rss
bohócdoktor vizit szja 1%

  • A csirke, a hal, a királyrák - és a legjobb magyar éttermek

  • Budapest - A körúti Bock Bisztró végzett az elsõ helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben, amelynek elsõ tíz helyezettje csütörtök esti bemutatását összekötötték

    A csirke, a hal és a királyrák, a világ elsõ gasztronómiai thrillerének nevezett spanyol dokumentumfilm premierjével.

    Az idei Top 10-ben van francia, olasz és orosz ételeket kínáló vendéglõ is.

    bohócdoktor vizit szja 1%

    loading...

    A legjobbnak ítélt 10 magyarországi étterem között idén új szereplõ a Gerbeaud luxusétterme, a legmodernebb, mégis magyaros ételeket produkáló Onyx, a magyar fogásokat kínáló Csalogány 26 és a pécsi JT Corso, továbbá a Somogy megyei Chateau Visz luxusétterem, amelynek konyháját Eric Schröter, korábbi Michelin-csillagos séf vezeti.

    A éttermi kalauz 2005-ben hirdette meg elõször a budapesti vendéglõk versenyét, amelybe 2007-ben vidékiek is bekapcsolódtak. A verseny célja a hazai étteremkultúra nemzetközi szintre emelése és a vendéglátás minõségének javítása. 2005-ben és 2007-ben az olasz ételeket kínáló Fausto,s bizonyult a legsikeresebbnek, míg 2006-ban a francia ihletésû Lou Lou.

    A zsûri tagjai nemcsak kulináris szempontok alapján döntenek, hanem figyelembe veszik a hely küllemét, az ételek és italok választékát, a személyzet felkészültségét, a tisztaságot is.

    José Luis López-Linares rendezõ - aki Carlos Saura operatõreként írta be magát a filmtörténetbe - a gasztronómia legrangosabb világversenyére, a Bocuse d,Or-ra készülõ spanyol mesterszakácsról, Jesus Almagróról forgatott emberileg és szakmailag is izgalmas filmet. A filmben híres sztárszakácsok segítségével pillanthat bele a nézõ a gasztronómia felsõ régióinak nemzetközi világába.

    A fõszereplõ és segítõje, Pedro Larumbe az alkotás premierje alkalmából Magyarországra látogatott. Részt vettek az Év Legjobb Éttermének kijáró díj kihirdetésén a Gerbeaud Házban csütörtökön este, ahol Almagro adta át az elsõ helyezettnek, a Bock Bisztró vezetõjének, Bíró Lajosnak a kitüntetést.

    Az esemény alkalmából bemutatott spanyol filmnek azért A csirke, hal és királyrák a címe, mert világ legjobb szakácsainak kétévenként megrendezett versenyén - amely olyan, mint a sportolóknak az olimpia - az elõre megadott alapanyagokból kell megalkotni egy ételsort, és ezt 2007-ben a halibutra (egy halfajta), a híres bresse-i csirkére és a királyrákra alapozták.

    A díjátadó gálán a legjobb 10 magyar étterem séfjei szinte megismételték a filmet, legalábbis olyan szempontból, hogy az abban megadott három alapanyagból kellett megkomponálniuk az esti gálavacsorán felvonultatott ételkölteményeiket, tisztelegve a világ egyik legjobb szakácsának tartott Jesus Almagro elõtt.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Vitamindús õszi táplálék: a sütõtök

    Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin elõanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

    Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentõs E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvezõ ásványianyag-összetétele megfelelõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzéséhez.

  • Magas vérnyomás ellen - Próféták kölese: sokáig titkos volt a recept

    A monda szerint a tejterméket maga Mohamed ajándékozta híveinek, ezért az oltótelepeket "a próféták kölesének" is nevezik. Azt pontosan tudjuk, hogy a kefirt a Kaukázus északi részén már régóta házilag készítették.

    Ezt a terméket itt 2500 méter magasságban, relatíve alacsony és erõsen váltakozó hõmérsékleten, 5-23 °C között állítják elõ, és ehhez bõrbõl készült edényeket használnak. A magokhoz tejet öntenek, az elegyet erjedni hagyják, és amikor néhány nap múlva készen lesz a kefir, leöntik és aztán újból tejet adnak a telepekhez.

