Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért! Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06
Számos tudományos bizonyíték támasztja alá az élelmi rostokban gazdag étrenddel kapcsolatos ajánlásainkat - hangsúlyozta Mark Pereira, a minnesotai egyetem munkatársa, aki a vizsgálat eredményeirõl az Archives of Internal Medicine címû folyóiratban számolt be.
A rostban gazdag étrend csökkenti a vérnyomást, a vérzsírszintet, és jótékony hatással van az inzulinérzékenységre - teszi hozzá a kutató. "A vizsgálatok arra is utalnak, hogy az élelmi rost a legkedvezõbb hatást akkor váltja ki, ha nem zöldségfélékbõl, hanem gyümölcsbõl, illetve gabonafélébõl származik.
A leggyakrabban fogyasztott, magas keményítõtartalmú zöldségek - mint például a borsó vagy a kukorica - ugyanis alacsony tápértékûek, cukortartalmuk azonban magas, ami diabéteszhez, illetve szívbetegséghez vezethet.
A rostokban gazdag táplálkozásnak a béldaganatok megelõzésében is szerepet tulajdonítanak a kutatók.