rss
  • Orthorexia nervosa - Betegesen egészségesek

  • Share on Tumblr

    Az egészséges táplálkozás is lehet káros? Igen, derül ki osztrák szakemberek kutatásainak eredményeibõl.

    A kutatók egy új - eddig még nem hallott - étkezési rendellenességrõl számoltak be, melynek neve orthorexia nervosa.
    Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik már betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak.

    loading...


    Egyre több olyan ember él, aki olyan sok gondot fordít az úgynevezett egészséges táplálkozásra, hogy az már betegesnek számít.

    Megszületett az új étkezési zavar neve is: (a görög ortho magyarul azt jelenti, "helyes"). Azokat illetik ezzel az elnevezéssel, akik betegesen arra törekednek, hogy mindig "helyesen" táplálkozzanak. Az ételek által kiváltott betegségektõl való félelem betegíti meg az embereket - foglalta össze a lényeget Michael Kunze osztrák orvos.

    Mindenekelõtt nõk és magasabban képzettek családtagjai körében jelenik meg nagyobb számban az új étkezési zavar. E csoport tagjai ugyanis rendszeresen informálódnak egészségügyi kérdésekrõl. A jelenség akkor kóros, ha jelentõs mértékben fixálódik az illetõ az egészséges táplálkozásra.

    Ezek az egyének extrém módon figyelnek arra, hogy egészségesen táplálkozzanak. Elsõ lépésként teljesen alaptalanul félni kezdenek bizonyos élelmiszerektõl. Az étkezést alárendelik az egészségesség szempontjainak, és ha valami mást esznek netalán, azon nyomban lelkifurdalásuk lesz.

    A "betegesen egészséges" étkezõk minden étkezés elõtt alaposan áttanulmányozzák, mennyi nyomelem vagy vitamin található az ételben, mi az, amire szüksége van az illetõnek, mi hiányzik esetleg az ételbõl. Az étkezésbõl teljesen eltûnik az élvezet és az öröm.
    Ezen felül e rendellenesség következtében egyoldalúvá is válhat a táplálkozás, melynek folyamodványa gyomorpanasz, egyéb betegségek.

    A szakirodalomban az új étkezési rendellenességet a bulímia és az anorexia mellé sorolják. Csakhogy a már ismert rendellenességek során az ételek mennyisége a központi kérdés, az orthorexia esetében a minõségre koncentrál a beteg.

    Kunze hangsúlyozta: alapvetõen nincsenek jó és rossz, egészségtelen és egészséges ételek. Fontosabb, mit mivel eszünk, illetve az összetétel és az étel mennyisége a döntõ.


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Gombás tojás

    Hozzávalók 8 személyre: 8 db tojás, 20 dkg csiperke­gomba, 10 dkg vaj, só, õrölt bors, 1-1 csokor petrezselyem és kakukkfû, 2 evõkanál tejföl.

  • Juhtúrós spagetti

    Hozzávalók:

    - 50 dkg spagetti
    - tejföl
    - 20 dkg juhtúró
    - fél fej hagyma
    - só
    - bors
    - 1 csipet oregánó
    - 1 teáskanál kapor
    - metélőhagyma
    - olaj

  • Apró kakaós csiga leveles tésztából

    Apró kakaós csiga leveles tésztábólA leveles tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, majd vékony téglalapokat nyújtunk. Egy szilikon ecsettel megkenjük az olvasztott vajjal, majd megszórjuk a kakaó és cukor keverékével. Bejglihez hasonlatos módom, hosszabbik oldalánál foga feltekerjük, és vajas késsel kb. két cm széles darabokat vágok. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket kis ráhagyással, egy kevéske olvasztott vajjal lekenjük a tetejüket, és 180 fokos sütőben, légkeverésen 12-15 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süljön túl, mert akkor nagyon kiszárad.

