rss
  • Fel a kalóriákkal az étlapra!

  • New York
    Vége a felelõtlen habzsolásnak: New York városa júliustól könyörtelenül megbírságolja azokat az étteremláncokat, amelyek nem tüntetik fel a fogások kalóriáit az étlapjukon.

    Az állami Étteremszövetség bíróságon támadta meg a rendelkezést, mondván az elhízás elleni küzdelem támogatására hozott törvény a vendéglátóhelyek szólásszabadsághoz való jogát sérti, amelyet az alkotmány elsõ kiegészítése (First Amendment) biztosít minden polgár számára.

    Egy fellebbviteli bíróság azonban szerdán elutasította a hatálybalépés elhalasztásának kérelmét. A vendéglátóipari csoport ugyanis azt szerette volna, hogy az alkotmányossági vizsgálat lezárása elõtt ne vezessék be a rendelkezést.

    Így aztán a Nagy Almában július 19-tõl keményen bírságolnak a menürõl hiányzó kalóriaértékekért - hacsak a fellebbviteli bíróság végül a vendéglátósoknak kedvezõ ítéletet nem hirdet addig.

    A metropolisz illetékesei mindenesetre már elküldték az idézéseket a törvénysértõ éttermeknek. A rendelkezés azokra az étteremláncokra vonatkozik, amelyeknek országszerte legalább 15 étterme mûködik.


Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!
  • Hozzászólások

  • Olvasta már?

  • Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességet

    Az áfonya segít megőrizni a testi és szellemi frissességetA vad áfonya tápértéke nagyobb a termesztettekénél. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz. Az antociánok serkentik a kollagénszintézist, ami a kötőszövetek és bőr egészségéhez, üdeségéhez elengedhetetlenek. Antibakteriális és keringést serkentő hatásuk is van. Serkentik az immunrendszeri védekezést. A szervezet minden pontján serkenti a kapilláris erek vérellátását, s mint ilyen, a szemfenék érhálózatát épen tartva közvetetten és közvetlenül is segít az ideghártya regenerálódásában.

  • Húsvét, a tavaszvárás ünnepe

    Húsvéti ételek és népszokások Szabolcs-Szatmár-Beregben

    Rituális mosakodás a Tiszában, melytõl megtisztulást, termékenységet reméltek, a szigorú böjt az istenfélés miatt és pazar lakoma a locsolódók számára: õseink gazdag húsvéti hagyatéka mára lassanként feledésbe merül.

    Több mint kétezer éve a húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe: a tavasz legelsõ jelentõs eseménye, amely Jézus kereszthalálát és feltámadását is jelenti egyben.

  • Emésztést-segítõ étkezés

    Napjainkban egyre inkább kiszorultak étrendünkbõl az élettani szempontból elengedhetetlenül fontos növényi rostok, melyek az emésztésünket segítik.Étkezésünkben az állati eredetû élelmiszerek dominálnak, mint a tojás, a tej, a hús és a sajt.

    A modern élelmiszer-ipari eljárások során azonban gyakran kivonják a rostanyagok jelentõs részét az alapanyagokból, és így csak nyomokban tartalmazza e fontos összetevõt.

  • Miért olyan egészséges az olajbogyó?

    Az erek falára kifejtett jótékony hatás mellett egyre több tanulmány számol be az olajbogyóban található anyagok daganatnövekedést gátló képességérõl is.

    Sokat hallhattunk már arról, milyen egészséges az olívaolaj. Európa mediterrán országainak lakói jellemzõen jobb egészségi állapotnak örvendenek, amiben a sok zöldség és tengeri hal mellett szerepet játszhat az olívabogyó és származékainak fogyasztása is. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek nem túl nagy mennyiségben csökkentik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

  • A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlétét

    A rendszeres tojásfogyasztás segít fenntartani szervezetünk erőnlététA rendszeres tojásfogyasztás nem hogy káros lenne, ellenkezőleg, segít fenntartani a szervezet maximális fizikai és szellemi erőnlétét. Ráadásul, ellentétben az eddigi általános nézettel, napi 1-2 tojás fogyasztása optimálisnak számít, és nem vezet súlyfelesleg kialakulásához sem. Ami a tojás tápanyag-összetételét illeti, valóságos kincsesbánya a szervezetnek, ezért királyi tápláléknak minősül, hiszen rengeteg olyan vitamint és nyomelemet tartalmaz, melyeket a modern orvostudomány napi bevitelre javasol.

  • Amit a francia konyháról tudni kell

    A francia konyha alapvetõen a római kori, valamint az olasz sütés-fõzési módszereket vette át, és fejlesztette tovább, mely utóbbit fõleg az uralkodói osztály igényei indították el.

