rss
  • Rakott tészta recept

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók:
    400 g széles metélt, 4 db tojás, 2 dl tejfel, 100 g cukor, 150 g mák, 50 g mazsola, 200 g eper lekvár, 100 g dió, 10 g vaníliás cukor, 50 g zsemlemorzsa, 100 g + 20 g vaj, 100 g porcukor, só, õrölt fahéj

    loading...

    Elkészítés:

    Az a kedves háziasszony, aki tud tésztát gyúrni és kedveskedni óhajt ezzel a kitûnõ készítménnyel vendégeinek, az 400 g széles metéltet készítsen. Lobogó, forrásban lévõ, bõ, sós vízben fõzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük, hûtsük le. Sárga krémet készítünk. A négy tojás sárgáját a vajjal, a kristálycukor 1/3-val, a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfelt, sót és a lehûtött, kifõtt, jól lecsurgatott tésztát, beáztatott mazsolát. A tojás fehérjét folyós habbá verjük, és a cukor 2/3-val egy kemény habot készítünk. A bekevert sárga krémes tésztát ezzel a habbal lazítjuk. Kivajazott, morzsázott tepsibe vagy jénaiba az így elkészített tészta ½-ét tesszük. Darált mákos porcukorral egyenletesen beborítjuk, õrölt fahéjjal megszórjuk, és a tészta második harmad részével betakarjuk. A kikevert eperlekvár 2/3-val lekenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Ezután a többi tészta kerül a rakottasra. Lekvárkenés, diószórás és már mehet a sütõbe. 180 °C fokon szép pirosra sütjük. Nagyon ízletes, ha kicsit megpirul. És ha még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília sodót, eper szurszot vagy szilva stercet adhatunk mellé.

    A szursz vagy sterc nem más mint egy felfõzött gyümölcs ragu likõrrel ízesítve, majd lehûtve. Sûrû, igen ízletes pikáns készítmény, desszertek mellé kitûnõ.

    Elkészítés ideje: 90 perc


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Ananászital

    Hozzávalók: 1 szelet friss ananász, 1,5 dl vörösbor, 1 evõkanál citromlé, 1 dl fekete tea, 1 teáskanál rum, édesítõpor.

  • Csokoládés-konyakos tejturmix

    Hozzávalók: 50 dkg csokifagylalt (2 tasak fagylaltpor utasítás szerint elkészítve), 1 liter tej, 0,5 dl konyak, 3 dkg kakaópor, 1 dl tejszín.

  • Zöld dinnye ecetben

    Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk, és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára szõlõ és meggylevelet, vasfüvet, csombort, tormaszeleteket, szemes borsot teszünk.

  • Babos rizs

    Hozzávalók: 2 zacskó gyors rizs, 1 doboz feketebabkonzerv, 2 ek olaj.

  • Pudingos-citromos szelet

    Hozzávalók:

    Tésztához:

    - 300 g liszt
    - 1 egész tojás
    - 70 g margarin
    - 1 csomag szalalkáli
    - 3 ek. porcukor
    - 5 evőkanál tej

    Krémhez:

    - 5 dl tej
    - 1 cs. vaníliás pudingpor
    - 250 g margarin
    - 200 g porcukor
    - 2 cs. vaníliás cukor
    - 1 citrom reszelt héja és leve

  • Tûzdelt csirkecombok parázson sütve

    Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 12 dkg füstölt szalonna, 3 g törött bors, 1,5 dl olaj, 5 dkg mustár, 1 dkg pirospaprika, só;

  • Rácsos burgonya

    Hozzávalók: 600 g burgonya, só, olaj a sütéshez;

  • Stíriai metélt

    Hozzávalók:

    A tésztához: 35 dkg áttört tehéntúró, 12 dkg liszt, 2 egész tojás, 4 dkg porcukor, fél dl tejföl, csipetnyi só;

    A krémhez: 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 tojás, 10 dkg mazsola;

    A tetejére vaníliás porcukor, csipetnyi só, a tepsi kikenéséhez 2 dkg vaj és 2 evõkanál zsemlemorzsa;

  • Morzsás brokkoli

    Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mirelit is kapható), 4 evõkanál vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evõkanál só, vegeta.