  • Olasz bableves

    Hozzávalók: 50 dkg zöldbab, 50 dkg fehérbab, 1 gerezd fokhagyma, 1 evõkanál olívaolaj, fél csokor bazsalikom, 1 liter paradicsomlé, 2 evõkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 cikk zeller vagy zöldje, 1 evõkanál olaj, só, bors.

  • Francia sajtleves

    Hozzávalók: 15 dkg reszelt sajt /parmezan, de lehet trapista/, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1.2 liter húsleves /kockából is lehet/, 1 dl száraz fehér bor, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, bors, szerecsendió.

  • Almafõzelék

    Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 evõkanál ecet, kevés só, 1 dl tejfel vagy yoghurt.

  • Parasztos báránysültek nyárson

    Hozzávalók: 6 szelet bárányborda, 6 db virsli, 6 db bárányvese, 6 db gomba, 3 kisebb paradicsom, 1 dl olaj, só, bors, 1 citrom;

  • Bikini uborka

    Hozzávalók: Uborka, só, kapor, fokhagyma, kenyér.

  • Kiwiturmix

    A kivit meghámozzuk, majd szeletekre vágjuk, Hozzáadjuk a mézet, az õrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Turmixgépben pépessé keverjük, majd beleöntjük a felforralt, jól lehûtött tejet, és simára keverjük.

  • Mexikói kávé

    Hozzávalók: 1 bárkanál cukor, 2 cl Kahlúa, 2 cl Jamaica rum, forró fekete kávé, tejszínhab a tetejére.

  • Blonder Engel

    Egy koktélospoharat körülbelül egyharmadáig töltünk felvert tojással, hozzáadjuk a likõrt, megkeverjük, majd felöntjük a narancslével. A szervírozás elõtt újra megkeverjük.

  • Töltött tojás

    Két-három személyre elég, ha négy tojást keményre fõzünk, megtisztítva kétfelé vágjuk, a sárgáját kiszedjük és szitán áttörjük. Egy fél zsemlyét tejben áztatunk s ezt is áttörjük.

  • Chilis, fokhagymás csicseriborsó

    Hozzávalók: 20 dkg csicseriborsó, ¾ l zöldségleves, 1 fej lilahagyma, 2 fokhagymagerezd, 1 piros chilipaprika, 1 ek. olaj, só.

  • Gyümölcsös joghurttorta

    Hozzávalók:

    3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg porcukor, margarin, 8 dl joghurt, 30 dkg kivi vagy narancs, 10 dkg háztartási keksz, 4 csapott teáskanál zselatin, 10 dkg porcukor

  • Rakott húsos-gombás tészta

    Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, só, 25 dkg csõtészta, 30 dkg gomba, 4 közepes hagyma, 3 ek. olaj, 50 dkg darálthús, kb. 300 g. sûrített paradicsom, 2 babérlevél, sajt;

  • Paradicsomsaláta

    Hozzávalók:

    - 1 kg paradicsom
    - 10-12 db félig aszalt paradicsom
    - 2 maréknyi bazsalikomlevél

    Az öntethez:

    - 3 evõkanál extraszûz olívaolaj
    - 2 evõkanál vörösborecet
    - 1 evõkanál mustár
    - kevés só

  • Bográcsgulyás

    Hozzávalók:

    80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét

  • Bolgár pacalleves

    Hozzávalók: fél kg elõfõzött, csíkokra vágott pacal, fél pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 apróra vagdalt fefferoni, 1 ek olaj, 2 ek paradicsompüré, 2 ek liszt, 1 liter erõleves, 1 babérlevél, só, bors, 2 ágacska friss majoranna.

  • Balatoni halászlé

    Hozzávalók: fél kg apróhal (pl. keszeg), 1, 5 kg ponty, 1 kg harcsa, 25 dkg hagyma,
    5 dkg pirospaprika, 3 dkg só, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom.

  • Burgonyatorta

    Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg fõtt, áttört burgonya, 2 evõkanál kakaó, 3 dkg margarin, 3 kanál finom maceszliszt.

loading...