2024.05.06. - Ivett, Frida

Az uborka harca a kalóriákkal

Az uborka harca a kalóriákkal
Alapvetõen nem gondolunk rá sûrûn. Zöld, vékony, olykor vastag, jelentéktelennek tûnõ, rántott husi mellé kiváló.

Nagyjából eddig jutunk. Pedig elképesztõ rejtett tartalékokkal rendelkezik, akár fogyásról, fittségrõl vagy szépülésrõl legyen szó!

Ez pedig nem más, mint a negatív kalóriás ételek közé sorolható: uborka! Az, hogy a fogyókúra nem egyenlõ a koplalással az olyan negatív kalóriás ételek esetén, mint az uborka, különösen igaz.
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Testünk energiafelhasználása jóval meghaladja a zöldség megemésztéséhez szükséges bevitt kalóriamennyiséget – így válik a mérleg pozitívból negatívvá, a hozzáállásunk pedig közönybõl lelkesedéssé!

A megfelelõ mennyiségû zöldség fogyasztás egyértelmûen egészséges táplálkozásunk és diétánk alapját is képezi (kellene képeznie), melynek eleme az uborka is! Jelentéktelen külseje igen nagy értékeket takar. Víztartalma magas (96%), így rendkívüli hidratálást nyújthat testünknek akár belülrõl, akár kívülrõl adagoljuk! Gazdag káliumban, foszforban, vasban, kálciumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, valamint C vitaminban egyaránt.

Rázva vagy keverve…

Beiktathatjuk egy friss koktél formájában, mivel magas vitamin- és ásványi só tartalma kellemes közérzetet biztosít számunkra, de bátran összekeverhetjük más zöldségek, például répa levével is, így egy napindító vagy ebéd utáni felpezsdítõ vitaminbombát kapunk.

Krémként vagy szeszként…

A kozmetikai ipar is elõszeretettel használja és ajánlja. Gondoljunk csak „szépészeti” napjainkra, amikor párunk alighogy elhagyja a lakást, egy hûs, zöld uborkaszelettel a szemünkön telepedünk a fotelbe fél órára. És láss csodát: amikor lehull a „lepel”, szemünk szebb, ragyogóbb és ödéma-mentesebb formában néz vissza ránk a tükörbõl! Ez az uborka titka! De használják kozmetikumként krémbe, szeszbe keverve, így téve fiatalabbá, üdébbé a bõrt.

Az uborkát szinte egész évben fogyaszthatjuk. A fenti „szép” értékei mellett gyomormûködésünk optimalizálására, vagy vízhajtó hatása miatt. De persze legnagyobb erénye sokunk számára, kalóriagyilkos mivolta!

Uborkaleves

Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkából, fokhagymával és joghurttal lehet a legegyszerûbben elkészíteni. Fûszerként fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Fogyasztható (sõt fogyasztandó) azonban magában, nyersen is egy fõétkezésnek számító rizs, natúr hús kombináció mellé.

A negatív kalóriás ételek közé elsõsorban zöldségek és gyümölcsök tartoznak, melyek fogyasztásával nemcsak felgyorsíthatjuk súlyvesztésünket, hanem általuk nagyon értékes tápanyagokhoz és rosthoz jut szervezetünk. Mindemellett pedig büntetlenül falhatjuk, elkerülve a koplalást, szinten tartva anyagcserénket, elõsegítve szervezetünk salaktalanítását!

Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!