2024.04.26. - Ervin

A paprika története

A paprika története
Láng Görgyöt faggatta egy angol vendége a magyar konyha titkairól. Ezt válaszolta: édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sûrû tejföl és ezer év tapasztalat. Emeljük ki ezek közül a paprikát, a hazai gasztronómia büszkeségét, amelynek nimbuszát az utóbbi idõben igencsak sikerült megtépázni. Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fûszer. A paprika a magyar konyhamûvészet számára nemcsak egy fûszer a sok közül, hanem ...
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

... különleges, páratlan aromájával, szép színével elengedhetetlen része.Különös és izgalmas története van annak, hogyan lett a paprikából az idõk során a magyar gasztronómia legfontosabb fûszere.

Az embernek már-már az az érzése, hogy - akárcsak a jó házasság, - a magyarok és a paprika frigye is az égben köttetet!

De vajon honnan származik a paprika?

Feltevésekben igazán nem szûkölködünk. A Himalája lejtõirõl származik, Kolumbusz hozta Európába Amerikából a burgonyával együtt, Közép-Amerikából származik, Indiában termesztették elõször. Az biztos, hogy Krisztus utáni elsõ században Néró háziorvosa, Dioszkioridész "De Materia Medica" címû mûvében leír egy bizonyos "piper longum rotundumot", amely megdöbbentõen emlékeztet a paprikára. Vajon csakugyan a paprika lett volna ez a bizonyos növény, vagy valami más? Biztosat már sosem fogunk tudni, miután több említés nem történik róla, mindaddig, amíg Kolumbusz el nem érte az Új Világ partjait. Az elsõ írásbeli feljegyzés, amelyben a paprika is szerepel abban a formában, ahogyan mi is ismerjük Kolumbusz hajóorvosának, Chanca-nak a tollából származik. Chanca egy levélben, amelyet Hernandez nevû barátjának, Fülöp spanyol király háziorvosának küldött, leírja az Új Világban termõ "indiai borsot", ezt a vonzó látványt nyújtó dísznövényt, amely orvosi szempontból is hasznosnak bizonyulhat. Azt csak mellékesen jegyzi meg, hogy a bennszülöttek ezt a bizonyos "indiai borsot" fûszernek használják. A tizenhatodik század végére az Ibériai-félszigeten már virágzó paprikatermesztés folyt.

De, hogy ne legyen ilyen egyszerû a dolog, álljon itt Gundel Károly véleménye, aki szerint a spanyol pimiento paprika csakugyan Kolumbusszal érkezett Európába, ám a magyar capsicum paprika Indiából került hozzánk Perzsián keresztül, ahonnan a törökök hozták magukkal a tizenhatodik században. Ezt az elméletet fõként az támasztja alá, hogy évszázadokon keresztül szinte mindenki indiai borsnak nevezte a paprikát.

A képet még zavarosabbá teszi, hogy a régi idõk botanikusai számára az "indiai" amerikai, vagy közép-amerikai indiánt jelentett. Egy biztos, a paprikát Kolumbusz elõtt nem ismerték Európában. Akkor járunk tehát legjobban, ha úgy tekintjük ezt a pompás növényt, mint Amerika felfedezésének egyik kellemes mellékhatását. Hazánkba a paprika török közvetítéssel, bolgár kertészek által került, és õk ismertették meg termesztésével a magyarokat.

De, tulajdonképpen mikor paprikát mondunk, mire is gondolunk? Nálunk a paprikának két alapvetõ fortéja létezik, az egyiket arra szánják, hogy frissen, fõzve vagy savanyítva fogyasszák, a másik az ún. fûszerpaprika, amit megõrölnek és fûszerként használnak. Ez a világhíres magyar paprika, a hazai gasztronómia alapfûszere, hungaricum.

Algyoihalaszcsarda.hu
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!