Mikor megérik a szõlõ, jön a várva várt szüret. A mustelválasztás elsõ lépése a színmust és a szõlõcefre (gyakorlatilag a bogyók és a kocsány) különválasztása, evégett meggyorsul a présmust kinyerése, a színmust tisztább lesz, a színmustban kevesebb üledék képzõdik.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A szõlõszemeket ezután zúzni kell, préselni, ami a bogyók héját repeszti fel. Ezután a színmust minél nagyobb arányú kinyerését különféle léelválasztó berendezésekkel segítik. A mustot mielõbb hordóba kell tölteni, jó ha az erjedés már abban indul be.
A préseléstõl az erjedésig beszélünk mustról.
Felnõttek és gyerekek is nagyon szeretik a vitaminban gazdag, mennyei ízû mustot, a szõlõ tiszta levét.
Ami a musttal ezután következik, az a borkészítés fenomenális, és ezerféle tudománya.
Az érett szõlõ - szüret után készül a must, majd a bor.