rss
  • Könnyebben könnyebb az élet - ésszel enni egészséges!

  • Túlsúlyban a rák rizikója. Akár szójáték is lehetne, de szó szerint veendõ: a túlsúly valóban a daganatos megbetegedések egyik lehetséges és létezõ rizikófaktora. Ezt hangoztatja dr. Pados Gyula címzetes egyetemi tanár, a Fõvárosi Szent Imre kórház IV. Belgyógyászata lipidológiai részlegének vezetõ fõorvosa. Dr. Pados Gyula naponta szembesül munkája során olyan emberekkel, akik 30, 40, vagy akár 50 kiló túlsúlyuktól akarnak megszabadulni - orvosi segítséggel. Nem véletlen, hogy az orvos a megelõzés fontosságát hangsúlyozza, minden lehetséges alkalommal.

    -A helytelen táplálkozás által okozott betegségek megelõzése igen fontos, mert a súlyfelesleg igen sok krónikus kórnak, még a ráknak is lehetséges alapja - bocsátja elõre. Alapos okkal, hiszen a magyar lakosság fele túlsúlyos, és az elhízás nem egyik napról a másikra megy végbe. Éppen ezért már gyerekkorban kell megfogni a felesleges kilókat. A nagymama, a szomszéd, és az ismerõsök gyakran megcsodálják a duci babát, a pufók kisgyereket, de mikor a hercig zsírpárnácskák egyre csak gyarapodnak, már elkezdõdött a kóros folyamat, amit visszaigazolnak a statisztikák: már a gyerekkorúak 20 százalékát találják túlsúlyosnak. Minden ötödik gyereket! A szép, kövér kicsi gyerek legtöbbször elhízott, beteg felnõtt lesz.

    - Személyes tapasztalatom - mondja Pados doktor -, hogy ha néha moziba megyek, a büfé elõtt kígyózó sorokba ütközöm. A gyerekek, fiatalok tolonganak a cukros, egészségtelen üdítõkért, a ma annyira divatos, ragacsos, olajjal átitatott cukros, vagy sós popcornért, ami még köszönõ viszonyban sincs gyerekkorunk hajdani kedvelt pattogatott kukoricájával. Nagy zacskókkal ülnek be a nézõtérre és egész filmvetítés alatt majszolják az étrendi szempontból rendkívül káros nassolni valót.

    Elhízás okozta világválság fenyegeti az emberiséget a szakember szerint. A szív - és érrendszeri bajok, a magas vérnyomás, a veseelégtelenség, a mozgásszervi betegségek, az érelmeszesedés és egy egész sor más kór melegágya az egészségtelen táplálkozás. A felesleges kilók leadása sokkal nehezebb, mint a plusz kilók felszedése, és csak hosszú, türelmes együttmûködéssel, beteget, és orvost egyaránt próbára tevõ terápiával hozható egyensúlyba a szervezet.

    - Könnyebben könnyebb az élet - állítja a doktor, és éppen ezért mindenképpen azt javasolja, hogy gyerekkorban kell megfelelõ mintát mutatni az egészséges táplálkozásra.
    Ezt az álláspontot vallja Henter Izabella dietetikus is, a Magyar Dietetikusok Szövetségének fõtitkára.

    - Az iskolaorvosoknak minden évben 34 szempont szerint kell elkészíteniük jelentésüket a gyerekek egészségi állapotáról. E szempontok között 14 a táplálkozás helytelenségével, az elhízással foglalkozik. Ez is jelez valamit - mondja. - Kiderül többek között, hogy amíg az ötéves gyerekeknek mindössze 1 százaléka, a tízéveseknek már 14 százaléka szenved valamilyen táplálkozással összefüggõ betegségben.

    A közétkeztetés - sajnos - kevés kivételtõl eltekintve nem ad megfelelõ mintát az egészséges étkezésre, sokkal inkább az olcsóbb és laktatóbb étkekre helyezik a hangsúlyt. A gyerekek fele általános iskolában még a menzán étkezik, de középiskolában már csak minden tizedik veszi igénybe ezt a fajta étkeztetést. És hol esznek a többiek? Vagy hoznak otthonról hideget, vagy a büfékben, gyorséttermek mûkosztjain élnek, holott a felmérések szerint pedig igényelnék a párolt zöldség köreteket fõzelékek helyett, leginkább a választható és változatos koszt mellett teszik le voksukat. Még a tálalás, a tiszta terítõ, a megfelelõ tálcák, evõeszközök, a személyzet tisztasága is elhangzik részükrõl, jogos igényként.

