Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
A kérdõívekbõl a gyümölcscukor-fogyasztást emelték ki. Ez a cukorféleség, a fruktóz a legédesebb és mivel olcsóbb, mint a szõlõcukor, az élelmiszeripar elõszeretettel ezt alkalmazza. Kiszámolták, hogy a vizsgálati alanyok üdítõitalok és édesipari termékek formájában átlag mennyi fruktózt fogyasztottak.
A kutatók a gyümölcsökben lévõ fruktózt nem vették figyelembe, mert a természetes cukorformában antioxidánsok, kálium és vitaminok is vannak, és az egészséget védõ összetevõk ellensúlyozzák a gyümölcscukor esetleges kedvezõtlen hatását.
A NHANES program résztvevõi átlagosan naponta 74 gramm fruktózt ittak és ettek. Ennyi gyümölcscukor 2,5 pohár cukros üdítõitalban található. A statisztikai értékelés során a kutatók külön figyelembe vették az életkor, a mozgás, a kalóriafogyasztás és a konyhasó jelentõségét is.
Ezt követõen az eredmények azt mutatták, hogy ennyi fruktóz 36 százalékkal fokozta annak a kockázatát, hogy a vérnyomás az egészségesnek tartott 140/90 Hgmm fölé emelkedjen. A munkacsoport eredményeit elõször 2009 októberében, a nefrológusok kongresszusán ismertették. Maureen Storey, az üdítõitalgyártók szövetségének akkori alelnöke azt mondta, hogy ez nem folyóiratban közölt, tudományos tanulmány, hanem csak egy elõadás.