2024.04.27. - Zita

Több kalóriaigény, hideg idõben

Több kalóriaigény, hideg idõben
Hideg idõben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítõ hatású élelmiszerekkel. Gyomor- és májproblémákkal küzdõknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erõs, csípõs, karakteres ízek.

A gabonák szinte belülrõl fûtenek, különösen a szezámmag és az olaj alkalmas erre, de érdemes gyakran fogyasztani a kölest, a hajdinát, a szóját és a szárazbabot is.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Ha van szezonja a szárított aszalt gyümölcsöknek, hát a tél biztosan az. Az aszalt szilva egy kis vízbe áztatva még enyhe hashajtó hatással is bír, de fogyókúrázóknak csak keveset szabad nassolni belõle a magas energiatartalma miatt.

Jól melegítenek az olajos magvak, a dió, a napraforgó, a mogyoró ráadásul még remek kalcium és cinkforrások is.

Fûszernövényeink közül belülrõl fût a fokhagyma, a paprika, a bors, a szegfûszeg, a curry és a hagyma, amely egyébként a légutak kiváló gyógyítója. Aki szereti, fogyasszon bátran fahéjat, csupán a kismamák óvakodjanak az illóolajától, ugyanis magas kumarintartalma miatt vérzést okozhat.

Az indiai orvoslás, az Ayurvéda szerint hevítõ hatású például a hibiszkusz-, a kakukkfû-, a gyömbér-, a galagonya-, a fekete üröm-, és az eukaliptusz-tea. Bár a filteres készítmények is finomak, a legjobb hatásúak azok a teák, amelyeket szálasan fõzünk meg.

Ha igazi felmelegedésre vágyunk, egy-egy pohár vörösbor is jó szolgálatot tehet, hiszen a piros szín és az alkohol is élénkítenek.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!