2024.04.26. - Ervin

Barna kenyér, lazac és whiskey!

Barna kenyér, lazac és whiskey!
Lankás dombok, meredek, sziklás tengerpartok, pubok és jellegzetes gasztronómia. Ez vár, ha Írországba látogatsz.

Szinte minden megtalálható Írországban, amit az ínyencek megkívánhatnak: frissen fogott lazac és pisztráng a tiszta édesvizekbõl, osztriga – aminek még igazi tengervíz íze van – Galway-Baybõl. A bárányhús nemzeti ételükhöz, az irish stew-hoz nélkülözhetetlen. Ebédre gyakran rendelnek kedvenc kocsmájukban pub grubot: ez lehet leves, füstölt lazac kapribogyóval vagy fél tucat osztriga barna kenyérrel.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A pub egyébként is az írek második otthona, hiszen kedvelt találkahely. Néha ott fejezõdik be nap – ír zene, néhány pint sör vagy pohár whiskey mellett – a hírhedt „utolsó rendelés" (Last order!) kiáltással, éjfél felé.

Gabonapálinkájukat az élet vizének nevezik az írek, akik egyébként a whiskey-párlás mûvészetének feltalálói. Enyhébb ízét a whiskey háromszori égetés után nyeri el, utána tölgyfa hordókban legalább 3 évig érlelik. Kedvelt márkák: Jameson, Paddy, Tullamore Dew, Bushmills Malt.

Írország északnyugati részén találhatók a sziget legnagyobb lazacfarmjai. Jó minõségû lazacok kerülnek ki onnan, méghozzá elérhetõ áron. A tenyésztett és a vadlazacot Írországban nem a szokásos bükkfa-, hanem tölgyfafüstön érlelik: ettõl lesz a hal igazán aromás. Erre esküszik a Dunn's of Dublin, Írország legrégebbi lazacfüstölõje.

Világhírû a rendkívül magas malátatartalmú, ezért fekete színû Guinness stout jellegzetesen krémes állagú, világos habkoronájával. Ám aki a valamivel enyhébb, kissé édeskés ízû vörös ale-t kedveli, Írországban a Smithwicks márkát keresse.

A lélekmelegítõ ír kávé világszerte elterjedt: 1940-ben a Shannon repülõtér fõnöke átfázott utasai számára találta ki. Ez az ital feketekávé, whiskey, cukor és félkeményre vert tejszínhab keverékébõl áll.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!