rss
  • Citromos mandulamártás

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 15 dkg mandula, 1 dl olaj, 3 evõkanál zsemlemorzsa, 0,5 dl citromlé, 4 gerezd fokhagyma, csipetnyi cukor, ízlés szerint só, 1 púpozott teáskanál mustár.

    A mandulát forrásban levõ vízbe teszem, az újraforrástól számított egy percig fõzöm és leszûröm. Még melegen leveszem a héját (ez egy mozdulattal lehetséges), és megdarálom.

    Ezután turmixpohárba teszem, ráöntöm az olajat, a mustárt, a citromlevelet, a sót, a cukrot és a zsemlemorzsát. Addig keverem, amíg sûrû, egynemû massza nem válik belõle. Hûtõszekrényben 2-3 napig eláll, és roston sült halhoz való finom mártás.

    Jó étvágyat!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hagymás kukoricasaláta

    Hagymás kukoricasalátaElső lépésként a nagy fej lilahagymát megtisztítjuk, és hajszálvékony félkarikákra felszeleteljük. A zöldcitrom (vagy lehet sima citrom is) levét kinyomkodjuk, és abban hagyjuk pácolódni a hagymát legalább 10 percig, de még jobb, ha egy-két órát is pihen benne a hagyma. A kukorica levét leszűrjük, a fetát felkockázzuk, a petrezselymet durvára vágjuk, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a bepácolt hagymát a levével együtt (ízlés szerint!), megborsozzuk és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Ha valaki szereti a csípőset, karikázhat bele néhány paprikaszeletet is.

  • Vegyesfûszeres báránysült

    Hozzávalók:

    - 0,5 ek rizsliszt
    - 1.2 kg báránygerinc
    - 0.5 dl mentaolaj
    - 0.5 dl olívaolaj
    - 1 db citrom leve
    - 2 g fokhagyma
    - 1 fej vöröshagyma
    - 3 szem borókabogyó
    - 10 szem koriandermag
    - 10 db zsályabóbita
    - 1 csipet õrölt citrombors
    - 1 dl csontlé
    - 3 dkg vaj
    - só

  • Zöldborsófõzelék

    Hozzávalók: 1 1/2 kg zöldborsó, vagy egy csomag mirelit borsó, 2 evõkanál olaj, 2-3 evõkanál cukor, 1 evõkanál só, 1-2 evõkanál liszt.

  • St-Galleni csirkemáj

    Hozzávalók: fél kg csirkemáj, 25 dkg bacon, 1 mk õrölt bors, 1 kk majoranna.

  • Svájci karaj

    Hozzávalók: 4 dupla szelet karaj, 10 dkg gomba, 1 alma, 10 dkg sonka, 3 dkg vaj, 2 kávéskanál citromlé, só, bors, metélõhagyma, 3 evõkanál fehér bor, liszt, tojás, morzsa, olaj.

  • Karácsonyi mézes

    Hozzávalók:

    25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört szegfûszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütõporral.

  • Ricottás spagetti

    Hozzávalók: 25 dkg spagetti, 5 dkg vaj, 3 ek petrezselyemzöld, 20 dkg ricotta, 2 dl tejszín, só, bors.

  • Paradicsomos burgonyafõzelék

    Hozzávalók: 1 kg krumpli, 6 dl paradicsomlé, 2 ek olaj, 4 ek liszt, vöröshagyma, cukor, só.

  • Paradicsomos-zelleres csirkecomb

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 50 dkg paradicsom, 2 nagyobb zellergumó, 1 dl tejszín, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ágacska rozmaring (vagy 1 teáskanál szárított rozmaring), csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.

  • Barbara

    Shakerben erõsen összerázzuk, majd koktélospohárba szûrjük.

  • Palócgulyás

    Hozzávalók: 50 dkg marha- vagy disznóhús, zsír, olaj, 50 dkg burgonya, 50 dkg zöldbab, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, zöldpaprika, paradicsom, pirospaprika, só ízlés szerint, babérlevél, csipet majoránna, bors, 1 pohár tejföl. A csipetkéhez: 15 dkg liszt, 1 tojás.

  • Rigójancsi

    Tészta hozzávalói: 6 tojás, 6 evõkanál cukor, 4 evõkanál liszt, 2 evõkanál kakaó /cukrozatlan/, fél csomag sütõpor, csipet só.

  • Krumplia tortilla

    Hozzávalók:

    1 kg burgonya, 20 dkg hagyma , apróra vágva, 5-8 db tojás, 1 dl olívaolaj, só, bors

  • Csibészke kehely

    Az epret megmossuk, jól lecsurgatjuk. A túrót finomra áttörjük, habosra kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, a tojássárgájával, majd hozzáadjuk az áttört, leszûrt epret és óvatosan beleforgatjuk a tojás kemény habbá vert fehérjét.

  • Tejfölös vagy Esterházy-rostélyos

    A pecsenyének való húst potyoljuk ki jól, sózzuk be, és süssük meg hirtelen forró zsírban, de nem kell sok zsírt használni, mert az káros. Ha megpirult a hús, öntsünk reá hideg vizet, fedjük be, és puhítsuk meg.

  • Hagymás palacsintacsíkok

    Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, a sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.

  • Töltött padlizsán

    Töltött padlizsánA padlizsánokat félbevágjuk, a belsejüket kikaparjuk. A padlizsáncsónakokat bekenjük olívaolajjal, majd 200 fokos sütőbe tesszük 10 percre. Ezalatt kevés olajon megfonnyasztjuk a felaprított a hagymát és gombát. Beletesszük a felkockázott padlizsánt és a kapribogyót, és pár percig kevergetjük. Megszórjuk a liszttel, majd hozzáadjuk a tejszínt, és lassú tűzön pár percig sütjük. A masszát az elősütött padlizsánokba kanalazzuk, majd meghintjük bőven reszelt sajttal. Végül 200 fokos sütőben 15 percre alatt készre sütjük.

  • Rakott kel

    Hozzávalók négy személyre: 50 dkg darált hús, 1 fej kelkáposzta, 1 bögre rizs 1 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 dkg disznózsír, 3 dkg olvasztott libazsír, pirospaprika, só, piros arany ételízesítõ.

  • Italok, amelyeket a vegetáriánusok is örömmel iszogathatnak

    Hûsítõ, és vitaminban gazdag. Ízletes, és jó gondolni rá. Igyunk házilag készített üdítõ italokat, abban biztosra vehetjük, hogy nincs vagy csak minimális a (permetszerbõl vagy tartósítószerbõl származó) káros anyag tartalom...

  • Kelbimbó leves

    Kelbimbó levesA répát-zöldséget megtisztítjuk, felkarikázzuk, a hagymát apróra vágjuk, a kelbimbót alaposan megmossuk, megtisztítjuk, a petrezselyem zöldet felaprítjuk. Az olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, adunk hozzá 1 teáskanálőrölt pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk. Kb. 1 liter vízzel felengedjük. Hozzáadjuk a zöldségeket majd a kelbimbót is. Ha szükséges, adhatunk még hozzá vizet. Ha puhára főttek benne a zöldségek, a petrezselymet hozzáadjuk, és forralunk rajta egyet. A végén ízlés szerint tejszín is önthető hozzá.