2024.04.26. - Ervin

Az ideális sajtos szendvics képlete

Az ideális sajtos szendvics képlete
London - Az ideális sajtos szendvics képletét kísérletezték ki brit tudósok.

A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. E képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a két kenyérszelet vastagságát, amely közé az ominózus sajt, a Cheddar kerül. Ami az utóbbit illeti, az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthetõ, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A kívánt adatot egy speciális honlap, a cheddarometer segítségével kalkulálhatja ki a tökéletes sajtos szendvicsre áhítozó - olvasható a gizmag címû honlapon.

A szendvicshez más adalékok is szükségesek, de erre is választ ad az ominózus képlet, amellyel kiszámítható, hogy milyen vastag legyen a vaj-, margarin vagy majonézréteg, mennyi paradicsom szükséges, mennyire csípõs legyen a savanyúság, s kell-e salátalevél bele.

A kutatást irányító Geoff Nute a vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy speciálisan képzett kóstolókat alkalmaztak, ám nem hagyatkoztak teljes mértékben a szubjektív emberi ízlelésre. A kísérletek eredményeit mûszeresen - így koloriméterrel, valamint és nyomásérzékelõkkel ellenõrizték.

"A kísérlet során nyert adatokat extrapoláltuk, hogy olyan képletet alkossunk, amely figyelembe veszi a különbözõ sajtfajták egyéni sajátosságait, valamint a legelterjedtebb szendvicsadalékok arányát, hogy elérjük az ízek matematikailag kiszámított egyensúlyát" - magyarázta a módszer lényegét Geoff Nute.
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!