rss
  • Zöldfûszeres pulykasült

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 8 kisebb burgonya, 300 g friss vagy mélyhûtött kelbimbó, 200 g sárgarépa, 175 g majonéz, 1 evõkanál dijoni mustár, 1 evõkanál borecet, 2 teáskanál "zellermag" (zellertermés), 1 evõkanál felaprított metélõhagyma vagy petrezselyemzöld, só, bors.

    Vizet forralunk fel, melybe beletesszük az alaposan megmosott és hámozás nélkül megfelezett burgonyát. 15 percig lassan forraljuk, amíg meg nem puhul. Ezalatt megmossuk és megtisztítjuk a kelbimbót, meghámozzuk a répát, és ferdén körülbelül 5 mm vastag szeletekre vágjuk. Másik serpenyõben, kevés vízben a kelbimbót és a répát 10 perc alatt megfõzzük, úgy, hogy ne legyen puha.

    Kis tálban habverõkanállal összekeverjük a majonézt, mustárt, ecetet és a "zellermagokat", majd sóval-borssal ízesítjük. A zöldséget szûrõben jól lecsepegtetjük, majd egy lapos tálon szépen elrendezzük. Kevés mártást öntünk rá, megszórjuk metélõhagymával, és azonnal tálaljuk. A többi mártást külön kínáljuk a zöldségtálhoz. Ez az ízletes téli zöldségkeverék jól illik hátszínsülthöz vagy baromfihoz. Vegetáriánusoknak 2 személyes fõfogásként elegendõ, köretként 8 személynek.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Eis-csokoládé

    Hozzávalók személyenként: 1-2 gombóc vanília fagylalt, 1,5 dl tej, 1 evõkanál csokoládészirup. Díszítéshez: tejszínhab, csokoládészirup.

  • Bajor káposzta

    Hozzávalók: 80 dkg fehérkáposzta kockára vágva, 10 dkg császárszalonna kockára vágva, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 3 dl barna alapmártás, só, bors, köménymag.

  • Sajtos ropogós

    A sajt felét vágd kis kockákra, a többit reszeld le. A sûrû tejmártásba dolgozd bele a sajtot és 3 tojás sárgáját, ízesítsd sóval, borssal, reszelt szerecsendióval. A jól összedolgozott
    masszát hûtsd le.

  • Nyári töltött cukkíni

    Elkészítés: A sütõt bekapcsolom 200 fokra. Kevés olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, közben megtisztítom és feldarabolom a paprikát, és a paradicsomot. Az üveges hagymára ráreszelem a fokhagymát, majd hozzáadom a paprikát. Ízlés szerint fûszerezem (a currytõl különleges lesz), majd néhány percnyi párolás után hozzádobom a paradicsomot is, és úgy 5 percig rotyogtatom.

  • Hal a tortán

    Jó érzés olyan mûsort készíteni, amit az emberek néznek, és amirõl másnap beszélnek.

    Ugyanilyen jó érzéssel készült ez a könyv is, amely a benne szereplõ történeteket, kulisszatitkokat és az egyes epizódokból kimaradt eseményeket tekintve remek kiegészítõje a tévémûsornak.

  • Tárkonyos ragu leves

    Tárkonyos ragu levesA húst lebőrözzük, kicsontozzuk, kockákra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpároljuk, majd a húst rárakjuk. Ezután a kockákra vágott zöldségek, majd a borsó és a gomba következik. Felengedjük húslével (kockából is készíthető), tejszín habarással besűrítjük. Apróra vágott zöldpetrezselymet, finomra vágott tárkonyt (vagy szárított tárkonyt) adunk hozzá, majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét, pici sót. Ha konzerv zöldborsót és konzerv gombát használunk, akkor adjuk a leveshez, ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

  • Túrós kocka

    Hozzávalók:

    - 25 dkg margarin
    - 25 dkg túró
    - 25 dkg liszt
    - 15 dkg cukor
    - 2 tojás
    - 1 sütõpor
    - 1 vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja+leve
    - csipet só
    - ízlés szerint apróra vágott dió, mandula, mazsola vagy meggy, cukrozott narancshéj

  • Jókai bableves

    Hozzávalók:

    25 dkg tarkabab, 80 dkg füstölt sertéscsülök, 2 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 10 dkg füstölt kolbász,2 babérlevél, 10+3 dkg liszt, 1 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 ek.olaj,1 mk.pirospaprika, 2 dl tejföl, ecet vagy citromlé, 1/2 hegyes zöldpaprika.

  • Kapros halmártás

    Hozzávalók: 50 dkg tengeri halfilé, 2 csemegeuborka, 1 dl tejföl, 1 fej hagyma, 1 csokor kapor, 1 evõkanál citromlé, só, halfûszerkeverék, színes bors.

  • Péntekleves

    Hozzávalók: 1/2 bögre köles, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, olaj, 1 bögre zöldborsó, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 zöldségleves-kocka, 1 csipet õrölt kömény, magyaros fûszerkeverék, majoranna.

  • Zöldséglé

    Hozzávalók 4 pohárhoz: 6 dl joghurt, 4 dl zöldséglé, só, fehérbors, 2 evõkanál vagdalt petrezselyem.

  • Holland máj

    Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 5 dkg vaj, 5 dkg reszelt ementáli sajt, 1,5 dl tej, 2 tojássárga, 1 dl tejszín (vagy nem savanyú tejföl), 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1-1 késhegynyi õrölt szerecsendió, fehér bors, 2-3 evõkanál olaj a sütéshez, ízlés szerint só.

  • Grillage torta

    25 deka mandulát leforrázva, megtisztítunk, jól megmosva, leszárítjuk.

  • Balaton szelet

    Hozzávalók: A tésztához: 1 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evõkanál tej, 2 evõkanál méz.

  • Sajttal töltött húsgombóc

    Hozzávalók: 2 szikkadt zsemle, 2 kis fej vöröshagyma, 15 dkg juhsajt, 1 kávéskanál mustár, 50 dkg darált hús, 1 tojás, só, bors, 2 evõkanál olaj, 4 db ecetes uborka.

  • Paprikás csirkemell

    Hozzávalók: 60 dkg csirkemellfilé, só, bors, olaj, 2 ek pirospaprika.

  • Francia burgonya

    Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 evõkanál olaj, 3 dkg vaj, só.

  • Finom cukkinifõzelék

    Hozzávalók: 2 db közepes nagyságú cukkini, 2 ek.citromlé, 1 ek. olaj, 1 ek.liszt, 1 ek. cukor, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor kaporlevél, 0,5 liter húsleves (leveskockából is lehet).

  • Könnyed túrógombóc

    Könnyed túrógombócA túrót villával finomra törjük a vajjal, sóval és a 2 tojás sárgájával. A fehérjét kemény habbá verjük, lazán a túróhoz keverjük, majd hozzáadjuk a búzadarát is. Körülbelül 1 órát hűtőben pihentetjük. Később sós vizet forralunk, és vizes kézzel kis tojás nagyságú gombócokat formázunk, és a lobogó vízbe dobáljuk őket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Miközben a gombócok dagadnak a fazékban, kevés olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát. Tetszés szerinti feltéttel fogyasztjuk, ez lehet a megszokott tejfölös cukros variáció, de akár lehet valamilyen gyümölccsel is.

  • Aszaltszilvás baconfalatok

    Hozzávalók:

    - 24 szelet bacon
    - 48 szem vörös borban eltett aszalt szilva
    - 48 szem mandula