Ma a kutatók a káposztaféléket elõtérbe helyezték, mert egyre több jó tulajdonságukat fedezik fel. Magyarországon a káposzta fogyasztás háttérben szorult, fõleg a nyers fogyasztás, helyette ismerjük a jó zsíros székelykáposztát a hizlaló káposztás tésztát, vagy a szintén nem épp diétás rakott káposztát. Pedig a káposzta egy olyan értékes zöldség, amit érdemes nyersen is fogyasztani.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
De még ezen kívül is van egy nagyon jó tulajdonsága méghozzá az igen magas rost tartalom, ami nagyban javítja emésztésünket így a fogyókúránál is hasznos segítõtárs lesz, hiszen hamar eltelít és megszünteti az éhség érzetet.
A fejes káposzta egyik ismert formája hazánkban is a savanyú káposzta, ami rendkívül gazdag C vitaminban, de tartalmazz folsavat, kalciumot, és fontos ásványi anyagokat. 100 gr savanyú káposztában annyi C vitamin van, mint 2 narancsban, de jót tesz a szívnek, a csontoknak, a vérnek, tisztító és regeneráló hatása van, és ami fontos kalóriaszegény.
A savanyú káposzta vagy annak leve is igen jó hatással van szervezetünkre persze csak akkor, ha minden hónapban rendszeresen fogyasztunk belõle.
Így ha legközelebb káposztás ételt szeretnénk készíteni, tegyünk félre egy kevés nyers káposztát és bátran fogyasszuk el akár önmagában akár savanyú káposzta formájában.
A fõzésnél használjunk fel kelbimbót, kelkáposztát, vagy brokkolit párolva vagy fõzve mindegyik értékes táplálék lesz szervezetünk számára.