A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók. A Nyugat-Ontariói Egyetem 1200 alanyon végzett ultrahangos szívvizsgálatokat - férfiakon és nõkön vegyesen -, átlagéletkoruk 61,5 év volt. Az alanyokkal kérdõívet töltettek ki életmódjukról, étkezési szokásaikról, ételeikrõl. A kutatók arra jutottak, hogy az erek meszesedése, az érfalak rugalmatlanná válása 40 év felett lineárisan nõ, de rendszeres dohányzás és - a koleszterinben igen gazdag - tojássárgája fogyasztása mellett a növekedés jóval erõteljesebb.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A felmérés szerint a heti három tojásnál többet evõknél lényegesen elõrehaladottabb volt az érfalak károsodása, mint azoknál, akik hetente legfeljebb két tojást ettek. David Spence - a felmérés vezetõje - elmondta, hogy a tojás sárgája nemtõl, vérnyomástól, dohányzástól, cukorbetegségtõl, testtömegindextõl függetlenül rontja mindenki ereinek állapotát.
A tojás veszélyérõl már 60 éve folyik a vita. Az 1950-es esztendõkben kezdõdött "elmarasztalása" magas koleszterintartalma miatt. A hetvenes évek legelején kicsit rehabilitálódott, akkor az volt az uralkodó álláspont, hogy napi két tojás, azaz heti 14 még nem árt igazán, ám hamarosan - 1973-ban - heti háromra szigorodott a fogyasztási határmaximum. A kilencvenes évek aztán tojásbarátiak voltak, egészséges tápláléknak nyilvánult a "tyúkgyümölcs". A kanadai tanulmány nyomán most ismét sötét árny vetül a tojásevésre.