  • Aljotta

    Hozzávalók 4 személyre: 800 g tengerihal, 2 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 db paradicsom, 80 g rizs, 40 ml olívaolaj, só, õrölt bors, babérlevél, mentalevél, majoránna, 1db limett.

  • Bakonyi metélt

    Hozzávalók:

    - 25 dkg széles metélt
    - 2 dl tejföl
    - 5 dkg gomba
    - 10 dkg füstölt szalonna
    - 1 nagy fej vöröshagyma
    - 1 csokor petrezselyemzöld
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 1 csapott evõkanál édes, piros fûszerpaprika
    - 1 mokkáskanál törött fekete bors
    - ízlés szerint só

  • Sütõtökös-tökmagos muffin

    Hozzávalók: 35 dkg sütõtök, 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csomag sütõpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/4 teáskanál fahéj, 1 dl olaj, 2 evõkanál tej, 2 tojás, 5 dkg hámozott tökmag (+ a tetejére).

  • Paradicsomos karfiolfõzelék

    Hozzávalók: 1 kis fej karfiol, fél kg burgonya, 3 dl paradicsomlé, 2 db sárgarépa, 1 db paprika, fél csokor zeller zöldje, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál só, 1 evõkanál olaj, vegeta.

  • Barackpuding

    Habosra kikeverünk 2 tojásfehérjét. 3 púpos evõkanál porcukorral meg
    3 evõkanál barackízzel, és óvatosan hozzáadunk még 4 kemény habbá vert tojásfehérjét.

  • Diós és mákos kifli

    25 deka liszt, 15 deka vaj, 3 deka cukor, kevés só, 4 fillér ára, langyos tejben feloldott élesztõbõl, a szükséges tej hozzáadásával nem nagyon kemény tésztát gyúrunk.

  • Zsemlegombóc

    Hozzávalók: 3 zsemle, tej, 2 evõkanál olaj, liszt, 2 tojás, 1 dkg élesztõ, só.

  • Tanyasi paprikás szalámi

    Hozzávalók: 5 kg kicsontozott sertéslapocka, 0,5 dkg köménymag, 2,5 dkg õrölt feketebors, 3 gerezd fokhagyma, 14 dkg só, 2 dkg csipõs paprika, 2 dkg édes - nemes paprika, 5 g salétromsó, 0,5 dkg porcukor.

  • Mandarinos spenótsaláta

    Hozzávalók:

    - 20 dkg spenót
    - 1 nagyobb mandarin (vagy 2-3 kisebb)
    - fél paradicsom
    - 5 dkg edami sajt
    - 2 dkg mogyoró
    - fél fej lilahagyma
    - fél citrom leve
    - só
    - bors
    - 2-3 ek extra szűz olívaolaj
    - 1 ek balzsamecet
    - mandarin leve

  • Házi gesztenyés tekercs

    Házi gesztenyés tekercsA kekszet a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel meg a kakaóval összedolgozzuk és félretesszük, amíg elkészül a krémje. Ehhez a szobahőmérsékleten felengedett gesztenyemasszát burgonyanyomón áttörjük, vagy villával jól összetörjük, és a margarinnal, a cukorral, a rummal meg a kókuszreszelékkel addig gyúrjuk, míg a cukor el nem olvad benne. Egy tiszta konyharuhát megvizezünk, kiterítünk és a kekszmassza felét egy vízbe mártott késsel kenegetve kb. 20 x 25 cm-es téglalappá formáljuk rajta. A gesztenyetöltelék felét rásimítjuk, majd felgöngyöljük.

  • Tojáskrém sajtosan

    Tojáskrém sajtosanFőzzünk keményre két darab tojást. Reszeljünk le 10 dkg márványsajtot (rokfortsajt vagy más néven kéksajt) s azt keverjük össze a tojások sárgájával, 8 dkg vajjal vagy margarinnal, 1 dl tejföllel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 gerezd zúzott fokhagymával, egy-egy mokkáskanálnyi curryvel(el is maradhat, ha valaki nem szereti), őrölt borssal, valamint kevés mustárral és sóval. Ha kész reszeljük a tetejére a kemény tojások fehérjét. Majd mikor kész a krém ízlés szerint friss kenyérre vagy pirítósra is rakhatjuk.

loading...