  • Hat igazi vágykeltõ finomság

    Egy igazán romantikus vacsorát szeretne?

    Persze fontos a gyertyafény és a halk zene, de még fontosabb az étel, ami teljesen új szintre tud helyezni egy vacsorát. Különösen, ha olyan ételeket választunk, amelyek megfelelõen hatnak hormonszintünkre és elõsegítik, hogy az este további része is jól sikerüljön. De pontosan melyek ezek a már-már afrodiziákumnak számító étkek? Lássunk egy csokorra valót belõlük. Ilyen étel a spárga, az avokádó, a chilli paprika, a csokoládé, a medvecukor és az osztriga.

  • Miért ne vegyél kínai fokhagymát?

    Miért ne vegyél kínai fokhagymát?Már sokat írtunk a fokhagymáról, erről a rendkívüli növényről. Naponta fogyasztjuk (más növényekkel együtt), így érdekes módon nincs is problémánk pl. a magas vérnyomással vagy az egyszerű náthával. Azt azonban nem tudtuk, hogy április 19-e a fokhagyma világnapja, azaz sokan annyire méltatják, hogy még egy évben kiemelten imádják is. Ez az pici, de annál sokoldalúbb növény tehát megérdemli, hogy szenteljünk neki egy cikket, egyben ízekre szedjük a világ legkeresettebb hagymáját.

  • Elsõ osztály az asztalon: kaviár és osztriga

    Ki ne vágyott volna már egy igazi luxus étteremben elköltött pazar vacsorára?

    Ha ez nem is elérhetõ mindenki számára, ünnepi alkalmakkor megengedhetünk magunknak mi is egy-egy falatot az olyan igazi ínyencségekbõl, különleges ételekbõl, mint például a kaviár. A kaviárról az elsõ írásos említés Shakespeare nevéhez fûzõdik. A kaviár név a török "khavyar" (halikra) szóból származik, és szinte az összes európai nyelvben ilyen formában terjedt el. A világ legjobb minõségû kaviárja a Kaszpi-tengerbõl származik.

  • Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemet

    Szőlőből is készíthetünk lekvárt és dzsemetA száráról leszedett szőlőszemeket alaposan megmossuk, majd a cukorral és a fahéjjal a főzőedénybe rakjuk. Lassú tűzön főzzük, majd a feljövő habot és a magokat szűrőkanállal le-, illetve kiszedjük. Ha már nem habosodik, és a magok sem jönnek fel a gyümölcsmassza tetejére, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, s vele még néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és forrón üvegekbe töltjük. Ezt készíthetjük fehérszőlőből, piros szőlőből vagy akár vegyesen, keverve is kipróbálhatjuk. Az biztos, hogy mindenhogy isteni finom.

  • Magyaros konyha a globális világban

    Régi ízek, új technológiák

    Magától értetõdik, hogy ha egy turista ellátogat Magyarországra, akkor nem kínai, görög vagy indiai étterembe akar menni, hanem meg szeretné kóstolni a magyar fogásokat, lakjon bár a barátainál vagy egy ötcsillagos szállodában.

    De milyen is a magyaros étel a XXI. században? Kiadós, nehéz, modern, falatnyi? Húzza-e mellé a cigány? E kérdésekre nem is olyan egyszerû felelni.

  • Alma a négyzeten

    Régebben még illatáért is becsülték, a lakószoba szekrényének peremére azért sorakoztatták fel, hogy élvezzék levegõfrissítõ hatását. Az almával készült ételek - elõételek, fõételek, saláták, sütemények - az õszi konyha igaz vendégei. Az alma hazai népszerûsége az elmúlt évtizedekben hullámzott, érdekes módon, amíg egyik legnépszerûbb exporttermékünk volt, itthon is többen fogyasztották, amikor a nyugat-európai zöldalmák divatja a mi almáink külpiaci kelendõségét csökkentették, a magyar vásárló sem tudott ellenállni a divatnak.

