

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Az órákig tartó, beszélgetõs vacsorákhoz illik ez az étkezési mód. Meg mert remekül csúszik rá a bor. (Szerintem kellemes estékhez lett kitalálva!) A kebab az egész szigeten közismert. A nyársra fûzött húsdarabokat faszénparázson lassan sütik meg, majd pitatésztába teszik. Közkedvelt étel a letakart agyagedényben lassú tûzön fõtt bárányhús, a kleftico. A mázas agyagból készült speciális edények formája méhkasra emlékeztet. Vigyázzunk, ne lakjunk túl jól! Ha megkínálnak, nem illik visszautasítani, de legyünk óvatosak. Ha este túl sok mezedest eszünk, kellemetlen gyomorbántalmaink lehetnek. Feltétlenül megkóstolandók a következõ ételek is: mousaka (darált hússal töltött tészta, padlizsán és besamelmártásból készült csemege), kefte (húsgombócok), halloumi (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki (fiatal zölddió fahéjas, szegfûszeges szirupban) és a kitrolemon (kandírozott citrusféle).
Italok
A helyi boroknak varázsereje van! Noha némelyik ciprusi bor csalódást okozhat, mert nem üti meg a mércét, de vannak kiváló, nagyon finom, zamatos borok is. A Commandria St. John nevû bor szinte összefonódott Ciprussal. Eredetileg Kolossiban készült az a testes, édes bor a Szent János lovagoknak köszönhetõen. A sziget borai közül kiemelendõk még: keo hock, white lady, arsinoe és aphrodite. A vörös fajtákból sokkal nagyobb a választék. Az otello és az afames a legkedveltebb. A fejlõdõ ipari borászat termékei a helyi jellegû fehér és vörös kantara. Továbbá számos egyéb kiváló helyi borral is találkozhatunk. Közülük is az egyik legerõsebb a "zivania".