Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!
Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A megfelelõ mennyiségû zöldség fogyasztás egyértelmûen egészséges táplálkozásunk és diétánk alapját is képezi (kellene képeznie), melynek eleme az uborka is! Jelentéktelen külseje igen nagy értékeket takar. Víztartalma magas (96%), így rendkívüli hidratálást nyújthat testünknek akár belülrõl, akár kívülrõl adagoljuk! Gazdag káliumban, foszforban, vasban, kálciumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, valamint C vitaminban egyaránt.
Rázva vagy keverve…
Beiktathatjuk egy friss koktél formájában, mivel magas vitamin- és ásványi só tartalma kellemes közérzetet biztosít számunkra, de bátran összekeverhetjük más zöldségek, például répa levével is, így egy napindító vagy ebéd utáni felpezsdítõ vitaminbombát kapunk.
Krémként vagy szeszként…
A kozmetikai ipar is elõszeretettel használja és ajánlja. Gondoljunk csak „szépészeti” napjainkra, amikor párunk alighogy elhagyja a lakást, egy hûs, zöld uborkaszelettel a szemünkön telepedünk a fotelbe fél órára. És láss csodát: amikor lehull a „lepel”, szemünk szebb, ragyogóbb és ödéma-mentesebb formában néz vissza ránk a tükörbõl! Ez az uborka titka! De használják kozmetikumként krémbe, szeszbe keverve, így téve fiatalabbá, üdébbé a bõrt.
Az uborkát szinte egész évben fogyaszthatjuk. A fenti „szép” értékei mellett gyomormûködésünk optimalizálására, vagy vízhajtó hatása miatt. De persze legnagyobb erénye sokunk számára, kalóriagyilkos mivolta!
Uborkaleves
Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkából, fokhagymával és joghurttal lehet a legegyszerûbben elkészíteni. Fûszerként fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Fogyasztható (sõt fogyasztandó) azonban magában, nyersen is egy fõétkezésnek számító rizs, natúr hús kombináció mellé.
A negatív kalóriás ételek közé elsõsorban zöldségek és gyümölcsök tartoznak, melyek fogyasztásával nemcsak felgyorsíthatjuk súlyvesztésünket, hanem általuk nagyon értékes tápanyagokhoz és rosthoz jut szervezetünk. Mindemellett pedig büntetlenül falhatjuk, elkerülve a koplalást, szinten tartva anyagcserénket, elõsegítve szervezetünk salaktalanítását!