    Ebben a tevékenységben különösen XIV. Lajos fõudvarmestere, Béchamel márki jeleskedett olyannyira, hogy mára már a francia lett a gasztronómia nyelve. Miután a XVI. századi francia konyhát a pazarlás jellemezte, a kor elõrehaladtával szükségessé vált némi reformáció.

  • Mérgezõ méz - ellenõrizze, nem vásárolt-e belõlük!

    Rákkeltõ antibiotikumokat talált a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal több nagy áruházlánc által forgalmazott mézben.

    A nitrofurán származékkal szennyezett termékek visszahívásra kerültek, de a biztonság kedvéért érdemes megnéznünk konyhaszekrényünket. A napokban bevonták a mûködési engedélyét, és 1,4 millió forintra megbírságolták a keszthelyi Molnár Méz Kft.-t: a keszthelyi cégtõl cukrozott méz került kereskedelmi forgalomba.

  • Mi a valódi oka a sikertelen fogyásnak?

    A módszer az igazi ok, ami azon alapul, hogy egyél kevesebbet, így a szervezeted a felesleges zsírból biztosítja magának a tápanyagot, és majd ennek köszönhetõen le fogsz fogyni. Mi ezzel a baj?

    Az, amit nem látsz és lejátszódik a szervezetedben. Tételezzük fel, hogy leadsz −4 kg-ot. Ebbõl −3 kg csak a zsír, és −1 kg pedig izom! Ez 20 kiló súlyvesztésnél arányában körülbelül −17 kg zsír és −3 kg izom. Az izomba minden izomszövet beleszámít, még a szívizom is! Ezért javasolják az orvosi felügyeletet nagyobb fogyásoknál, mert fennállhat a szívizomsorvadás veszélye!

  • Zsírégetés zöldségekkel

    Elég volt a csípõtáji zsírpárnákból? Ha olyan élelmiszereket fogyasztasz, amelyek erõsítik a májadat, fokozhatod szervezeted zsírégetõ kapacitását, ennek eredményeképpen pedig fogyni fogsz.

    Íme a 7 leghatásosabb zsírégetõ élelmiszer:

    A spenót, a fejes saláta és a többi sötétzöld leveles zöldség remek rost- és energiaforrás. A kutatások szerint a vitaminok és antioxidánsok magas koncentrációja segít megelõzni az éhségrohamokat, miközben véd a szívbetegségektõl, a daganatoktól, a szürkehályogtól és a memóriazavaroktól.

  • Szakácsolimpia, magyar érmek: csapatban 2 ezüst, egyéniben 8 arany, 11 ezüst és 9 bronz

    Budapest - Húsz éve nem nyertek ezüstöt csapatban a magyar szakácsok és cukrászok, legfeljebb a bronzig jutottak el. Ám most, a csütörtökön befejezõdött erfurti szakácsolimpián sikerült megszerezni mind a meleg- mint a hideg konyhában az ezüstöt.

    Az idei szereplést Petõ István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke szerkesztõségünk tudósítójának kiemelkedõen jónak nevezte. A versenyzõk taroltak a különféle kategóriákban: összesen - a honvédségi és az üzemi konyhásokkal együtt - 33 érmet gyûjtöttek be.

  • Van olyan, hogy hamburgerfüggõség?

    Egy a 80-as években megjelent cikk szerint a kokain használata nem okoz nagyobb függõséget, mint a sültkrumpli élvezete.

    Akkoriban sokat támadták ezt a nézetet, ám most szinte ugyanez a téma került az újságok címoldalára, csak épp fordítva: a zsíros ételek ugyanúgy függõséget okoznak, mint a heroin vagy a kokain. A Daily News-ban megjelent cikk állításait alátámasztani látszik az a tény, hogy az amerikaiak egyre kövérebbek, a felnõttek kétharmada elhízottnak tekinthetõ.

  • Jó kajákkal a téli betegségek ellen!

    Nátha törölve, jöhet a tél! A legtöbb ember számára törvényszerû, hogy a hideg hónapok során legalább egy-két alkalommal megfázik vagy megbetegszik. Pedig a szakértõk esküsznek rá, hogy helyes táplálkozással nem egyszerûen „átvészelhetjük" a zord évszakot, hanem kicsattanó egészséggel, ellenállóképes szervezettel felvértezve juthatunk el a tavaszi enyhülésig. Étrend Nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk az ételeinkhez. A megfelelõ vitamin- és ásványianyag-források megvédhetnek a hidegben könnyebben elkapható betegségektõl...

