2024.05.06. - Ivett, Frida

Sonkás kifli

Tésztához: 500 g liszt, 100 ml tej, 1 tk cukor, 30 g élesztõ, 2 tojás (+1 a kenéshez), 5 ek olaj, 2 ek olvasztott vaj;

Töltelékhez: 250 g fõtt sonka, 200 g trappista vagy edami sajt, 100 g ecetes uborka, 3 ek tejföl, 1 tk mustár, só, bors;

Díszítéshez: szezámmag, köménymag;
bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Elkészítése:

A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben elkeverjük az élesztõt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat. A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve a duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a tejfölt, a mustárt és sóval, borssal ízesítjük. A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, két cipót formálunk belõle. A cipókat 30 cm átmérõjû körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 12 cikkelyre vágjuk. A cikkek külsõ harmadára halmozzuk a tölteléket (mindenhová egyenlõ mennyiséget) és a korong közepe felé haladva szorosan, kifliszerûen feltekerjük. Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távolságra, mert növekedni fognak. Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük. Tojássárgájával megkenjük a kifliket, az egyik tepsiben lévõket szezámmaggal, a másikban lévõket köménymaggal szórjuk meg. 200 fokra elõmelegített sütõben aranyszínûre sütjük (kb. 25 perc/tepsi).
Főzés, sütés, táplálkozás kapcsán a receptmix magazin hasznos receptekkel, főzési praktikákkal segíti a finomabbnál finomabb és egészséges reggeli, ebéd, vacsora elkészítését. Főzni jó, enni még jobb, együtt tapasztaltabbá válni a legeslegjobb!