    A dietetikus szerint a betegségek fele, harmada életmódváltással megelõzhetõ lenne. Igen lényeges, hogy a felnõtt világ mit közvetít a gyerekeknek, milyen táplálkozási mintát kapnak. Már az általános iskolákban oktatni kellene táplálkozási ismereteket, hogy a gyerek idõben rájöjjön, az egészséges étek is lehet finom, jóízû.

    - A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szóban elmondott bölcsességek kevésbé hatékonyak, mint a gyakorlat. Ahol nem csak beszélnek az egészséges étkezésrõl, hanem beszereztek alma automatát az iskolában, vagy ingyen zöldség-gyümölcs rágcsálnivalóval kínálják a gyerekeket, ott sokkal nagyobb az igény az egészséges táplálkozásra.

    A gyereket meg kellene tanítani arra, amire ma még a legtöbb felnõtt sem figyel. Nem csak ára van az élelmiszernek, számtalan jelölése, összetételérõl, frissességérõl, adalékanyagairól és így tovább! Azt, hogy mennyire egészséges egy élelmiszer a vásárlóknak csak 14 százaléka figyeli, 56 százalék nem, 30 százalék pedig mindentõl függetlenül azt veszi meg, amit szeret - összegzi a tapasztalatokat Henter Izabella.

    A gyerektõl nem várható el, hogy naponta figyelje a testtömeg indexét, testsúlyát, tisztában legyen az INBÉ-vel, vagyis a napi energia-bevitel értékével. De az igenis megtanítható, hogy a bevitt és a felhasznált energiát egyensúlyba hozza szervezetében, helyes táplálkozással, életmóddal és sok mozgással. Ha ezt sikerül elérni, akkor kevesebb lesz az esztétikailag kifogásolható, és orvosilag kezelésre szoruló túlsúlyos, elhízott felnõtt, kevesebb esélye lesz több súlyos betegségnek, a ma sokakat fenyegetõ ráknak is.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Hormonjaink miatt kívánjuk a hízlaló ételeket?

    Ha valaki diétázik, tisztában van azzal, hogy távol kell tartania magát a zsíros, hizlaló ételektõl.

    Sokan ilyenkor mégis ellenállhatatlan vágyat éreznek egy tábla csoki után, és azt kívánják, bár létezne egy olyan pirula, amely megszüntethetné ezt a kínzó vágyat. A tudósok szerint ez a csodaszer egy napon valóban segíthet a kívánósság legyõzésében: felfedezték ugyanis, hogy az 'éhséghormon' nagy szerepet játszik abban, hogy milyen ételekre vágyunk. A szóban forgó hormon a ghrelin, amelyrõl már régóta tudják, hogy szerepe van az éhség szabályozásában.

  • Tudnivalók a gyrosról

    A görög konyha remeke a Gyros. A függõlegesen forgó nyársra rátûzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belõle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.

    A hasábburgonya alakú húscsíkoknak a négy közül az egyik oldala ropogós, a másik három pedig puha. Nyelvi összefüggés: a görög gyro, gyros forgást jelent. A hasonló égövi, de teljesen más alapokon nyugvó kultúrájú török konyha "döner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a világban a "gyros" név terjedet el.

  • Vérnyomáscsökkentés céklával

    Vérnyomáscsökkentés céklávalKözismert tény, hogy a gyümölcs- és zöldségfogyasztás védelmet nyújt a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Különösen a zöld levelű zöldségek és a cékla véd a szív- és érrendszeri betegségektől, és azt feltételezik, hogy a jótékony hatásokért a magas nitráttartalom lehet a felelős. A cékla olyan vegyületet is tartalmaz, mint a betalain, ami antioxidáns tulajdonságai miatt, szintén hozzájárulhat a magas vérnyomás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni védelemhez.

  • Ezekkel az ételekkel megfiatalodik

    A makrobiotika nem olyan, mint egy gyors ragtapasz, amit felragasztunk, és máris kicsattanó egészségnek és kitûnõ általános állapotnak örvendünk, hanem megváltoztatva étrendünket és életmódunkat, szép lassan, kitartó munkával segít megerõsíteni az immunrendszerünket.

    Az õsi civilizációkban úgy tartották, hogy minden testi és lelki baj alapvetõen az elfogyasztott táplálék minõségébõl eredeztethetõ. Vajon mi a helyzet ma? A reklámokon keresztül belénk sulykolt ételeket fogyasztjuk, és nem gondolkodunk azon, hogy jók-e, rosszak-e?

