A fekete és zöld tea, valamint a kakaó is tartalmaz az élénkítõ hatóanyagból, s emiatt a statisztikák tanulsága szerint egyre inkább kiszorítja a reggeli asztalról a feketekávét. Hogy melyik is a jobb választás: kávé, tea vagy kakaó? A kutatók tudományos módszerekkel segítenek eldönteni a kérdést.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Ez eddig jól hangzik, ám akkor már nehezebb helyzetben vagyunk, amikor a pontos adagokról szeretnénk többet megtudni.
Miért jó a koffein a szervezetnek?
Már napi egy csésze friss, illatozó kávé elfogyasztásával - amely kb. 100 milligramm koffeint tartalmaz - is hatékonyan elõzhetjük meg az Alzheimer-kórt és az enyhébb jellegû emlékezési zavarokat - adja hírül Jonathan D. Geiger, az amerikai észak-dakota állam-béli School of Medicine and Health intézet vezetõ kutatója. "
A koffein meggátolja a koleszterin romboló hatását" - magyarázza Geiger - "az úgynevezett vér-agy gát ugyanis megakadályozza, hogy a vérrel ártalmas kórokozók jussanak agyunkba". A koleszterin ártó hatása erre a gátra is kiterjed, ám a koffein mindezt meggátolhatja.
Számos tanulmány értekezik arról, hogy megfelelõ mennyiségû koffein fogyasztásával nem csak az enyhébb emlékezési zavarokat akadályozhatjuk meg, hanem bizonyos esetekben az Alzheimer-kórt is elkerülhetjük.
Döntõ fontosságú, hogy a teafû mennyi ideig ázott a vízben. Rövid idõ esetén kevesebb mennyiségû csersav oldódik fel, így a koffeint jobban érvényesülhet, s a tea jóval élénkítõbben hat. A köztudatban általánosan élõ tévhittel ellentétben minél tovább áztatjuk a teafüvet, a felszabaduló egyre több cserzõanyaggal egyenesen arányosan "csillapodik le" a tea, s elveszti felpörgetõ tulajdonságát. "Az élénkítõ effektus a kávé esetében már pár perccel a fogyasztás után is tapasztalható" - mondja Schwack - " a kávéból ugyanis hamarabb a véráramba kerül a koffeint, amely adrenalint szabadít fel. A gyors és erõs hatás ugyanakkor nem tart sokáig."
Aki az erõteljesebb ízvilágú kávéval szemben inkább a fekete teát választja, a hatást illetõen nem téved nagyot. Egy csésze fekete tea kb 50 milligramm koffeint tartalmaz, így napi két csészényi forró teával már tettünk valamit a feledékenység ellen.
Míg korábban a tudósok is másféle hatóanyagot feltételeztek, "mára száz százalékosan bebizonyosodott, hogy a tea esetében is a kávénál megismert koffeinnel van dolgunk" - mondja Wolfgang Schwack, a Hehenheimi Egyetem Élelmiszervegyészeti Intézetének munkatársa.
Meglepõ módon azonban ugyanaz a koffein a teában teljesen másképpen hat, mint a kávé esetében. Mindez azzal magyarázható, hogy a teafûben kevesebb koffein rejlik, mint a kávébabban, valamint a hatóanyag a csersavhoz kötõdik, így a koffeint szervezetünk nem tudja teljes mértékben felvenni. Az élénkítõ hatás ennek következtében késõbb és enyhébben jelentkezik, ám ami nagyon lényeges: tovább tart.