rss
  • Balatonszepezdi rakott rétes

  • Share on Tumblr

    Hozzávalók: 2 csomag réteslap, 100 g mák, 200 g cukor, 500 g tehéntúró, 100 g mazsola, 300 g alma, 100 g dió, 200 ml tejföl, 2 db tojás, 100 g vaj, 50 g zsemlemorzsa, õrölt fahéj, 1db citrom héja.

    Az almát meghámozzuk, lereszeljük, fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki. A tehéntúrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 50 ml tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük.

    A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy jénait vagy tepsit kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés elõtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve. A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, amíg tart. A mákréteg alá kenhetünk kevés házi lekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evõkanálnyi tejföllel is. Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180 °C fokos sütõben, kb.30-40 perc alatt, megsütjük. Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.

    Jó étvágyat kíván a recept.zug.hu!


    Share on Tumblr
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Zöldborsós gombapörkölt

    Hozzávalók: 40 dkg csiperke gomba, 20 dkg zöldborsó, 2 kis fej vöröshagyma, kömény, majoránna, pirospaprika, só, 2 evõkanál olaj.

  • Töltött tojás

    Hozzávalók: bors, mustár, paradicsom, sajt, só, tojás;

  • Almás-tormás sertésrolád

    Hozzávalók (6 személyre): 2 közepes savanykás alma, 2-2 ág kakukkfû és borsikafû, 1,5 kg sertéstarja (laposra vágva), 3 ek reszelt torma, 10 dkg vaj, 2 ek ételízesítõ, 1 kg zöldbab, 1 nagy vöröshagyma, 3-4 ek ételsûrítõ, só, bors, cérna.

  • Halas spagetti

    Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz olajos tonhal (egyenként kb. 150 g), 1 csõ piros húsú peperoni, 1 fej hagyma, 100 g paprikával töltött zöld olajbogyó, 1 gerezd fokhagyma, 2-1 ek. fehér- és vörösborecet, 1 tk. reszelt torma, 6 ek. olívaolaj, só, cayenne-i bors, cukor, 400 g spagetti, 1 csokor metélõhagyma.

  • Rakott húsos karalábé

    Hozzávalók:

    - 3 db zsenge karalábé
    - víz
    - só
    - 2 ek olívaolaj
    - 70 g vöröshagyma
    - 2 gerezd fokhagyma
    - 400 g darált marha
    - tört színes bors
    - 2-3 zsályalevél
    - 250 g hámozott paradicsomkonzerv,
    - 1 tk fűszerpaprika
    - 60 ml tejszín

  • Parajfõzelék, galuskával

    Hozzávalók: 1 kg friss, vagy 2 csomag mirelit spenót, 1 db tojás, fél l tej, 1 pohár tejszín, 1 evõkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 4 evõkanál liszt, 1 evõkanál olaj, 1 evõkanál só.

  • Levendulás eperlekvár

    Hozzávalók: 1.2 kg eper, fél kiló befõzõcukor, 1 db citrom, 8 ág levendula virág

  • Marhapörkölt

    Legjobb hozzá a vesepecsenye széle (pacsni) vagy lábszár. Személyenként fél db hagymát apróra vágunk, és forró zsírban megfonnyasztjuk. A húst kockákra vágjuk, megsózzuk, és a hagymához tesszük.

  • Pulykamell mandulával

    Hozzávalók 8 személyre: 60 dkg pulykamellfilé, 20 dkg mandula darálva, 2 tojás, 1 zsemle, 1 dl tej, 1 kis fej vörös­hagyma, só, õrölt bors.

  • Genovai zöldségleves

    Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma, 1 nagyobb cukkini, 2 szál sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 db paradicsom, 1 dl étolaj, só, bors, 5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 mk bazsalikom, 1 kk ételízesítõ, 1 mk petrezselyem, 30 dkg rizstészta, reszelt sajt.

  • Marhahús leves

    Hozzávalók: 1 kg marhahús, l kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, l db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, l fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.

  • Kemoterápia alatt

    E nem mindennapi szakácskönyv célja, hogy betegeknek és hozzátartozóknak egyaránt támasza legyen a betegség ellen folytatott küzdelemben, mindenekelõtt azzal, hogy összefoglalja a táplálkozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az étkezés megkönnyítse, és ezzel a fizikai erõnlét fenntartását segítse a kemoterápia és a sugárkezelés során.

  • Dinnye álom Jancsi bácsi módra

    Hozzávalók 4 személyre: 1000g görögdinnye, 40 ml narancslikõr, 20 ml citromlikõr, 1 ek. porcukor, 8 gombóc vaniliafagyi.

  • Meggyleves (tejes)

    Hozzávalók: fél kg meggy, 2 dl tejfel, 2 dl tejszín (elhagyható), 2 evõkanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg, kis darab citromhéj.

  • Aranyparti rakott hús

    Laskára vágunk 50 deka sertéscombot, és 2-3 evõkanál olajon vagy ennek megfelelõ zsíron megpirítjuk. Kevés vízzel 10 percig pároljuk, majd közévágunk vékony csíkokra egy kiló fehérkáposztát.

  • Gombás káposzta

    Hozzávalók: 80 dkg savanyú káposzta, 30 dkg gomba, 25 dkg fõtt füstölt tarja (vagy sonka), 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 birsalma (vagy savanyú alma), 3 dl tejföl, só, õrölt fekete bors ízlés szerint, 1 babérlevél, csipetnyi cukor.

  • Málnalekvár

    Hozzávalók: 2 kg málna,1 kg cukor.

  • Olasz rizsleves

    Hozzávalók: 50 dkg marhahús, 15 dkg rizs, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa, karalábé, káposzta, kelkáposzta, zeller, bab, szárnyas máj, zúza, só, bors, reszelt sajt, 5 dkg vaj, szerecsendió, zöldpetrezselyem.

  • Eperleves

    Hozzávalók: 4 személyre: 600 g eper, 600 ml ribizlilé (piros) 1 db limett, 2 ek. porcukor, tálaláshoz tejszinhab.

  • Görög gyümölcsleves

    Hozzávalók: fagyasztot gyümölcs (málna, õszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaniliáscukor, 2 dl tejszín.