2024.05.13. - Szervác, Imola

Alföldi töltött káposzta

Hozzávalók (10 személyre): 1 kg kövéres sertéscomb (vagy más sertéshús), 15 dkg rizs, 2 tojás, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 késhegynyi törött bors, só, körülbelül 20 savanyú káposzta-levél, 2 kg apró savanyú káposzta, 2 megtisztított, pörzsölt sertésláb (hosszában kettéhasítva), 1 sertésfül (kettévágva), 4-5 kisebb darab szalonnabõrke, 1 csülök (kettévágva), 50 dkg kövérkés sertéshús, 1 csapott evõkanál só, 10 dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csapott evõkanál pirospaprika, tejföl.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Az 1 kg sertéscombot daráljuk meg, tegyük bele a rizst, a tojásokat és a fûszereket, sózzuk meg, és az egészet gyúrjuk össze. A káposztalevelekrõl vágjuk le a vastag ereket, és bal kezünkbe véve egy-egy levelet göngyöljünk bele 10 dkg-nyi tölteléket úgy, hogy a levél felsõ szé1ét ráhajtjuk a töltelékre, azután a két oldalát és utoljára a levél alsó részét. A töltelék végét ujjunkkal nyomjuk be. Tegyük az apró káposztát egy 6-8 literes lábasba. Erre rakjuk rá a töltelékeket, és öntsünk rá annyi vizet, amennyi a töltelékeket ellepi.

Fedjük be a lábast és fõzzük addig, amíg a töltelékek meg nem puhulnak. Közben a sertéslábat, - fület, a bõrkét, a csülköt, a sertéshúst 10 tojás nagyságú darabban tegyük egy fazékba, ere is tegyünk annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk meg, és az egészet fedõ alatt fõzzük, körülbelül egy óra hosszáig. Ha mindezek, és a töltelékek is puhára fõttek, akkor szedjük ki a káposztából a töltelékeket egy tálba, és a fazékban megfõtt húsokat a levével együtt öntsük abba a lábasba, amiben a töltelék fõtt. Ezután készítsünk 10 dkg zsírral hígabb rántást. Ha a rántás világosra pirult, tegyünk bele egy nagy fej, egészen apróra vágott vöröshagymát, és egy kissé kavargassuk el.

Azután tegyünk bele pirospaprikát, és eresszük fel egy kevés hideg vízzel. Utána öntsük a rántást a lábasba, és sûrûn kavargatva fõzzük át. Most már visszarakhatjuk a lábasba a töltelékeket. A káposztát lehetõleg nagy tálban tálaljuk. Alul helyezzük el a káposztát, és a fazékban fõtt húsokat, a tetejét pedig rakjuk körbe a töltelékekkel, és bõven tejfölözzük meg. Ha a nyárról van eltéve zöld kapor, akár szárítva, akár üvegben, azt is fõzzük a töltött káposztába, mert jó ízt ad neki.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!