  • A vörösbor finom, elegáns, és lassítja az öregedést!

    Washington - A vörösbor egyik összetevõje kalóriadús táplálkozás mellett is véd egy sor, korral járó megbetegedéstõl. Javítja a szív állapotát, erõsíti a csontokat, megelõzi a szemen a hályog kialakulását - bizonyítja egy egereken végzett kétéves utánkövetéses vizsgálat eredménye.

    A reszveratrol nevû anyag, mely a polifenolok közé tartozik, a szõlõben, a vörösborban és a gránátalmában található meg nagyobb mennyiségben. Középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre amerikai kutatók, ráadásul az energiabevitel 60 százalékát zsírban kapták a kísérleti állatok.

  • A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcot

    A sütőtök nem csak ízletes, de a kilókkal is felveszi a harcotA sütőtök szezon már elkezdődött, de az igazi dömping még ezután kezdődik. Finom íze miatt, az egyik legkedveltebb őszi, illetve téli csemegénk, azonban nem csupán az élvezeti értéke miatt fontos, hanem kiváló élettani hatása miatt is. Emellett remekül beilleszthető a diétás táplálkozásba. Érdemes tehát jobban megismerkedni ezzel a rendkívül értékes és tápláló zöldséggel, hogy tudatosan beiktasd a diétádba és segítségével felvehesd a harcot a kilók ellen. Íme 3 ok, hogy miért érdemes fogyasztani a sütőtököt:

  • Napi egy pohár vörösbor a fogszuvasodás ellen

    Íme még egy ok a vörösbor mellett. Nem csak a hosszú élet titka, vagy a szív- és érrendszeri, illetve neurológiai betegségektõl védõ csodaszer, a vörösbor fogyasztása étkezés közben és után segíti a megtapadó baktériumok leöblítését a fogakról, jelentik az olasz Paviai Egyetem kutatói.

    Gabriella Gazzani professzor és munkatársai a Veneto régióból származó alkoholmentes vörösborokkal kísérletezve állapították meg, hogy a borban nem csak az ismerten fogszuvasodásgátló alkohol védi a fogakat a baktériumoktól.

  • Így készíthető el a Mikulás formájú süti

    Így készíthető el a Mikulás formájú sütiEgy nagy tálban keverjünk össze 2 csésze lisztet,a cukorral, élesztővel és sóval. Egy kis fazékban melegítsük fel a tejet, a vizet és a vajat. Keverjük össze a lisztes, és a tejes keveréket. Keverjük fel a tojásokat és adjuk hozzá s maradék lisztet. Keverjük össze úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Majd minden keveréket gyúrjunk össze úgy, hogy a végén egy rugalmas tésztát kapjunk. Egy olajozott tálban forgassuk meg a tésztát, majd fedjük le valamivel, és hagyjuk pihenni kb. 1 órát. Ezalatt kétszeresére kell dagadnia.

  • Őszi-téli kedvencünk: a mandarin

    Őszi-téli kedvencünk: a mandarinA mandarint jótékony hatása és édeskés íze miatt szívesen gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják. Ami nem is baj, hiszen nagyon jó hatással van az egészségünkre. Többek között ezen tulajdonságai miatt is az egyik legkedveltebb gyümölcs ősszel és télen. A mandarin fajtái leginkább különböző a keresztezéseknek, illetve nemesítésnek köszönhetőek. Így neveik leginkább fantázia nevek. Clementine, a mandarinok legkisebbje és egyáltalán nem tartalmaz magot. Szacuma, nagyobb mandarinféle, melynek héja könnyen lefejthető, íze savanykás.

  • E-vitamin a táplálkozásunkban

    A zsírban oldódó E-vitamin csak rövid ideig marad a szervezetben, így folyamatosan gondoskodni kell az utánpótlásáról.

    Antioxidáns vegyület, segít semlegesíteni a felgyülemlett szabad gyököket. Csökkenti a szívbetegség, valamint különféle rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

    Lassítja a bõr öregedésének folyamatát, sõt, a premenstruációs tüneteket is csökkenti.

  • Kelbimbó fogyasztási tanácsok

    A kelbimbó fõzve, párolva sokféleképpen elkészíthetõ. Levesbe, fõzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható.

    Gasztronómiai szakemberek szerint a fûszerek közül a köménymag, a szerecsendió és a majoránna illik elsõsorban hozzá. Arra kell vigyázni, hogy ne fõzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványi anyagtartalmát. Ha saját termésû kelbimbóról van szó, legjobb sokáig a száron hagyni, hiszen enyhébb teleket akár át is vészel és mindig friss szedésût fogyaszthatunk.

