A barna kenyér egészségesebb, mint a fehér
Sokan hiszik, hogy a barna kenyér minden esetben egészségesebb, mint a fehér. Pedig a lényeg nem színben rejlik. A kenyér barna árnyalatát ugyanis akár karamellszínezéknek is köszönheti.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kávé egészségtelen
Sok helyen még ma is tartja magát az a tévhit, hogy a kávé egészségtelen. Ám valójában a felnõtt szervezet számára napi maximum két-három csésze kávé még pozitív hatású. Polifenoltartalma miatt fontos antioxidáns-forrás, így védi szervezetedet a szabadgyökök kártékony hatásától. A jó minõségû kávé fogyasztása csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét, valamint különféle gyulladásos folyamatok elindulását a szervezetben.
A legdurvább rákkeltõk
Általában igaz, hogy a friss, nyers zöldség vagy gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint. Ám ez sem szentírás. A legjobb, ha õstermelõtõl vagy piacon vásárolsz, ebben az esetben lehetsz biztos abban, hogy friss terméket kapsz a pénzedért. Arra viszont ne vegyél mérget, hogy a szupermarketek polcain lévõ, hosszú utat bejárt - külföldrõl hazánkba szállított - zöldség, gyümölcs vitaminban gazdagabb, mint a rögtön betakarítás után lefagyasztott élelmiszer.
Egészséges zsírból bármennyit ehetsz
Ha napraforgóról olívaolajra váltottál, és azt gondolod, most már nem kell aggódnod, megfeledkezhetsz a mennyiségi kérdésekrõl, tévedsz. Bár a vaj, a margarin, a napraforgóolaj több telített zsírsavat tartalmaz, mint az olívaolaj, egységnyi kalóriaértékük nagyjából megegyezik. Tehát az olívaolaj egyszeresen telített zsírsavtartalma miatt kevésbé kell aggódnod a keringési rendellenességek miatt, ám egy kanálnyi mennyiség ebbõl is körülbelül 120 kalóriát tartalmaz.
A sör egészségtelen
Míg a vörösbor gyakran kerül az egészséges táplálkozás fókuszába, addig a sörre legtöbben úgy tekintetnek, mint egészségtelen, hizlaló italra, mely legfeljebb a vesekõtõl ment meg. A B-vitaminokban gazdag ital azonban támogatja az immunrendszert, ráadásul a benne lévõ komlópolifenolok megakadályozzák egyes káros baktériumok - akár a gyomorfekélyért felelõs Helicobacter pylori - szaporodását is.
Sõt, már arra is fény derült, hogy nem hizlal: kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a kóla, az alma vagy a szõlõlé. Diétázó körökben kialakult rossz híre felmérések szerint annak tudható be, hogy a fogyasztott alkohol típusa sokszor összefüggésben áll az életmóddal. A sörkedvelõk gyakorta fogyasztanak zsírosabb ételeket is.