  • Csodaszerek bûvöletében - étrendkiegészítõk

    Egy új termékcsoport csapdái

    Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Gyakori kérdések, melyeket feltesznek magukban a vásárlók, mielõtt leemelnének a polcról egy étrend-kiegészítõt.

    Az új termékcsoport hódít ugyan a piacon, és növekvõ népszerûségnek örvend, de egyre nagyobb viharokat is kavar, még a szakemberek körében is.

  • A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkre

    A mesterséges tartósítószerek hatása a szervezetünkreA mai élelmiszeripar már nem tud meglenni tartósítószerek nélkül. Több ezer éven át ezen élelmiszer adalékanyagok nélkül is nagyon jól megvolt az emberiség, a rák, allergia, cukorbetegség szinte ismeretlen fogalom volt. Sok \"E\" szám élelmiszer-adalékanyagot sok országban már betiltottak, sokról gyanú fogalmazódott meg és néhány ezer féle még forgalomban van. Fagyasztva, szárítva, aszalva, gőzöléssel (pl. savanyúságoknál) és elegendő mennyiségű cukorral (befőtteknél, lekvároknál) tartósítószer nélkül is megőrizhetjük, eltehetjük a zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, fűszereket.

  • Hogyan fogyasszunk paradicsomot?

    Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, egészséges és vékony héjú fajták a legjobbak. Konzerv készítéséhez (befõzéshez) csak a teljesen beérett paradicsom alkalmas.

    Akinek alkalma van arra, hogy saját maga szedje le a saját kertjében a napon átmelegedett, illatos paradicsomot, és kicsit megtörölgetve ott helyben beleharapjon, az tudja, hogy ebben az egyszerû eledelben benne van a nyár minden íze, frissessége. De jó salátának szeletelve is.

  • Frissítõ tavaszi táplálkozás

    A tavasz beköszöntével a ruhák is lekerülnek és kivillanhatnak a félen felszedett úszógumik. Ezért érdemes már most elkezdeni mozogni és figyelni a táplálkozásra. Végre kisüt a nap, erõnk megújul, zöldbe borulnak a fák, nyílnak a virágok és otthon hagyjuk a kabátot. Amint azonban lekerült rólunk kabát, már nem rejtegethetjük tovább a télen felszedett kilóinkat. A legjobb megelõzni ezt a traumát, ezért már most érdemes odafigyelnünk a táplálkozásunkra és a rendszeres testmozgásra. Amíg kint még hideg van, addig kényelmesebb és egyszerûbb a legközelebbi edzõteremben elkezdeni a zsírpárnáink leolvasztását.

  • Almával megelõzhetõ az asztma kialauklása

    Holland és skót orvosok által végzett kutatási eredmény szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását. A tanulmányban több mint 1200 gyermeket figyeltek meg. Végigkövették a terhesség alatt az édesanya táplálkozási szokásait, majd kérdõívek segítségével és orvosi vizsgálatokkal ellenõrizték a gyerekek egészségi állapotát. Végül megállapították, hogy azon anyák, akik a várandósság ideje alatt rendszeresen almát fogyasztottak születendõ gyermekükben csökkent az asztma kialakulásának kockázata.

  • Az egészségtelen ételek a legnépszerûbbek

    Az Auckland Egyetem felmérése kimutatta: az új-zélandi élelmiszer áruházak legkelendõbb árucikkei nagyrészt a leg-egészségtelenebb élelmiszerek. Saját kategóriájukon belül a zsíros tej, a fehér kenyér, a cukros üdítõk, a vaj és az édes kekszek bizonyultak a legnépszerûbbnek. A kutatók egy wellingtoni szupermarketben rendszeresen vásárló 882 felnõtt vásárlási szokásait elemezték egy éven keresztül, így állapították meg, melyik a leginkább fogyó háromezer élelmezési cikk, illetve nem alkoholos ital. A megfigyelt vásárlók 73 százaléka nõ volt, átlagéletkoruk 38 év - írja a MediPress.