  • Édes, mint a méz

    A mézet a méh a virágok nektárjából gyûjti össze a saját szervezetében átalakítva. A virágok nektárja gyorsan romló híg cukoroldat, melyet a méhek felszívnak, s a szájukban lévõ garatmirigy váladékát keverik hozzá, és mézgyomrukban gyûjtik.

    A méz könnyen emészthetõ, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkezõ készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítõszer.

  • Miért egészségesek a rostos ételek?

    A rostokban dús ételek jótékony hatása régóta ismert, azonban most arra is fény derült, hogy pontosan miért: a rostok "durva" felületének hatására a bélcsatorna falában fokozódik a nyáktermelés, amely megkönnyíti a táplálék továbbjutását a béltraktus további részeibe. Paul L. McNeill (Medical College of Georgia) és munkatársainak új tanulmánya arra enged következtetni, hogy amikor rostos ételeket - teljes kiõrlésû gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket - fogyasztunk, azzal folyamatos sérüléseknek tesszük ki a bélcsatorna falának sejtjeit. Azonban az említett ételek jótékony hatásának magyarázata éppen ebben a gyulladásos reakciókat kiváltó folyamatban rejlik.

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

    Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

  • Üdítõ gyümölcsök

    Összefoglaló neve a gyümölcsbõl készült, frissítõ hatású folyadékoknak. Megkülönböztetjük a cukrot nem tartalmazó natúr, rostos leveket és a cukrot tartalmazó szénsavas, vagy szénsavmentes italokat. Fogyasztásuk nagymértékben növekszik az utolsó években az egész világon. Rengeteg fajtájukkal találkozhatunk, vannak, amelyekben csak fajta gyümölcs dominál, napjainkban viszont többféle gyümölcs keverékébõl is elõállítják. Az egészséges táplálkozásba nem ajánlott a cukrot tartalmazó üdítõk fogyasztás a magas cukortartalom miatt.

  • Paprika: Méregerõs vagy erõs méreg?

    Mindkettõ és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme.

    Nyáron sok zöldséget, paprikát, paradicsomot eszünk, abban a meggyõzõdésben, hogy egészséges élelmiszerekkel van dolgunk. Ugyanakkor egyre többször halljuk, hogy a közkedvelt paprika egészségünkre ártalmas mennyiségben tartalmazhat növényvédõszer-maradékot. Mi is hát az igazság? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbrõl ezt a zöldséget. Hazánkban a paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk, ám õshazája Mexikó.

  • A mediterrán étrend/diéta

    A mediterrán étrend/diétaA mediterrán étrendet előnyben részesítők kevesebb rejtett és látható zsiradékot fogyasztanak. A többszörösen telítetlen zsírsavak segítenek a koleszterinszint csökkentésében, szerepük van az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzésében. A többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavak nem emelik a vér koleszterinszintjét, inkább csökkentik. A görög, olasz, stb. konyha ételei körülbelül 7 % telített zsírt, míg a magyar konyha ínyencségei 22 energiaszázalék telített zsírt tartalmaznak. Egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz: oliva-, repceolaj, dió, mandula, mák.

  • A sok halhús káros a magzatra

    Azok a terhes nõk, akik hetente több mint három alkalommal fogyasztanak halat, veszélynek teszik ki magzatukat a vérükben felgyülemlett túl sok higany miatt - mutatták ki tajvani kutatók. Rendszeres fogyasztás esetén a halak szervezetében rejlõ higany a nõk vastagbelébõl belekerül a véráramukba, majd onnan a méhlepényen át a magzat szervezetébe. A higany fõként akkor jelent veszélyt a magzatra, amikor belsõ szervei növekednek, és hatására fejlõdési rendellenesség alakulhat ki az agyban és a vesében.

  • Hogyan fogyasszuk a rizst?

    Sósan vagy édesen, pecsenyével, fûszeres mártással, töltelékben vagy akár édes tejben is remek. Nem tartalmaz zsiradékot, cukrot, sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint. A világ népességének több mint fele rizsen él, de nem hiányozhat az ínyencek konyhájából sem. Hiszen a rizs nagyon sokféle lehet, egy-egy fajta a származási helyérõl vagy az alakjáról kapta a nevét. A hosszúkás szemû rizs kevesebb, míg a gömbölyû szemû több keményítõt tartalmaz. Elõbbi a fõzés során kevésbé, utóbbi jobban összetapad.

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.