2024.04.26. - Ervin

Kapros csirkeragu-leves

Hozzávalók:

10 dkg bacon szalonna, 1 fej vöröshagyma, 15 dkg csirkeszív, 20 dkg csirkezúza, 1 nagyobb sárgarépa, 1 közepes méretû fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 3 fej gomba, 1 teáskanál fokhagymakrém, só, 2 csokor friss kapor, 1 evõkanál pirospaprika, 2 dl tejföl.
a gombóchoz: 2 szem fõtt krumpli, só, olívaolaj, liszt, 2 db tojás.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elsõ lépésként felcsíkozom a szalonnát, és amint ezzel megvagyok, már szórom is a lábosba. Amíg a szalonna csíkok pirulnak, felaprítom a vöröshagymát, aztán ez is mehet a lábosba.

Következhetnek a szívek; mindegyik szívrõl levágom a végét, és hogy még könnyebben megfõljön majd, mindegyiket félbe is vágom. Ha megvagyok, ezek is mehetnek a lábosba. Aztán a zúzákat is nagyobb darabokra vagdosom, majd ezek is a lábosba kerülnek.

Jöhetnek a zöldségek. A sárgarépát és a fehérrépát nagyobb kockákra vágom, a petrezselymet durvára aprítom, a gombát pedig vastagabb szeletekre vágom, és ha minden megvan, szintén mehetnek a lábosba.

Ha minden hozzávaló a lábosban van, az egészet alaposan összekeverem, hozzákanalazom a fokhagymakrémet, enyhén sózom, és jöhet a lényeg; az apróra vágott friss kapor.

Az egészet alaposan összekeverem, majd rövid lében (fedõ alatt saját levét kifõve) puhára párolom a ragut. Ha kész, ekkor felöntöm kevés vízzel - épphogy csak a ragu álljon a lében -, mehet vissza a fedõ, és mindezt addig ismételem míg a zúza és a szív teljesen meg nem puhul.

Amíg a leves elkészül, megcsinálom hozzá a gombócot; a krumplikat a reszelõ nagy lukú oldalán lereszelem, majd egy közepes méretû keverõ tálba teszem, megsózom, öntök hozzá olajat (vagy bármilyen más zsíradék is jó), aztán jöhet hozzá a liszt. Annyi lisztet teszek, hogy az arányok kb. 1/3 - 2/3 legyen a burgonya javára, végül beleütöm a tojásokat is. Amikor minden a tálban van, fogom, és az egészet kézzel összegyúrom.

Ekkorra elkészült a leves is. Rászórom a pirospaprikát, hozzáöntöm a tejfölt, összekeverem, megvárom míg újra felforr, és ekkor felöntöm a kívánt mennyiségû vízzel.

A levest újra felforralom, és amikor már lobogva forr, evõkanál segítségével beleszaggatom a krumpligombócokat. Óvatosan megkeverem, majd takarékra visszavéve a tüzet, 5-6 perc alatt készre fõzöm a levest.

Kapros csirkeragu-leves
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!