Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A transzzsírsavak nagy része hidrogénezés (olyan eljárás, amellyel a növényi olajok jelentõs része alkalmassá válik a hõkezelés tartós elviselésére) során keletkezik. Kisebb mennyiségben képzõdik az olajokban történõ sütés során, s bizonyos típusa megtalálható a kérõdzõ állatok (szarvasmarha, juh, kecske) tejében és húsában is. Kutatások bizonyították, hogy napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem elég, hogy növeli a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, még csökkenti is a jó (HDL) koleszterinszintet. Elõfordulhat gyorséttermi zsiradékban sütött ételekben, nagy zsírtartalmú édesipari termékekben, bizonyos margarinokban, levesporokban, por alakú mártásokban, szószokban és vajízû pattogatott kukoricában. Érdemes ezeknek a termékeknek a fogyasztását csökkenteni.
Györki Niké dietetikus azt javasolja, hogy részesítsük elõnyben a zsírmentes vagy kevés olajat igénylõ ételkészítési eljárásokat, mint a grillezést, az alufóliában, sütõzacskóban való sütést, illetve a párolást. Sokat jelent az is, ha fõzéshez alacsony zsírtartalmú tejfölt, tejet használnak a háziasszonyok. A bõ olajban sült ételeket heti egy-két alkalommal ajánlott enni. Válasszunk sovány húst, mint a csirke vagy a pulyka, de ezeket is inkább bõr nélkül együk. Alapvetõ tény azonban, hogy tiltott élelmiszer nincs, csak kerülendõ mennyiség.
Hirextra.hu