  • 7 tipp, hogy az egészséges pizza választáshoz

    A pizza sokak kedvence, de tény, hogy nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. Néhány tipp pizzarendeléshez, hogy a lehetõség szerinti legegészségesebbet válaszd.

    A vékony tészta kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a vastag pizza. Néhány helyen már teljes kiõrlésû lisztbõl készült tésztát is kínálnak, ha teheted, emellett dönts!

  • Receptötletek sárgadinnyéből

    Receptötletek sárgadinnyébőlTöbbféle fajtáját ismerjük. Héja lehet rücskös, sima, hálós és barázdás is, húsa pedig narancsszínű és zöldes árnyalatú. Ebből kifolyólag nemcsak nevük, hanem színük és tápanyagtartalmuk is megkülönbözteti őket egymástól. Bizonyos fajtái már június végén érnek, és a tenyészidő egészen szeptemberig elhúzódhat. Az érett sárgadinnyét kivilágosodott héjáról, a bibepont felőli végének puhaságáról, és ehhez kapcsolódó jellegzetes illatáról ismerhetjük meg.Tápértéke a következő tápanyagokban rejlik: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, magnézium, réz, cink és króm, A-vitamin, tiamin, folsav és C-vitamin.

  • Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségért

    Fűszerekkel és zöldségekkel az egészségértA fűszerek nemcsak nagyszerűen megízesítik az ételeinket, de kedvező hatásaik vannak az egészségre is. A fűszereket és bizonyos zöldségeket hosszú ideje használják gyógyításra, az egészségi állapot javítására. A hagyomány és a népi tapasztalatok mellett az elmúlt évtizedekben már kutatások is bizonyították a kedvező hatásokat: a fokhagymáról, a vöröshagymáról és a gyömbérről is kiderült, hogy igen pozitívan befolyásolják a megfázás és az influenza lefolyását (sőt rendszeres fogyasztásukkal megerősíthetjük az immunrendszerünket, így az még ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben).

  • Étel vagy tabletta formában érdemes vitamint fogyasztani?

    Érdemes kikérni az orvos véleményét, mielõtt bárki fokozott vitamin- vagy ásványianyag-pótlásba kezd, különösen, ha állandó gyógyszert szed, valamilyen betegséggel küzd, vagy az idõsebb korosztály tagja. A túl sok vitamin és ásványi anyag ugyanis problémákat okozhat bizonyos laborvizsgálatoknál, illetve megzavarhatja a betegségekre szedett gyógyszerek hatását. A vitaminok és ásványi anyagok úgynevezett mikrotápanyagok, amelyekre a szervezetnek szüksége van kis mennyiségben, de egyenletes eloszlásban. E tápanyagok többségét a szervezet maga nem tudja elõállítani.

  • 105 évesen a hosszú élet receptjérõl

    Hogy és mit egyél, hogy hosszabb ideig élhess?!

    Egy 105 éves brit aggastyán szerint a hosszú élet receptje az õ reggeli receptje: minden napot egy komplett brit villásreggelivel kell kezdeni, egyebek közt hurkával, kolbásszal.

    Ennek fõbb elemei: négy szelet sültszalonna, egy kolbász, két tojás, gomba, paradicsom, egy darab véres hurka és három szelet pirítós. Hogy azért némi egészségeset is belevigyen, a bácsi megeszik még egy tálka gabonapelyhet is - adta hírül a brit sajtó.

  • A csokoládé története

    Amerikában az aztékok már jóval az Európai hódítók elõtt is itták a csokoládét. 1519-ben, amikor a spanyolok a mai Mexikó területére érkeztek, Montezuma xocolatl-lal kínálta Cortést.

    A fûszeres ital alapanyagai kakaó, víz, fahéj, ánizs, chili és kukoricaliszt volt. Az 1500-as években Spanyolországnak kakaóbehozatali monopóliuma volt. Az ital receptjét titkosan kezelték, cukorral, fahéjjal, szerecsendióval illetve vaníliával ízesítve fogyasztották. Ausztriai Anna királyné, XIII. Lajos francia király feleségeként hozta át a csokoládét Spanyolországból Franciaországba.

bohócdoktor vizit szja 1%

loading...