2024.04.26. - Ervin

Gombás nyúlpaprikás

Hozzávalók: 4 db házinyúl comb, 200 g nyúlmáj, 100 g füstölt szalonna, 50 g olaj, 50 g vöröshagyma, 50 g zöldpaprika, 150 g szegfûgomba, vagy sampion, 50 g olaj, 15 g fûszerpaprika, ízlés szerint: só, õrölt bors, 1 dl tejfel, 1 dl tejszín, 50 g liszt.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Túrós galuska: 300 g liszt, 2 db tojás, 100 g túró, 1 dl tej, ½ csomag sütõpor, só.

Elkészítés:

A nyúlcombokat lehártyázzuk. A lehûtött füstölt szalonnát gyufaszál nagyságú csíkokra daraboljuk, és spékelõtûbe tesszük. A combokat rostjaival párhuzamosan megtûzdeljük, spékeljük. Sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk és kevés felhevített olajban, elõsütjük. Készítünk egy pörkölt szaftot. Olajban a finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk, cikk zöldpaprikát teszünk hozzá, majd oldjuk a fûszerpaprika gyönyörû színét.

Azonnal kevés felengedjük, mert különben a paprika megég, fekete és keserû lesz. A kiforralt pörköltszaftba tesszük az elõsütött nyúlcombokat. Mindig kevés víz hozzáadásával párolgatjuk. Közben a gombát gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és ha sampiont használunk, cikkekre felvágjuk. Ha a hús félpuha, hozzátesszük a gombát, nyúlmájat. Így készre pároljuk, majd tejfeles-tejszínes habarással sûrítjük a gombás nyuszit. A habarásnál a lisztet tejfellel, tejszínnel simára keverjük, és vízzel tejszín sûrûségûre hígítjuk. A forrásban levõ ételhez egyszerre hozzáöntjük, jól elkeverjük és kiforraljuk, hogy ne legyen liszttízû. Bársonyos, kellemes gomba ízû, tejfel sûrûségû mártást kell kapnunk. Tálaláskor a nyúlcombokra egy-egy nyúlmájat teszünk, és a gombamártással leöntjük. Tejfellel, zöldpaprikával, és túrós galuskával fenséges.

A túrósgaluska elkészítésekor a felütött tojáshoz tesszük a tejet, áttört túrót, sót. A lisztet ½ csomag sütõporral elkeverjük, és a túrós tojásos masszával összekeverjük. Közepes keménységû galuskát készítünk. Ügyeljünk arra, hogy ne dolgozzuk ki a tésztát. Egy órát pihentetjük, majd forrásban lévõ sós vízbe szaggatjuk evõkanállal. Így még különlegesebb ez a köret. Vannak olyan települések, ahol zöldborsó nagyságúra szaggatják a túrós galuskát. Tálaláskor füstölt reszelt sajttal megszórva, tejfellel meglocsolva kínálják.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!