Megnéztük mi történik a szervezettel a kóla hatására. Meglepõdsz: potens a szer. Az elsõ néhány percben mintegy tíz teáskanálnyi cukor sokkolja a szervezetet - ez a teljes napi ajánlott cukorbevitelnek felel meg. Az ennyire édes folyadékot máskor azonnal ki is hánynád, de a kólában található foszforsav jórészt elfedi az édességet, és segít lenntartani az üdítõt. A kóla bedöntése után 20 perccel a vér cukorszintje meredeken megugrik, amire a szervezet gyors ütemû inzulintermeléssel reagál.
Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Háromnegyed óra elteltével a szervezet fokozza a dopamin-termelést, ezzel stimulálja az agy örömközpontjait. Orvosi szempontból pont így mûködik a heroin is.
Egy óra múlva a foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, magnéziumot és a cinket, tovább emelve az anyagcsere sebességét. A magas cukordózissal és a mesterséges édesítõszerekkel együtt ez felgyorsítja a kalcium vizeletbe történõ kiválasztását.
A koffein vízhajtó hatása is életbe lép, így a sav által lekötött ásványi anyagok garantáltan a vizeletben kötnek ki a csontok helyett. Hasonló sorsra jut a nátrium (más elektrolitokkal), és rengeteg vizet is veszít a szervezet.
Több mint egy óra múlva a szervezet felpörgése véget ér, a vércukorszint leesik. Ingerlékennyé és lomhává válsz. Eddig már távozott a szervezetbõl a kólában található összes víz rengeteg olyan fontos ásványi anyaggal, amelyre a szervezetnek nagy szüksége lenne a csontok és a fogak építéséhez.
Pár óra múlva következik a kávétól is ismert, rettegett koffeinvölgy: az agy lelassul, álmosság lép fel, a szervezet követeli a pihenést a fokozott munkatempó után.
A szervezet azonban elég rugalmas, hogy ilyen sokkokon könnyedén túllépjen, ha nem történik meg mindennap. Harminckilenc gramm cukor elfogyasztása és egy kávényi koffein ledöntése nyilván nem hasonlítható a kemény drogok hatásához, hosszútávon azonban megváltoznak a hangsúlyok.
Itt már nincsenek meglepetések. Kutatások szerint a rendszeres kólafogyasztás hizlal. Hetente egyszeri fogyasztása négyévente másfél kilót ad a testsúlyunkhoz. A kóla növeli a cukorbetegség kockázati faktorát is: a napi rendszerességgel üdítõt fogyasztók esetében kétszeres eséllyel lépett fel cukorbetegség azokhoz képest, akik csak ritkán nyúltak ilyen örömökhöz.
A kóla (és az üdítõk általában) jelentõsen növelik a szívproblémák kockázatát is. Egy 2007-es kutatás szerint a minden nap üdítõt fogyasztók negyedénél fejlõdött ki magas vércukorszint, és 32 százalékkal csökkent a ‘jó’ koleszterinek szintje. A kutatások arra is rámutattak, hogy az infarktus esélye 40 százalékkal nõtt a naponta üdítõzõk körében.
Az üdítõfogyasztás más káros szenvedélyekkel is együtt jár - így függetlenül attól, hogy cukormentes vagy sima üdítõt iszunk, nagy eséllyel olyan életstílust alakítottunk ki, amelyben kevés a mozgás, és a táplálkozás is távol áll az egészségestõl. Ilyen értelemben az üdítõ pont olyan, mint a marihuána: kapu a könnyû ‘drogoktól’ a szó szerint nehézsúlyú életvitel felé.