6 tojássárgája, 3 dkg élesztõ, 5 dl tej, 7 dkg vaj, 1 evõkanál cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A tálaláshoz: 2 dl sárgabaracklekvár, 2 evõkanál rum.

A szétmorzsolt élesztõt a cukorral összekeverve 2 dl langyos tejbe öntjük, és jól összekeverjük. Letakarjuk és felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a liszt közepébe, amibe beletesszük a felfutott élesztõt, a tojássárgákat, a sót, a vaníliás cukrot és a megmaradt, langyos tejet.

A tésztát jól kidolgozzuk (ez a robotgép tésztakeverõjével igazán nem nagy munka), végül a vajat is beledagasztjuk. Cipót formálva belõle, liszttel meghintett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, és addig kelesztjük, amíg a térfogata duplájára nõ. Ezután lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott pohárral vagy nagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk.

Negyedóráig még a deszkán hagyjuk kelni, ezután 180 C°-ra hevített olajban 2 -3 perc alatt szép pirosra megsütjük. Egyszerre csak néhány darabot tegyünk az olajsütõbe, mert a fánkok térfogata sülés közben megnõ. A sárgabaracklekvárt a rummal és 2 evõkanál vízzel simára keverve, a fánkok mellé tálaljuk. Csak frissen jó igazán! Kissé munkaigényes, ám nagyon finom.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!