8 vékony karéj kenyér, 2*2 cm-es kockákra vágva vagy 25 dkg-s vekni kicsipkedett belseje, olívaolaj, tengeri só és frissen õrölt bors, 1 nagy marék friss mentalevél, 20 dkg pancetta vagy húsos szalonna (én most erdélyi szalonnát használtam), 1 cs zöldhagyma, durvára aprítva, 2 diónyi vaj, 50 dkg zöldborsó, 1,1 l alaplé, 1 dl tejszín, a tálaláshoz tejföl
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A felaprított hagymát olajon megpárolom 3 perc alatt, közben hozzáadaom a maradék mentát, sózom, borsozom. Jól felemelem a hõfokot, úgy adom hozzá a borsót és az alaplevet. Felforralom, majd hozzáadom a tejszínt s így fõzöm még 15 percig. A kész levest merülõmixerrel pürésítem - maradnak benne egész szemek, de az úgy a jó szerintem. Újra megkóstolom és fûszerezem ha úgy találom.
A forró levest tálakba szedem, egy kanál tejfölt ültetek a közepére, megpermetezem pár csepp olívaolajjal és vagy megszórom a ropogós betéttel vagy kis tálkába mellé tálalom.