  • Egészséges fűszernövények

    Egészséges fűszernövényekManapság egyre több fűszernövényt használunk a konyhában ételeinkhez, de azt általában véve nem tudjuk, hogy ezek a fűszernövények azon kívül, hogy ízletesebbé teszik az ételeinket, milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Pedig nagyon sok olyan fűszernövény van, amit érdemes is használni az ételeinkhez, mert jótékony hatást gyakorolnak szervezetünkre, egészségünkre. Egy-egy új fűszernövény kipróbálása után, megfigyelhetjük, melyik növény milyen módon hat a szervezetünkre és milyen mennyiségben érdemes használni.

  • A joghurt az élet szinonimája

    A szervezetünkbe bevitt anyagok megszabadíthatnak székrekedéstõl, mégpedig úgy, hogy közben nem kell gyógyszert szednünk. Elég csak savanyú tejterméket fogyasztanunk, hiszen az garantáltan tartalmazza a szervezet egészséges mûködéséhez szükséges ásványi anyagokat, vitaminokat és az úgynevezett „barátságos baktériumokat". Az emberiség legõsibb táplálékai közé tartoznak az úgynevezett savanyú tejkészítmények, ugyanis a tejelõ állatok - bivaly, juh, kecske, tehén stb. - háziasítása majd’ nyolcezer éves.

  • Ételek az õszi depresszió ellen

    Hivatalos nevén endorfin, népszerû nevén boldogsághormon. Mi az endorfin?

    Különleges, fehérje jellegû anyag, amit a szervezeted termel. Nem kerül pénzbe, csak egy kis odafigyelésbe, hogy a boldogsághormon kiválasztódjék, s te megúszhasd az õszi-téli nyomottságot. Visszavonhatatlanul megjött az õsz. Ilyenkor sokan befordulnak a sarokba, átadják magukat a depressziónak. Az endorfin az agyban termelõdõ fehérje jellegû, hormon tartalmú anyag, mely egyrészt a fájdalom csillapításáért, másrészt az örömérzetért felelõsek.

  • Szilveszter: Ételek és italok

    Szilveszter: Ételek és italokHa csak néhány főre kell főzni, a dolog nem bonyolult. Ha azonban nagyobb társaságra, érdemes olyan szilveszteri receptekkel készülni, amelyek a vendéglátó dolgát is egyszerűvé teszik. Ha bármilyen, a szokásostól eltérő (4+ fõ) létszámra készülünk szilveszterkor, válasszunk olyan ételeket, amelyek egyszerűen, gyorsan, és előre elkészíthetőek, vagy szinte teljes egészében elkészíthetőek és laktatók. A tipikus magyar szilveszteri ételek valamelyike garantáltan megjelenik minden család asztalán.

  • Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlő

    Őszi tisztítókúrák elengedhetetlen eleme a vörös szőlőA vörös szőlő antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héja és magja elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható. A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében.

  • A fekete titkai

    Úgy tûnik, hiába sulykolják belénk a reklámok, a dietetikusok, a táplálkozási szakértõk, hogy az egészséges életmód és táplálkozás mennyire fontos, a megkérdezettek többségében még mindig nem tudatosult, hogy megfelelõ élelmiszerek fogyasztásával igenis felvehetjük a harcot a civilizációs ártalmak ellen.

    Azzal sokan tisztában vannak, hogy érdemes olyan, C-vitaminban, szelénben, béta-karotinban és különbözõ polifenolokban gazdag élelmiszereket fogyasztani, mint a piros bogyós gyümölcsök, a sütõtök vagy a paradicsom.

  • Hétvégi méregtelenítés krumplidiétával - egyszerû és hatékony!

    Kifejezetten szellemi munkát végzõknek ajánlanám, fõleg menedzsereknek akkor, ha már kora reggel (is) azt érzik, hogy fáradékonyabbak a kelleténél. A diéta elõnye abban áll, hogy nem kell magunkat kínoznunk a tortúra alatt, egyszerûen és hatékonyan tudunk méregteleníteni. A méregtelenítés elsõ napja után sokkal jobban fogunk aludni, mint addig, hiszen szervezetünkbõl kitisztul a toxikus anyag. Reggel frissen ébredünk, melyet néhány órás feltöltõdés követ.

  • Enni mennek a múzeumokba?!

    Új trend: nívós éttermek és üzletek a múzeumokban

    Míg régen képeket és szobrokat nézegetni jártak az emberek a múzeumokba, ma már az a világszerte ismert trend, hogy a múzeum egésznapos programot nyújtson a családoknak.

    Órákig való böngészésre csábító üzletek és luxuséttermek nyílnak a leghíresebb európai és amerikai gyûjtemények teraszán vagy hajdani elhanyagolt raktárhelyiségeiben.