A lencse az egyik legõsibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletrõl származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerûvé vált Amerikában és Európában is.
A lencse sokak szerint az 5 legegészségesebb zöldség egyike, mert magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is, valamint tisztítja a beleket, ezért alkalmas méregtelenítésre.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
20 dkg lencse,
5 dkg húsos, füstölt szalonna,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
20 dkg vegyes leveszöldség,
1 közepes póréhagyma,
20 dkg burgonya,
Ízlés szerint só, bors, babérlevél,
2 dl tejföl,
2 evõkanál liszt,
4 pár füstölt virsli.
A lencsét elõzõ este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap a szalonnát apróra felkockázzuk. A szükséges zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, majd felkarikázzuk. A lencsét leszûrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
A szalonnát ropogósra sütjük, a pörcöket papírkendõre terítjük. A zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a leveszöldséget és a póréhagymát, néhány percig erõs tûzön pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, a burgonyát, a babérlevelet, a fûszereket és annyi hideg vizet, hogy jócskán ellepje. Fedõ alatt, lassú forralással puhára fõzzük.
A tejfölben elhabarjuk a lisztet, simára keverjük 2-3 merõkanál leves levével, aztán a leveshez öntjük, és fedõ nélkül, mérsékelt tûzön 5 percig forraljuk. A virsliket a forrásban lévõ levesbe tesszük, és 3-4 percig fõzzük. Utána sózzuk, végül lazán hozzákeverjük a félretett szalonnapörcöt. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.