2024.03.19. - József, Bánk

Rakott tészta recept

Hozzávalók:
400 g széles metélt, 4 db tojás, 2 dl tejfel, 100 g cukor, 150 g mák, 50 g mazsola, 200 g eper lekvár, 100 g dió, 10 g vaníliás cukor, 50 g zsemlemorzsa, 100 g + 20 g vaj, 100 g porcukor, só, õrölt fahéj
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítés:

Az a kedves háziasszony, aki tud tésztát gyúrni és kedveskedni óhajt ezzel a kitûnõ készítménnyel vendégeinek, az 400 g széles metéltet készítsen. Lobogó, forrásban lévõ, bõ, sós vízben fõzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük, hûtsük le. Sárga krémet készítünk. A négy tojás sárgáját a vajjal, a kristálycukor 1/3-val, a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfelt, sót és a lehûtött, kifõtt, jól lecsurgatott tésztát, beáztatott mazsolát. A tojás fehérjét folyós habbá verjük, és a cukor 2/3-val egy kemény habot készítünk. A bekevert sárga krémes tésztát ezzel a habbal lazítjuk. Kivajazott, morzsázott tepsibe vagy jénaiba az így elkészített tészta ½-ét tesszük. Darált mákos porcukorral egyenletesen beborítjuk, õrölt fahéjjal megszórjuk, és a tészta második harmad részével betakarjuk. A kikevert eperlekvár 2/3-val lekenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Ezután a többi tészta kerül a rakottasra. Lekvárkenés, diószórás és már mehet a sütõbe. 180 °C fokon szép pirosra sütjük. Nagyon ízletes, ha kicsit megpirul. És ha még tovább szeretnénk fokozni az élvezeteket, vanília sodót, eper szurszot vagy szilva stercet adhatunk mellé.

A szursz vagy sterc nem más mint egy felfõzött gyümölcs ragu likõrrel ízesítve, majd lehûtve. Sûrû, igen ízletes pikáns készítmény, desszertek mellé kitûnõ.

Elkészítés ideje: 90 perc
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!