2024.05.13. - Szervác, Imola

Panettone

Hozzávalók a tésztához: 3 dkg élesztõ, kb. 3 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 15 dkg sütõmargarin, 15 dkg mazsola, 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A forma kikenéséhez: 2 dkg sütõmargarin.

A tetejére: 6 dkg sütõmargarin, 1 csomag vaníliás cukor.

Az élesztõt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztõvel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bõ 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom - és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínûleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következõket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérõjû, 20 cm magas, sütõbe is betehetõ fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belsõ peremét duplán hajtogatott sütõpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha elõkerítettük a megfelelõ edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütõpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.

Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és elõmelegített sütõben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütõben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erõsségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütõben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütõbe. Elkészültét a beleszúrt tûvel ellenõrizhetjük.

Jó étvágyat!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!