2024.05.12. - Pongrác

Pikáns húsgombóc

Hozzávalók: 30 dkg darált sertéshús, 20 dkg rizs, 3 fej vöröshagyma, 2 tojás, 2 evõkanál mustár, 2 szelet kenyér, 5 dl marhahúsleves (kockából), 2 evõkanál frissen facsart citromlé, 2 evõkanál vaj, 2 evõkanál liszt, 2 dl tejföl, 15 szem kapribogyó, 1 tojássárgája, 2 babérlevél, só, õrölt bors.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

A rizst félig megpároljuk, majd összedolgozzuk a darált hússal, 2 fej összeaprított vöröshagymával, 2 egész tojással, mustárral, a vízbe áztatott és kinyomkodott kenyérrel. Sóval, frissen õrölt fekete borssal fûszerezzük, majd a masszából 16 kis gombócot formálunk. Leveskockából megfõzzük a marhahúslevest, hozzáadjuk a citromlevet és a babérlevelet. A megmaradt hagymát megtisztítjuk, négyfelé vágjuk, és a levesbe tesszük.

Amikor a leves forr, óvatosan beleengedjük a húsgombócokat, és 15 perc alatt megfõzzük benne. Szûrõkanál segítségével óvatosan kiemeljük, és melegen tartjuk. A levest átszûrjük. Olvasztott vajon megpirítjuk a lisztet, majd a tûzrõl levéve hozzákeverjük az átszûrt levest, beletesszük a tejfölt, majd a tûzre visszatéve, 5 percig kevergetjük. A szószt sóval, borssal, és kapribogyó szemekkel ízesítjük. A tojássárgáját 2 evõkanál hideg vízzel kikeverjük, és a meleg szószhoz adjuk, majd belerakjuk a húsgombócokat, és vajon sült burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!